Toidukaupadele on alati märgitud säilivuskuupäevad ning siinkohal jagatakse tooted kahte gruppi: kõlblik kuni ja parim enne! Tooted, mis säilivad "kõlblik kuni" päevani, ei ole mõeldud hilisemaks tarbimiseks, ent tooted märkega "parim enne" ei rikne ka pärast märgitud kuupäeva. Seda muidugi juhul, kui neid õigetes tingimustes säilitada. Toidukaupadele on alati märgitud säilivuskuupäevad ning siinkohal jagatakse tooted kahte gruppi: kõlblik kuni ja parim enne! Tooted, mis säilivad "kõlblik kuni" päevani, ei ole mõeldud hilisemaks tarbimiseks, ent tooted märkega "parim enne" ei rikne ka pärast märgitud kuupäeva. Seda muidugi juhul, kui neid õigetes tingimustes säilitada. Ei ole mõtet visata ära toitu, mis on igati söögikõlblik - toidu raiskamine on tänapäeva maailmas üheks suurimaks probleemiks ning just sel põhjusel toome allpool välja ka info, kui kaua "parim enne" tooted tegelikult säilivad. Tooted, mida hoitakse külmkapis ja nende säilivus pärast "parim enne" kuupäeva möödumist: Jogurtid, teised hapendatud piimatooted - kuni nädal Juust - kuni kolm nädalat Avatud ketšup, muud sarnased kastmed - kuni kuus kuud Avatud vorstid, singid - kuni viis päeva Avatud makra, konservkala (millel kirjas, et avatuna tarbida 24 tunni jooksul) - kaks ööpäeva, mitte 24 tundi. Seda juhul, kui säilitad säilituskarbis, mitte originaalpakendis. Munad - kuni kolm nädalat Tooted, mida tuleb hoida kuivas ja jahedas: Kuivained (kõikvõimalikud jahud, pastatooted, pudruhelbed, riis, tatar, hommikusöögihelbed, küpsised) - kuni aasta Lahustuv kohv, kakao - kuni aasta Tee - kuni aasta Šokolaad, šokolaadikommid, halvaa, kamašokolaad ja teised šokolaadikommid - kuni aasta Pähklid, seemned - paar kuud Mesi - õigetes tingimustes säilib aastakümneid Oluline on tooteid säilitada nii, nagu pakendil soovitatakse ning muidugi otsese päikese eest kaitstuna. Siiski kui aine on "parim enne" kuupäeva minetanud, jälgi selle välimust enne, kui sööma asud! Värv, tekstuur, lõhn ja muidugi maitse annavad ilusti märku, kas toode hakkab riknema või mitte. Toored kala- ja lihatooted on kõige tundlikumad ning siinkohal ei tasu tõepoolest riskima hakata - vahel tuleb need ära visata ka siis, kui "kõlblik kuni" veel kehtib. Ja kui tootel on märgitud kõlblik kuni, siis tasub sellest kuupäevast samuti kinni pidada. Allikas: foodauthority.nsv.gov.au
huuled — FOTO: 123RF.COM Ilu ja mood JUMESTUSKUNSTNIKE SALANIPP: sellega saad koheselt suuremad huuled
Liis Lemsalu — FOTO: Liis Lemsalu/Instagram Seltskonnauudised ELU NAGU FILMIS: Liis Lemsalu jagas erilisi hetki puhkusest koos mehe ja pisipojaga
Hendrik Terras abikaasaga — FOTO: Hendrik Terras/Instagram Pere ja kodu ARMAS KAADER: HENDRIK TERRAS käis abikaasaga beebiriideid valimas
Reet Härmat ja Brigitte Susanne Hunt — FOTO: Erakogu Buduaari sõnumid Brigitte Susanne Hunt avaldab oma kaalulanguse nipid ja numbrid
Mis on psühhobiootikumid ja miks sa peaksid neist teadma? — FOTO: Serenita Sisuturundus Mis on psühhobiootikumid ja miks sa peaksid neist teadma?
Puhitus ja IBS - miks seda just naistel rohkem esineb? — FOTO: Biocodex Sisuturundus Puhitus ja IBS – miks seda just naistel rohkem esineb?