Reklaam sulgub sekundi pärast

VALUVAIGISTI TARVITAMINE RASEDUSE ajal võib ohtlik olla!?

Paratsetamooli peetakse raseduse ajal kõige turvalisemaks valuvaigistiks, kuid hiljutise uuringu kohaselt ei tohiks ka seda ettevaatamatult tarvitada. Nimelt võib raseduse ajal võetud paratsetamool mõjutada lastel aktiivsus- ja tähelepanuhäire kujunemist ja võimalik, et ka  autismispektri häireid, vahendab uudisteagentuur Duodecim. 

Kõnealusele tulemusele jõuti seitse aastat kestnud uuringu põhjal ning 133 000 ema ja nende laste tervise andmetel. 

Kui uuringu andmed kokku pandi ja neid analüüsiti, siis selgus, et raseduse ajal paratsetamooli võtnute lastel oli 34 protsenti rohkem aktiivsus- ja tähelepanuhäireid, 24 protsenti tõenäolisemalt hüperaktiivsust ja 19 protsenti rohkem autismispektri diagnoose. Mida kauem ravi jätkunud oli, seda tugevam oli seos. 

Paratsetamooli kasutatakse raseduse ajal kõige rohkem, seega peaks teadlaste avastusse suhtuma väga tõsiselt. Samal ajal tuleb meeles pidada, et leitud riskid pole väga suured ning lapse tervisehäirete põhjuseks võivad olla hoopis haigused, mille tõttu emal oli vaja paratsetamooli võtta. Selleks on vaja aga läbi viia lisauuringuid. 

Viimastel aastatel on paratsetamooli efektiivsusest ja kasust ilmunud vasturääkivaid uuringuid. Praeguste andmete kohaselt on see õigesti tarvitades aga turvaline ravim ning sobib lastele ja rasedatele paremini kui teised valuvaigistid.