Teeme umbrohust salatit!

12 kommentaari

\"imageManager_236545\"Suvel ringi jalutades on meie ümber palju taimi, millele me pikemalt peatuma ei jää, näiteks võililled ja nõgesed. Kas teadsid, et võililledest saab teha suurepärast salatit, nõgestest pastale kastet ning nurmenukust põnevat likööri? Lähemalt tulebki juttu sellest, kuidas nõgesest, võilillest ja nurmenukust midagi maitsvat valmistada.

Kadri Põldma
kadri@buduaar.ee

Suvel ringi jalutades on meie ümber palju taimi, millele me pikemalt peatuma ei jää, näiteks võililled ja nõgesed. Kas teadsid, et võililledest saab teha suurepärast salatit, nõgestest pastale kastet ning nurmenukust põnevat likööri? Lähemalt tulebki juttu sellest, kuidas nõgesest, võilillest ja nurmenukust midagi maitsvat valmistada.

Nõges

\"imageManager_236550\"Nõgest kasutatakse ravitsemisel ja toitudes. Nõgeses on rohkelt C-, E- ja K-vitamiini, rauda, kaltsiumi, magneesiumi ja kiudaineid. Toitudes kasuta ülemiste harude noori lehti. Nõgeselehti kogutakse ka kuivatamiseks üldiselt maist juulini kuiva ilmaga.
Nõgest võib kasutada ka kotlettides, vormiroogades, omletis.

Nõgesekotlet

Nõgesekotleti valmistamiseks võetakse 100 g nõgest (eelnevalt pistetakse nõges 2-3 minutiks keevasse vette), peenestatakse ja segatakse juurde nisujahu puder (200 g). Maitsestatakse ja lisatakse rasvainet. Kotletimassi hulka lisatakse ka muna. Vormitakse, praetakse õlis ja serveeritakse kastme või hapukoorega. Omleti valmistamiseks töödeldakse nõgest nagu eelpool, hautatakse sibula, tilli ja peterselliga veidi õils, valatakse peale vahustatud muna-piimasegu. Ca 500 g nõgese kohta võetakse 2 muna.

Nõgesepulber

Juunikuiseid nõgeselehti võiks kuivatada ja valmistada sellest pulbrit, mida oleks hõlbus lisada talvel kõikidesse roogadesse ja putrudesse. Noore nõgese lehti sobib lisada pannkoogi taignale, ka nõgesepirukasse. Nõgeselehti võib hapendada, marineerida, soolata, sügavkülmutada.

Nõgesesupp

Nõgesesupiks läheb sul vaja: 500 g nõgeseid, 4 muna, 300 g kartuleid , 1 spl hakitud maitserohelist, 80 g õli, 150 g hapukoort, maitse järgi soola.

Nõgesed kupatada. Puljongis keeta riis ja kartulid, lisada hakitud maitseroheline, nõgeselehed, õli ja sool. Lauale andmisel lisada igasse taldrikusse pool muna ja hapukoort.

Nõgesekaste pastale

Nõgesekastme valmistamiseks läheb sul vaja: 4–5 dl nõgeselehti, 3 küüslauguküünt, 3 sl õli, 200 g sinki, näpuotsatäis Cayenne’i pipart, soola, 1 sl maisijahu, 2–2,5 dl 10% rõõska koort, riivitud parmesani juustu.
Peenesta kupatatud nõgeselehed, haki kooritud küüslauguküüned. Aja õli potis kuumaks, vala sinna kuubikuteks lõigatud sink, peenestatud nõgeselehed, küüslauk ja maitseained ning pisut vett. Hauta nõrgal kuumusel, vahetevahel segades, 4–5 minutit. Lisa rõõsa koorega segatud maisijahu, lase veel paar minutit haududa. Maitsesta soolaga. Serveeri kuumalt koos keedetud spagettidega. Riivi peale parmesani juustu.

\"imageManager_236545\"Võilill

Võilill on umbrohi ja seda leidub suvel kõikjal! Vaatamata sellele, et võilill on umbrohi, on ta väga tervislik ning teda saab kasutada toitude valmistamisel.

Võilillejuure kohvi

Võilillejuured on mõrud ning praetult on neid tarvitatud kohvi asemel või kohviga segatult. Kasulikud on ka noored õisikuvarred. Need hoiavad meist eemal vereringeelundite haigused.

Võililleõitest saab valmistada heamaitselist mett, mis on näiteks neeruhaigetele parem kui tavaline mesi.

Noori lehti ja keelõisi tarvitatakse salatina või supilisandina, vahel ka ravimtaimena. Kasutatakse peamiselt juuri, mis sisaldavad vaikaineid, lima, eeterlikku õli jne.

Võilillesalat

Võta 2 kõvaks keedetud muna, 1 toores munakollane, 4 spl õunaäädikat, 5 spl toiduõli, 1 tl sinepit, soola, pipart, hakitud peterselli. Eralda keedetud munadest munakollased, vajuta kahvliga peeneks, lisa toores munakollane, sinep, õli, äädikas, sool, pipar, hõõru ühtlaseks marinaadiks. Lase 10 minutit tõmmata. Loputa varjulisest kohast korjatud 200 g noori õrnu võilillelehti jooksva vee all, lõika peeneks. Haki järele jäänud munavalged. Lisa kõik salatile.

\"imageManager_236549\"Nurmenukk

Nurmenukk on üks C-vitamiinirohkemaid varakevadisi taimi. Paarist lehest piisab, et päevane annus C-vitamiini kätte saada.

Noored lehed sisaldavad väga rikkalikult vitamiini C (kuni 5,9 %) ja neid võib tarvitada salatina, neist tehakse ka suppe ning mitmeid köögiviljatoite. Kuivatatud lehti ja õisi kasutatakse maitseainena likööri ja teiste alkohoolsete jookide valmistamisel. Nad annavad mõrkja maitse ning kollaka värvitooni. Hea meetaim.

Nurmenukusalat

Nurmenukusalati valmistamiseks läheb sul vaja:  pihutäis nurmenukulehti, 2 porgandit, 2 küüslauguküünt, 1 suurem õun, 1 dl hapukoort, ürdisoola.

Pese, nõruta ja haki nurmenukulehed. Koori ja riivi porgandid ja õun. Sega purustatud küüslauk ja ürdisool hapukoorega. Sega kõik komponendid kokku.

Kõik taimed võiks olla korjatud puhtast kohast ning enne kindlasti üle loputatud. Toidu tegemiseks sobivad rohkem noored taimed.