Reklaam sulgub sekundi pärast

Kuidas valida oma kööki õiged õlid?

 

Kas oled harjunud toiduvalmistamisel kasutama kogu aeg üht ja sama toiduõli? Too oma roogadesse värskust ja rõõmusta maitsemeelt, kasutades oskuslikult erinevaid õlisid. Õigesti valitud õlist sõltub, kas sinu õhtusöök tuleb maitsev ja hästi küpsetatud või hoopis kõrbenud ja ebameeldiva maitsega. Loe, millistel õlidel võiks olla koht sinu köögis.

 

Kas oled harjunud toiduvalmistamisel kasutama kogu aeg üht ja sama toiduõli? Too oma roogadesse värskust ja rõõmusta maitsemeelt, kasutades oskuslikult erinevaid õlisid. Õigesti valitud õlist sõltub, kas sinu õhtusöök tuleb maitsev ja hästi küpsetatud või hoopis kõrbenud ja ebameeldiva maitsega. Loe, millistel õlidel võiks olla koht sinu köögis.

Mitu erinevat õli peaks köögis olema?
Sageli sirutame käe toitu valmistades automaatselt kindla äraproovitud toiduõli järele ega mõtlegi, et selle asemel peaks kasutama mõnd teist. Kui tahad oma kokandusoskused viia järgmisele tasemele, õpi õlisid õigesti kasutama – valik tuleb teha sõltuvalt roa maitsest ja valmistusviisist. Usu, õigest õlist sõltub, kas sinu õhtusöök tuleb maitsev ja kenasti küpsetatud või hoopis kõrbenud ja ebameeldiva maitsega. Loomulikult ei tähenda see, et peaksid poest igaks juhuks kokku ostma kõik erinevad õlid, mis silma hakkavad. Sinu köök on tunduvalt rikkam juba paari-kolme õli lisandudes. Kavatsed praadida, küpsetada, frittida, röstida või grillida – erineva õliga on tulemus erinev. Õli lubab sul kontrollida ka küpsemisaega ja valmistamistemperatuuri.
Kahjulik suitsev õli
Natukene teaduslikku tausta – igal õlil ja rasval on kindel temperatuur, mille juures hakkab see suitsema ja maitse muutub ebameeldivaks. Sama temperatuuri juures hakkab kaduma ka toiteväärtus. See, mis järele jääb, pole ei maitsev ega ka kasulik. Keemiline protsess on sealjuures lihtne – kui kuumutada ükskõik millist rasva, hakkab see lagunema vabadeks rasvhapeteks ja glütserooliks. Temperatuuri tõustes glütserool laguneb ja moodustub kibeda lõhnaga kemikaal akroleiin ehk propenaal. Just see aine suitsus ajab silmad kipitama ja tekitab kõrbenud toidule iseloomuliku maitse. Akroleiin suures koguses on mürgine ja ärritab silmi, nina ja kõrvu. Seepärast ongi tähtis valida õiget tüüpi õli vastavalt küpsetusmeetodile ja roale. Kui plaanid frittida või grillida, vali õli, mis talub suurt kuumust. Kui kasutad ahju, on sul rohkem manööverdamisruumi sõltuvalt sellest, kas küpsetad või röstid. Ahju kasutades saad temperatuuri ise valida. 
Säilitamine
Õhk, kuumus ja valgus mõjuvad õlide elueale halvasti. Looduslikud õlid peaksid maitsema ja lõhnama hästi. Kui sa pole päris kindel, kas õli on riknenud või mitte, viska see parem minema. Aegunud rasvad võivad toetada vähi ja südamehaiguste teket. Kvaliteedi ja toiteväärtuse säilitamiseks hoia õlid õhukindlas klaaspudelis ja jahedas kohas. Õlide jaoks, mis seisavad kasutamatuna rohkem kui ühe kuu, on parim paik külmkapp. 
Kui toiduvalmistamisel on temperatuur tõusnud liiga kõrgeks ja õli on hakanud suitsema, viska see kindlasti ära. Kõrge temperatuur on õli rikkunud. Puhasta pann ja alusta uuesti madalama temperatuuri juures. Suits annab märku, et õli on kahjustatud ja sel on nüüd võimalikud vähki tekitavad omadused.

Milline õli valida? Millised on õlide suitsemistemperatuurid? Millised on erinevad õlide tüübid? Põhjalikku artiklit õlidest ja vastused eelnenud küsimustele, saad lugeda juba uuest Buduaar Shoppingu suvenumbrist.
Buduaar.ee