Miks hommikusöök nii oluline on?

51 kommentaar
Miks hommikusöök nii oluline on?

Hommikusöök tähendab meile paljudele seda, et tuleb kiirustades midagi suhu pista, et siis juba välja ja kooliteele või töökoha poole joosta. Alati on hommikul veel sada asja teha ja korralikult söömiseks ei jää piisavalt aega. Paljud aga jätavad hommikusöögi üldse vahele.

Hommikusöök tähendab meile paljudele seda, et tuleb kiirustades midagi suhu pista, et siis juba välja ja kooliteele või töökoha poole joosta. Alati on hommikul veel sada asja teha ja korralikult söömiseks ei jää piisavalt aega. Paljud aga jätavad hommikusöögi üldse vahele. Siinkohal mõned põhjused, miks kõik peaks seda päeva esimest toidukorda veidi tõsisemalt võtma.

Kellogg`s viis läbi uurimuse, mille kohaselt umbes 9% inimestest jätavad hommikusöögi vahele ja selle tulemusena on tõenäolisemalt paksemad, vähem tähelepanuvõimelised ja jäävad ilma olulistest toitainetest.

Hommikul ärgates on keha alguses energiavarude koha pealt halvas seisus ja vajab toitu, et tööle hakata. Toitlustusspetsialistide arvates peaks hommikusöök sisaldama umbes 25% päeva toiteväärtusest. Inimesed, kes hommikul ei söö, jäävad ilma paljudest elutähtsatest ainetest, mida nad suure tõenäosusega ei suuda ka ülejäänud päeva jooksul korvata.

Hommikusöök on toit ajule
Hommikul söömisel on vaimsele tegevusele hiigelsuur mõju. Laste peal tehtud katsed näitavad, et need lapsed, kes hommikul midagi ei söö, on uimasemad ja näitavad üles halvemaid tulemusi nii matemaatilistes kui ka loovates ülesannetes. Seda selle pärast, et hommikusöök on tavaliselt rikas just süsivesinike poolest ja annab ajule glükoosi – see on aju poolt kõige eelistatavam „kütus“.

Hommikul sööjad on tervislikumad
Uurimuste järgi on nii lastel kui ka täiskasvanutel, kes hommikusöögist loobuvad, kõrgem kolesteroolitase ja selle tagajärjel omavad ka suuremat riski südamehaiguste suhtes.

Hommikul söömine aitab tõesti tagant tõugata vajalike ainete saamist, sealhulgas A ja B vitamiinid, kaltsium, raud ja tsink. Täisterahelbed sisaldavad ka kiudaineid, mis aitavad hoida seedeelundkonda tervislikus seisukorras. Paljud hommikusöögi helbed ja ka piimatooted (jogurtid jne) sisaldavad meile kasulikke baktereid ja muid ained, mis aitavad külmal talvel immuunsussüsteemil tugev olla ja pakuvad muidu kehale mitmeid kasulikke aineid ja vitamiine.

Hommikusöögi austajad on kõhnemad
See võib paljudele tulla üllatusena, eriti kuna tihti jäetaksegi üldse hommikusöök vahele eesmärgiga kaalust alla võtta. Tõde on aga hoopis see, et uurimuste järgi muudab hommikusöögi vahele jätmine kaalu langetamise ja selle madalana hoidmise raskemaks. Hommikul söömine aitab ainevahetusele hea alguse anda. Tavaliselt on peale magamist kalorite põletamise kiirus üsna uimane, kuid süües hakkab keha kohe kiiresti tegutsema. Samas aitab see ka päevast söömist kontrolli all hoida, tõenäosus end üle süüa on väiksem.

Hommikul sööjad on õnnelikumad
See on tõsi – hommikul söömine võib su tuju positiivsemaks muuta ja stressitaset vähendada. Kui võtad kasvõi viis minutit selleks, et päevale müslikausiga või jogurtitopsiga alus panna, tagabki see edu kogu päeva jooksul.

Seega, lõpp vabandustele – pane äratuskell paar minutit varem helisema ja luba enda päevale tervislik algus!

 

Buduaari arhiiv