Reklaam sulgub sekundi pärast

AKNEST PRIIKS TÄNU keemilisele koorimisele

Akne on krooniline nahahaigus, mis põhjustab muret ligi 80%-le teismelistest ja ka paljudele täiskasvanutele. Nii, nagu on erinevaid akne vorme, on ka mitmeid akne ravimisviise ja ravimeid.

Laboratoires Renophase Paris teadlased Prantsusmaal analüüsisid erinevaid naha toimemehhanisme, püüdes leida efektiivset uut ravivõimalust selle ebameeldiva haiguse ravimiseks ja ravi tõhustamiseks. Uue tehnoloogia väljatöötamiseks järjestasid teadlased probleemse naha peamised põhjused, milleks on liigne rasueritus, rasunäärmete sarvestumise häired, aeglane naha mikrovereringe, hormonaalsed nihked ja bakterid.

Rasunäärmete ülesanne organismis on rasu tootmine. Kui rasunäärmete töö on aeglane, siis ei jõua looduse poolt naha niisutamiseks ja kaitseks mõeldud rasu piisavalt kiiresti naha pinnale, vaid hakkab kogunema hoopis karvanääpsu sisse, kus surnud rakkudega segunedes tekitab umbes poore ehk komedoone. Kui rasu koguneb karvanääpsu sisse järjepidevalt ja aknet tekitavate bakterite vohamine suureneb, rebenevad karvanääpsu seinad ning tekivad põletikud, mis satuvad ümbritsevatesse kudedesse. Selle tulemusel toimuvad sidekoelised muutused, mis väljenduvad nahal punaste punnikeste või mädapeadena ja võivad lõpptulemusena tekitada aknearme.

Rasu tootmist reguleerivad meessuguhormoonid (peamiselt testosteroon), mille tase hakkab tõusma puberteedi- ning menopausieas ja hormonaalsetest rasestumisvastastest vahenditest loobumisel. Selle toimel rasunäärmed suurenevad ja hakkavad tootma rohkem rasu. Enamikul inimestel ei ole hormoonide tase normist kõrgem, kuid arvatakse, et immuunsuse nõrgenemisel või lihtsalt teatud nahatüüpide tundlikkuse tõttu on nende mõju suurem.

Ajapikku suureneb nahas vabade radikaalide hulk, mis aeglustab naha mikrovereringet, mille tagajärjel aeglustub surnud rakkude irdumine ja toimub nende kuhjumine ehk liigne sarvestumine. Selle tulemusel kitsenevad rasunäärmete viimajuhade avad ja rasu pääs nahale on taas takistatud. Kuna rasunäärmete ümbrus on soodsaks kasvukeskkonnaks mikroobidele (Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis), mis tekitavad vabasid rasvhappeid, muudavad näärmeava sarvestumist ja kutsuvad ligi põletikurakke, siis tekitab see taas põletikulisi koldeid. Teaduslikud uurimused on näidanud, et akne ägenemist võib põhjustada ka stress.

Oluline märksõna – nahasõbralikkus

Prantsuse ja Hiina molekulaarse biokeemia teadlased võtsid eelpool väljatoodud probleeme arvesse ja sidusid need kõrgtehnoloogia võimalustega. Olulisteks märksõnadeks said aktiivne raku-uuendus ja nahasõbralikkus. Väljatöötatud dermatoloogilise kosmeetika innovatsioon seisneb neutraliseeritud glükoolhapete ja raviainete kombineerimisel, põhjustamata seejuures agressiivseid kahjustusi, mis vajaksid taastumisaega.

Inimese jaoks, kes ei ole varem selle protseduuriga kokku puutunud, võib happe kandmine nahale tunduda vägagi hirmutav, kuid tegelikult on see tõhusa raviprotseduuri aluseks. Happekoorimine on üks vanimaid iluprotseduure maailmas ja selle osatähtsus terve ja särava naha hoolduses aina suureneb.

Inimese naha pinda katab mikroskoopiliselt õhuke kaitsekile, mis on tuntud kui happemantel või ka hüdrolipiidkiht ning see koosneb sarvestumisprotsessi jääkidest: rakkudest, lipiididest, vabadest aminohapetest, higist ja rasust. Kaasaegsed mõõtmised tõestavad, et naha keskmine pH-tase on 5,5 – seega on inimese terve naha pealispind alati kergelt happeline. Probleemse naha pH-tase on aga kergelt aluseline (keskmisest kõrgem) ja see tõuseb kahjuks ka vananedes ning seega on meil vaja tooteid või hooldust, mis tagaks nahale happelisema ehk madalama pH-ga keskkonna. Madalam pH-tase piirab bakterite vohamist, mis vähendab aknet, allergiat ja mitmeid teisi nahaprobleeme. Seega on pH-tase naha toimeprotsessides väga olulisel kohal ja selle tasakaalustamiseks tulebki appi just seesama ja ainus happekoorimine.

Prantsusmaa teadlased otsustasid kasutada raviprotseduurides glükoolhapet, kuna see preparaat omab iseenesest juba head imendumisvõimet. Glükoolhape on puuviljahape – tugev antioksüdant, mis vähendab rakkudes vabade radikaalide taset, mis omakorda vähendab rakkudes negatiivseid muutusi. Puuviljahape aktiveerib naha mikrovereringluse nii epidermises kui dermises, kiirendab rakkude uuenemist nahas ja karvanääpsudes, reguleerib rasueritust, lõhub surnud rakkude vahel oleva tugeva sideme ning eemaldab seega efektiivselt pindmised sarvestunud rakud, samuti ahendab see laiasid poore ja annab nahale ühtlasema struktuuri. 

Et keemiline koorimine oleks nahasõbralikum, lubaks kasutada mitmeid aktiivaineid ning sobiks erinevatele nahatüüpidele, siis neutraliseeriti hape osaliselt aluseliste aminohappe ühenditega, mis omavad antiseptilist ja antibiootilist toimet. Samuti võimaldab see kasutada tugevama kontsentratsiooniga happeid, pikendada ravi mõjumisaega ja tugevdada valkude tööd, mis on otseselt seotud naha probleemide paranemisega.

Ravimi molekulide maksimaalne imendumisvõime on saadud biotehnoloogilise erimeetodiga: Renophase’i teadlased on välja töötanud võrkstruktuuriga molekulid, mis annavad ainele omaduse tungida ühesuunaliselt ja ühtlaselt sügavale pärisnahka, vabastades aktiivained järk-järgult ja kleepudes raku pinnale. Aktiivaineteks kasutatakse loodusliku päritoluga bioloogiliselt sobivaid aineid.

Püsivad muutused

Hormonaalse tasakaalu normaliseerimiseks kasutatakse toodetes genisteini ja diosgenini, mis on fütoöstrogeenid ja mida saadakse sojaoast, Aasia metsikust vesijamsist ja bataadist. Need töötavad sarnaselt meie organismi östrogeeniga, mistõttu mõjutavad testosterooni mõju rasunäärmetele, mille tulemusel toodetakse vähem rasu. Samuti on need tugevate seenevastaste omadustega, mis aitavad pärmi- ja muude seeninfektsioonide puhul (nt seborreödermatiit). Rasu tootmise pärssimise tõhustamiseks ja põletikuvastasel eesmärgil kasutatakse toodetes tsingikompleksi, retinoidi ja salitsüülhapet.

Teadlikult lähenedes on üldiselt juba peale esimest protseduuri nähtavad esimesed muutused, peale ravikuuri läbimist juba püsivad muutused. Ravi ei ole organismile agressiivne, seepärast on see pikaajaline (2-4 kuud) ja kannatlikkust nõudev.

Kodune järelhooldus

Lisaks keemilise koorimise protseduuridele on soovitav kasutada koduseid näonaha hooldusvahendeid, mis sisaldavad samu happeid ja raviaineid, mida kasutatakse professionaalsete raviprotseduuride teostamisel. Alati tasub meeles hoida, et üheks olulisemaks teguriks terve naha puhul on õige ja tõhus nahahooldus.

Kõige tähtsam koduses ravis on kasutada glükoolhappega näonaha puhastusvahendit, et eemaldada efektiivselt nahalt kogunenud mustus ja meik, surnud naharakud, lõhkuda surnud rakkude vahel olevat sidet, reguleerida rasu tootmist ja rasunäärmete tööd, samuti lahustada komedoonides olevaid rasukorke ning ahendada poore. Järgmiseks tuleb kindlasti kasutada ravi toetavat ravimit ja naha niisutajat.

Kuna aktiivse ravi ajal on nahk päikese suhtes veidi tundlikum, siis on soovitav kasutada kõrge faktoriga päikesekaitsevahendit või teostada ravi mandlihappega, mis sobib kõige paremini ka suviseks naharaviks.

Alati tasub arvestada, et akne ravi ja haiguse kulgu ehk seda, kuidas ja kui kiiresti aknelööve paraneb, võivad mõjutada vale toitumine, kurnatus, mustus, jumestus, suitsetamine, alkohol, mõned ravimid, valed kosmeetilised vahendid ja emotsionaalne stress.

Prantsuse ja Hiina teadlaste koostöö tulemusel on üheselt kindlaks tehtud, et happekoorimised on ohutud ja ühed mõjusamatest vahenditest võitluses aknega, kuna tagavad maksimaalse läbivusvõime naha sügavamatesse kihtidesse, et mõjutada probleeme rakutasandil.

Aknega võidelnud Vitaclinika klient Merit (37): „Olen Renophase’i tooteid kasutanud ligi 12 aastat ning ei vahetakse neid millegi vastu!”

Akne oli mul olnud alates puberteedieast, kuid ravi eesmärgil pöördusin Vitaclinikasse 2006. aastal. Kuna mul ei olnud just akne kergeim vorm, mõjutas haigus oluliselt mu igapäevaelu, kuid tulin enda hinnangul sellega siiski üsna hästi toime ja sellepärast otseselt midagi tegemata ei jäänud. Siiski kasutasin juba noorena punnide varjamiseks ohtralt meiki ning muretsesin alati, kas nahk on piisavalt „peidus”. Täiendavalt tuli pidevalt kuulata ka kõikvõimalikke erinevaid ja väga küsitavaid arvamusavaldusi akne põhjuste kohta ning soovitusi sellega võitlemisel.

Enne Renophase’i toodete põhjal ravi alustamist olin proovinud erinevaid käsimüügist saadavaid ravimeid, täiendavalt ka nahaarsti poolt väljakirjutatud antibeebipille ning kosmeetilisi protseduure (näiteks lämmastikravi, tavaline mehhaaniline näopuhastus). Loodetud tulemust ega mõju ükski nimetatud ravim ega protseduur ei andnud või siis oli tulemus väga lühiajaline.

Dermatoloogi juures olen käinud kahel korral. Esimene neist oli Hiiul asuv naha- ja suguhaiguste polikliinik, kus nahaarst ilma probleemi süvenemata (sisuliselt ka ilma otsa vaatamata) kirjutas raviks välja antibeebipillid ja Skinoreni. Tulemust see ei andnud ning korduval pöördumisel samasse kohta ei näinud ma enam mõtet. Teist korda käisin nahaarsti juures juba Vitaclinikas, mille tulemusel alustasin Renophase’i ravi keemiliste koorimistega. Positiivne oli see, et nahaarsti esimene valik ei olnud kanged tabletid akne ohjeldamiseks, vaid eeskätt leebemad ja nahka nn tööle panevad ning sügavamal nahas muutusi põhjustavad protseduurid.

Naha ettevalmistamist alustasin nädal enne protseduuri. Selleks olid Renophase’i kodused tooted: puhastusgeel 8% glükoolhappega Gel Nettoyant, akneravi toode Emuslion Renewpure, mis sisaldas 15% glükoolhapet ja tsingikompleksi. Mõlemat toodet kasutasin hommikul ja õhtul.

Kuna mul oli raskem tsüstilise akne vorm, käisin raviprotseduuridel korra nädalas kaheksa nädala jooksul. Pärast seda käisin hoolduses kord kuus. Alates teisest nädalast lisati hooldusesse niisutav kreem.

Esimesed muutused ilmnesid peale aktiivsema ravikuuri lõppu. Kuna probleem oli pikaajaline ja üsna raske, siis n-ö üsna rahuldava tulemuseni läks aega vähemalt neli-viis kuud. Siinkohal märgin ära, et ravi alguses ei pidanud ma korralikust ja süstemaatilisest kodusest nahahooldusest väga täpselt kinni, mistõttu võis ka tulemuse saamise protsess pikemaks venida.

Protseduur ise ei ole raske ning samuti ei ole ma täheldanud kõrvaltoimeid. Paar päeva peale intensiivsemat kuuri esineb õrnemates piirkondades (lõug, ninajuur) vahel naha ketendust, kuid see ei ole häiriv ning möödub kiiresti.

Tänaseks olen Renophase’i tooteid kasutanud ligi 12 aastat ning ei vahetakse neid millegi vastu. Arvestades seda, millise progressi mu nahk tegelikult läbinud on, olen oma selle seisukorraga täna väga rahul. Vahepeal on ravis olnud ka pikemaid pause (kaks rasedust), kuid naha seisukorda need pausid minu hinnangul oluliselt halvemaks ei teinud. Garantii on kindlasti see, et hooldused koos toodete kasutamisega tõesti annavad märkimisväärseid tulemusi ka n-ö raske naha puhul. Varem või hiljem, aga tulemus tuleb!

New Look Clinic

Narva mnt. 7b, 3.korrus

Tallinn

E-R 9:00-19:00

+372 501 0354

[email protected]

www.newlook.ee

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar november- detsember 2018.

Tekst: Kairit Sakjas , New Look Clinic naharavisptsialist