10 soovitust tervislikuks toitumiseks

21 kommentaar
10 soovitust tervislikuks toitumiseks

Me oleme see, mida me sööme. Uuringud tunnistavad, et 75 protsenti haigustest, mille all Ameerika ühendriikides kannatatakse, võivad olla mingil moel toitumisega seotud ning see kehtib nii tõsiste kui kergemate haiguste puhul. Olgu need siis südamehaigused, vähk, insult, kõrge vererõhk, osteoporoos ja artriit – või lihtsalt kurnatus ja soodumus igasse külmetushaigusesse jääda, kõik niidid viivad ikka välja toitumiseni. Ärge unustage, et toit on rohkem kui lihtsalt kütus. Suurem osa meie keha rakkudest taastoodab end iga paari päeva tagant, niisiis, see, mida sööme, muutub suures osas meiks endiks.  

Me oleme see, mida me sööme. Uuringud tunnistavad, et 75 protsenti haigustest, mille all Ameerika ühendriikides kannatatakse, võivad olla mingil moel toitumisega seotud ning see kehtib nii tõsiste kui kergemate haiguste puhul. Olgu need siis südamehaigused, vähk, insult, kõrge vererõhk, osteoporoos ja artriit või siis lihtsalt kurnatus ja soodumus igasse külmetushaigusesse jääda. Kõik niidid viivad ikka välja toitumiseni. Ärge unustage, et toit on rohkem kui lihtsalt kütus. Suurem osa meie keha rakkudest taastoodab end iga paari päeva tagant. Niisiis, see, mida sööme, muutub suures osas meiks endiks.

 

1. Õppige mõistma rasva kui toitumisdeemonit nr. 1 

Rasva loetakse infarkti, insuldi, kõrge vererõhu, käärsoole-, eesnäärme-  ja rinnavähi põhjustajaks.

2. Uurige, kus rasv peitub

Rasva leidub kõige kontsentreeritumal kujul võis, margariinis, õlis, salatikastmetes, kuid suurel hulgal ka teistes toitudes.

3. Sööge rohkem puu- ja juurvilja 

Puu- ja juurviljad sisaldavad rikkalikult olulisi A- ja C- vitamiine, mis aitavad vähendada vähiohtu ja kaaliumi, mis reguleerib vererõhku. Puu- ja juurviljad on madala kalorsusega ning  praktiliselt rasvavabad kiudaineallikad, mis tagavad korrapärase ainevahetuse ja kaitsevad käärsoolevähi eest.

4. Sööge rohkem kartuleid, ube, riisi ja leiba.

Sisaldavad rikkalikult väärtuslikke aineid (eriti B- rühma vitamiine), on kiudainerikkad ja madala kalorlusega ning peaaegu rasvavabad. Õigesti kombineeritult võivad nad olla suurepärased valguallikad.

5. Sööge rohkem kala

Suuurepärane valguallikas. Suurem osa kalu on madala rasvasisaldusega ning isegi need, mis on rasvarikkamad, sisaldavad teatud tüüpi rasvu (oomega- 3 rasvhapped), mis kaitsevad südant ning võib-olla aitavad vältida ka artriiti.

6. “Sööge” rohkem vett

Jah, hakake mõtlema veest kui söögist. Rohke veejoomine aitab kaalu vähendada, sest vesi täidab meid kõige kalorivaesema toiduga planeedil. Vesi võib olla ka energiallikas, takistades kroonilist dehüdratsiooni, mis on probleemiks kõigile, kes elavad pidevalt nagu orav rattas.

7. Sööge sagedamini

Uuringud näitavad, et keha kasutab toidus sisalduvaid kasulikke aineid paremini, kui neid süüa tihedamini ja väiksemates kogustes, ning rasvaks muutub väiksem hulk kaloreid, kui õgimise asemel ainult mekime.

8. Sööge rohkem päeva alguses

Loobuge mõtteviisist, nagu oleks teil nii kiire, et jõuate süüa alles õhtul. Kui tarbite rohkem kaloreid hommiku- ja lõunasöögi ajal, mitte alles õhtul, siis tabate kaks kärbest ühe hoobiga: te annate kehale toitu siis, kui ta seda vajab, seega tagate talle rohkem energiat ning väldite rasvakogumist magamise ajal.

9.Ärge sööge vähem, aga püüdke süüa paremini

Kui olete ülekaaluline, siis põhjuseks võib olla see, mida olete söönud, mitte see, kui palju olete söönud. Näiteks hommikusöögiks söödud kodujuustus ja röstitud täisteraleivas on palju rohkem toitaineid kui karbitäies magusates sõõrikutes.

10. Ärge pidage dieeti

See sõna ise peaks häirekellana kõlama. Ainus dieet, mis toimib, on see, millest terve elu kinni peate.

 

Triin Tisler

Sarnased artiklid