Reklaam sulgub sekundi pärast

Vitamiinid on tervisliku toitumise süda

Talvel ja kevadel kipub enamasti tekkima vitamiinivaegus, sest me tarvitame palju rafineeritud toiduaineid. Külmaga söövad inimesed rohkem ja kulutavad vähem energiat liikudes. Inimesed tahavad ruttu kõhtu täis saada ja kasutavad sooja toidu valmistamiseks mikrolaineahju.

Annika Saar


Talvel ja kevadel kipub enamasti tekkima vitamiinivaegus, sest me tarvitame palju rafineeritud toiduaineid. Külmaga söövad inimesed rohkem ja kulutavad vähem energiat liikudes. Inimesed tahavad ruttu kõhtu täis saada ja kasutavad sooja toidu valmistamiseks mikrolaineahju.

Vene teadlased on oma uurimustes kindlaks teinud, et mikrolaineahi muudab toidu toiteväärtust. Näiteks külmutatud puuviljade sulatamisel muutus neis sisalduvad glükoos ja üks laktoosi vorm kantserogeenseks ning kantserogeensed vabad radikaalid tekkisid soendatud taimedes, eriti juurikates. Seetõttu keelati Venemaal 1976.a. mikrolaineahjude kasutamine üldse ära.

Vitamiinid kuuluvad mikrotoitainete rühma ja inimorganism vajab neid normaalseks funktsioneerimiseks ja arenguks. Vitamiinid jaotatakse rasvas lahustuvateks (A,D,E,K) ja vees lahustuvateks (B,C). Organismi arengus ja tervise tugevdamisel on igal vitamiinil oma
ülesanded.


Vitamiin A
Kus leidub? Kalamaksaõlis, maksas, porgandites, tumerohelistes ja kollastes köögiviljades, munades, piimas ja margariinis.
Miks hea? Naha kuivenemise, kareduse ja pigmentatsiooni häirete vastu. Ületarbimisel tekib peavalu ja võib esineda juuste väljalangemine.

Vitamiin D
Kus leidub? Parim allikas ¬ päike (nägu ja käed peaksid iga päev vähemalt 10 minutit
saama päikest või päevavalgust). D-vitamiini poolest on rikkad kalad (heeringas, sardiinid, makrell, forell), maks, õli, piim ja munad.
Miks hea? Ülesandeks on aidata organismil omandada kaltsiumi ning kaltsiumisooli ning kasutada neid luude ja hammaste arenguks. D-vitamiin toetab luude vastupidavust ja skeleti püsivust.

Vitamiin C
Kus leidub? tsitrusviljades, marjades, rohelistes lehtköögiviljades, tomatites, lillkapsas, kartulis, paprikas. Talvel on heaks C-vitamiiniallikaks kibuvitsamarjad, mustsõstra
toorhoidised ja ¬mahlad. Näiteks üks apelsin katab päevase C-vitamiinivajaduse. Kõige rohkem C-vitamiini leidub sidrunis.
Miks hea? C-vitamiin on asendamatu kollageeni ehitaja. See imepärase toimega aine aitab nahal säilida elastse, pehme, õrna ja siledana.

Vitamiinidega on üks huvitav lugu veel. Nimelt viisid Hispaania teadlased läbi uurimuse, milles söötsid sisalikele sisse D-vitamiini. Toidetud isased omasid emaste seas märksa tugevamat lööki ja on kindlaks tehtud, et vitamiinide mõõdukas tarbimine tõstab tuju ja parandab tervist. Samuti on vitamiinid ka rasedate parimad sõbrad, sest on kindlaks tehtud, et head vitamiinid kummutavad rahvasuus tuntud lause „üks laps- miinus üks hammas”. Head vitamiinid säilitavad raseduse jooksul ning rinnaga toitmise ajal teie hambad tervetena, vaatamata sellele, mitmes rasedus teil ka poleks.


Selleks, et toidus vitamiinid paremini säiliksid, järgi toodud soovitusi:
*söö võimalikult palju toortoitu (salateid, puuvilju, riivitud juurvilju jne.)
* kasuta ära aedvilja keeduvesi puljongite ja kastmete tegemiseks
*väldi toidu mitmekordset ülessoojendamist
*eelista hautamist praadimisele