Reklaam sulgub sekundi pärast

ALICE HARTI PATUNE ŠOKOLAADITORT soolase karamelliga

 „Seda sametist sufleekooki täiustab ribake soolast karamelli. Alusta koogi küpsetamist üsna mitu tundi enne selle laualepanemist, siis jõuab kook piisavalt maitsestuda ja seda on parem lõigata.”

Toidukirjanik, -stilist ja (ennekõike) magustoitude kuninganna Alice oli lausa sunnitud valmistama meile magusroa. „Seda sametist sufleekooki täiustab ribake soolast karamelli. Alusta koogi küpsetamist üsna mitu tundi enne selle laualepanemist, siis jõuab kook piisavalt maitsestuda ja seda on parem lõigata.”

250 g 70% kakaosisaldusega šokolaadi, tükkideks murtud
160 g võid, kuubikuteks lõigatud
170 g rafineerimata peeneteralist küpsetussuhkrut
1 tl vanilliekstrakti
100 g mandlijahu
20 g kakaopulbrit, sõelutud
5 keskmise suurusega munarebu
6 keskmise suurusega munavalget
vanillijäätist, serveerimiseks
2 kahekihilist šokolaadiküpsist, purustatud, serveerimiseks

Soolatud karamell

250 g rafineerimata peeneteralist küpsetussuhkrut
160 ml vahukoort
¾ tl soola
150 g võid, kuubikuteks lõigatud

VALMISTAMINE

1 Kõigepealt valmista soolatud karamell. Kalla suhkur paksema põhjaga potti ja kuumuta aeg-ajalt segades keskmisel tulel 4 minutit, kuni see on sulanud.

2 Suurenda kuumust, et suhkur hakkaks kergelt mullitama, ja kuumuta minutike, kuni karamell on merevaigu värvi. Hoia sellel pidevalt silm peal ja kalluta aeg-ajalt panni, et suhkur kõrbema ei läheks.

3 Keera kuumus maha, aga jäta pott pliidile, sega sisse vahukoor ja sool. Võta pott tulelt ja sega vähehaaval sisse või, kuni saad ühtlase karamelli. Karamelli peaks tulema umbes 450 ml; kalla 200 ml sellest serveerimiseks kannu ja pane ülejäänu tainasse lisamiseks kõrvale.

4 Kuumuta ahi 180 kraadini ja vooderda 23 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Tõsta kuumakindel kauss madalal kuumusel podiseva veega poti kohale, pane šokolaad, või ja suhkur kaussi, lase sulada. Tõsta kauss veevannilt ära ja lisa tasakesi segades vanilliekstrakt, mandlijahu ja kakao. Lisa ükshaaval munakollased, sega hästi läbi.

5 Vahusta teises kausis munavalged elektrimiksriga tugevaks vahuks. Sega kõigepealt šokolaadisegusse 1 kuhjaga sl munavalgevahtu ja seejärel ülejäänu; sega ettevaatlikult, et tainas jääks võimalikult õhuline.

6 Kalla kaks kolmandikku tainast vormi, tõsta lusikaga peale 250 ml kõrvale pandud soolast karamelli. Kalla ülejäänud tainas karamellile, silu servadest ühtlaseks. Tõsta vorm ahju ja küpseta 35–40 minutit, kuni kook on kohev ja pealt kergelt krõbe (karamell võib hakata servadest veidi mullitama).

7 Lase koogil jahtuda vormis umbes tunnike (võimalik, et see vajub keskelt veidi lohku), seejärel lõika viiludeks, nirista peale ülejäänud karamell, kaunista küpsisepuruga ja serveeri koos jäätisega.

Ühe portsjoni toiteväärtus: 602 kcal, 44,2 g rasvu (23,7 g küllastunud rasvhappeid), 7,5 g valke, 44,6 g süsivesikuid, 43,1 g suhkruid

Artikkel ilmus ajakirja Jamie mai-juuni numbris.