Reklaam sulgub sekundi pärast

Kas teadsid, et need toiduained võivad olla mürgised?

Igapäevased toiduained võivad olla mürgised, ilma et sa sellest teadlik oleksid.

Igapäevased toiduained võivad olla mürgised, ilma et sa sellest teadlik oleksid.

Aedoad

Paljud oad sisaldavad valkude hulka kuuluvat mürgilist lektiini ehk fütohemaglutiniini, mis on inimesele mürgine. Kõige rohkem on seda punastes aedubades. Kõige sagedamini saadake mürgitus keetmata ubadest, mida tarbitakse olemasoleval kujul või salatites. Sümptomiteks on muuhulgas kõhulahtisus ja oksendamine. Lektiin laguneb keetes, nii et ubade küpsetamine on kõige kindlam viis mürgituse vältimiseks.

Muskaatpähkel

Muskaatpähklis olev müristiinhape võib suurtes kogustes inimesele kahjulik olla ja põhjustada isegi mitmeid päevi kestvaid hallutsinatsioone. Muskaatpähklit tuleks seega kasutada vaid väikeses koguses toidu maitsestamiseks.

Mürkel

Mürkel muutub mürgisest seenest maitsvaks toiduseeneks alles pärast õiget käsitlemist. Seen sisaldab ohtlikku güromitriini, mis hävib seene kupatamisel ja kuivatamisel.

Mõrumandel

On olemas kaks põhilist mandlisorti – magus mandel ja mõrumandel. Viimane neist pole söödav, kuna sisaldab mürgist vesiniktsüaniidhapet. Töötlemisel see ühend kaob. Mõrumandlit kasutatakse tänapäeval väikestes kogustes toidu maitsestamiseks.

Allikas: Huffington Post

 

Anneli Allikas-Parv