TÄHTIS: kui kaua “parim enne” tooteid süüa tohib?

6 kommentaari
TÄHTIS: kui kaua “parim enne” tooteid süüa tohib?

Toidukaupadele on alati märgitud säilivuskuupäevad ning siinkohal jagatakse tooted kahte gruppi: kõlblik kuni ja parim enne! Tooted, mis säilivad “kõlblik kuni” päevani, ei ole mõeldud hilisemaks tarbimiseks, ent tooted märkega “parim enne” ei rikne ka pärast märgitud kuupäeva. Seda muidugi juhul, kui neid õigetes tingimustes säilitada.

Toidukaupadele on alati märgitud säilivuskuupäevad ning siinkohal jagatakse tooted kahte gruppi: kõlblik kuni ja parim enne! Tooted, mis säilivad “kõlblik kuni” päevani, ei ole mõeldud hilisemaks tarbimiseks, ent tooted märkega “parim enne” ei rikne ka pärast märgitud kuupäeva. Seda muidugi juhul, kui neid õigetes tingimustes säilitada.

Ei ole mõtet visata ära toitu, mis on igati söögikõlblik – toidu raiskamine on tänapäeva maailmas üheks suurimaks probleemiks ning just sel põhjusel toome allpool välja ka info, kui kaua “parim enne” tooted tegelikult säilivad. 

Tooted, mida hoitakse külmkapis ja nende säilivus pärast “parim enne” kuupäeva möödumist:

Jogurtid, teised hapendatud piimatooted – kuni nädal

Juust – kuni kolm nädalat

Avatud ketšup, muud sarnased kastmed – kuni kuus kuud

Avatud vorstid, singid – kuni viis päeva

Avatud makra, konservkala (millel kirjas, et avatuna tarbida 24 tunni jooksul) – kaks ööpäeva, mitte 24 tundi. Seda juhul, kui säilitad säilituskarbis, mitte originaalpakendis. 

Munad – kuni kolm nädalat

 

Tooted, mida tuleb hoida kuivas ja jahedas: 

Kuivained (kõikvõimalikud jahud, pastatooted, pudruhelbed, riis, tatar, hommikusöögihelbed, küpsised) – kuni aasta

Lahustuv kohv, kakao – kuni aasta

Tee – kuni aasta

Šokolaad, šokolaadikommid, halvaa, kamašokolaad ja teised šokolaadikommid – kuni aasta

Pähklid, seemned – paar kuud

Mesi – õigetes tingimustes säilib aastakümneid

Oluline on tooteid säilitada nii, nagu pakendil soovitatakse ning muidugi otsese päikese eest kaitstuna. Siiski kui aine on “parim enne” kuupäeva minetanud, jälgi selle välimust enne, kui sööma asud! Värv, tekstuur, lõhn ja muidugi maitse annavad ilusti märku, kas toode hakkab riknema või mitte.

Toored kala- ja lihatooted on kõige tundlikumad ning siinkohal ei tasu tõepoolest riskima hakata – vahel tuleb need ära visata ka siis, kui “kõlblik kuni” veel kehtib.

Ja kui tootel on märgitud kõlblik kuni, siis tasub sellest kuupäevast samuti kinni pidada. 

Allikas: foodauthority.nsv.gov.au