Mis on mahepõllundus ja orgaaniline toit?

10 kommentaari
Mis on mahepõllundus ja orgaaniline toit?

Inglise keeles organic food ja eesti keeles mahepõllundus on kogu maailmas populaarsust kogumas. Näiteks Inglismaal on selline toitumine juba väga levinud ja endale mitmeid järgijaid leidnud. Baltimaadest on Eesti mahepõllunduse kõige eesrindlikum esindaja. 3% kogu 30 000 hektarist põllumaast on muudetud orgaaniliseks.

Inglise keeles organic food ja eesti keeles mahepõllundus on kogu maailmas populaarsust kogumas. Näiteks Inglismaal on selline toitumine juba väga levinud ja endale mitmeid järgijaid leidnud. Baltimaadest on Eesti mahepõllunduse kõige eesrindlikum esindaja. Enam kui 3% kogu 30 000 hektarist põllumaast on muudetud orgaaniliseks. Aga mis see kõik õigupoolest on ja miks püütakse seda üha rohkem ja rohkem inimeste seas levitada?

Mahepõllunduse tooted on toidud, mis on toodetud kasutamata igasuguseid putukamürke, taimemürke ja geneetiliselt muudetud organisme. üldiselt võib sõna orgaaniline küll tähendada igasuguseid koduaias kasvatatud või poest ostetud tervislikke saake, kuid termin “orgaaniline” käib kindlate nõuete ja reeglite järgi hinnatud toitude kohta, mis peavad ministeeriumite poolt seatud eeskirjetele vastama.

Kõige levinumad mahepõllunduse tooted on värsked puu- ja juurviljad. Need on aga väga kiirestiriknevad, kuid samas ka kõige väärtuslikumad tooted. Tihti ostavad inimesed neid tooteid otse farmeritelt või turgudelt, kus farmerid oma tooteid müüvad. Välismaal on ka spetsiaalseid kette, kes võtavad vastu tellimusi ja toimetavad siis selle toidu kiiresti ja kvaliteetselt inimestele koju kätte.
Veel on olemas ka orgaanilisi liha-, muna- ja piimatooteid. Nende toodete hinnad on küll märkimisväärselt kõrgemad kui n-ö tavaliste toitude hinnad, kuid siiski inimesed ostavad neid ja nad on väga kõrgelt tahetud.

Värske toidu koha pealt tähendab orgaaniline tavaliselt seda, et:

* pole töödeldud sünteetiliste kemikaalidega
*  ei ole geneetiliselt moondatud organisme
* (Tihti, kuid mitte tingimata) kohalikult toodetud söök

Töödeldud mahepõllunduse tooteid müüakse enamasti supermarketites või eripoodides. Ka nende hinnad on võrreldes teiste kaupadega tihtipeale kallimad, kuid siiski on nad nõutud kaup. Enamuse neist toodetest moodustavad purgitoidud, külmutatud juurviljad ja valmistoidud, mida väikesed mahepõllundusega tegelevad ettevõtted ei saa toota.

Töödeldud toidu koha pealt tähendab orgaaniline tavaliselt:

* sisaldab ainult (või vähemalt kindla koguse) mahepõllundustooteid
* ei sisalda kunstlikke toidulisandeid
* seda ei ole töödeldud kunstlike meetoditega, materjalidega ja kunstlikes tingimustes (näiteks keemiline valmimine, kiiritus)

Mahepõllundus on kasulik keskkonnale. Kriitikud küll ütlevad, et need farmid toodavad vähem kasumit, kuid isegi kui see on tõsi, on fakt ka see, et nad toodavad palju vähem loodusele kahjulikke aineid kuna ei kasutata keemilisi abivahendeid ja mürke.

Paljude arvates on mahepõllundustooted maitsvamad. Selle taga peitub tõsiasi, et selles söögis on kõrgem toiteväärtus ja ta on alati värske. Lisaks suudab inimkeha sellisest toidust ära kasutada palju rohkem kui n-ö tavalisest toidust. Samas on erinevus ka selles, et mahepõllundusega tegelevad farmerid rõhuvadki esimese asjana maitsele ja toiteväärtusele, samal ajal kui teised kaupmehed tahavad, et nende (näiteks) tomatid oleksid täiusliku kujuga ja täiuslikult punased, seega neid muudetakse geneetiliselt. Siis tuleb neile lisada veel vastupidavust transportimiseks ja pikendada nende eluiga, et nad ka poeriiulitel head välja näeksid. Maitse jääb aga tähtsuselt järjekorras üsna lõpu poole.

Eestis on mahepõllundustooted märgistatud erilise märgiga “Mahemärk”, mille väljastab põllumajandusministeerium ja mille saamiseks peab täitma kindlad nõudmised. See ei asenda ühtegi firmamärki, vaid pigem annab tootele lisagarantii, et see on toodetud arvestades looduse reegleid.

Kuidas on sinuga lood, kas eelistad mahepõllumajanduse tooteid ja oled nõus maksma selle eest pisut enam?

Pilt: Sxc