Reklaam sulgub sekundi pärast

HINNALISED KALLISKIVID – millistesse tasub investeerida?

Meie planeedilt on leitud üle 4000 erineva mineraali, millest osa on tõeliselt kaunid vääriskivid. Paljusid neid ei õnnestu meil kunagi oma elus näha ja katsuda, sest need on nii haruldased ja hinnalised, et investeerijad ja rikkad kollektsionäärid ostavad need oksjonitelt ära. Osa hinnatud kividest ringleb siiski ka müügivõrgus ning kaunistab nii mõnegi naise sõrmuseid, kaelakeesid ja kõrvarõngaid.

Paljud naised maailmas lasevad oma kallimatel endale tähtpäevadeks vaid juveele kinkida, sest need on hea investeering ning tagatis mustadeks päevadeks. Aga millised on need kivid, mida tõesti tasub soetada investeeringu eesmärgil ning milliseid vääriskive üldse vabal turul liigub?

Ilusa sinise tansaniidiga on päris reaalne oma sõrmust kaunistada ja seda ka lastelastele kui perereliikviat pärandada. Tansaniiti on leitud vaid Kilimanjaro mäe jalamilt, kus seda tänaseni kaevandatakse. Selle turuväärtus on 700–1000 USA dollarit karaadi eest ning praegu on hea aeg seda osta, sest hind on tulnud viimase kümne aasta madalaimale tasemele. Arvatavasti tõuseb hind taas peagi, sest selle varusid pole sugugi palju järele jäänud.

Rääkides kalliskividest, mis liiguvad vaid oksjonimajades, siis taafeiti on tänaseks leitud vaid pool tassitäit ning see kivi on nii hinnaline, et tõenäosus seda osta praktiliselt puudub. Turuhind pole kõrge, umbes 1500–2500 USA dollarit karaadi eest, aga müüjaid on turul vähe.

Imeliste värvidega must opaal, mis on opaalidest haruldasim, võiks olla kivi sinu sõrmusel. Selle turuhind on umbes 2500 USA dollarit karaadi eest ning seni on peaaegu kõik mustad opaalid pärit Austraaliast New South Walesist.

Aleksandriit on värvi muutev kalliskivi, mis võib sõltuvalt valgusest olla punasest roheliseni. Seda kivi on leitud Venemaalt, Brasiiliast, Aafrikast ja Sri Lankalt, kuid oma harulduses on turuhind siiski päris kõrge – 12 000 USA dollarit karaadi eest.

Kui sul õnnestub kuskilt punast berülli osta, mida on leitud vaid kahest USA osariigist, siis osta kindlasti ära. Seda peetakse tuhat korda hinnalisemaks ja paremaks investeeringuks kui kulda. Turuhind karaadi eest on 5000–10 000 USA dollarit.  

Kõige levinum kalliskivi, mida paljud naised kihlasõrmusel kannavad, on valge teemant. Ka see pole paha investeering, sest teemandi hind on 1000–27 000 USA dollarit karaadi eest sõltuvalt teemandi puhtusest ja suurusest. Oluline on teada ka seda, et vääriskivide puhul võib hind karaadi kohta kordades tõusta, näiteks kui ühekaraadine kivi maksab 1000, siis kahekaraadise hind võib vabalt olla 4000 USA dollarit. Kuigi aastas toodetakse keskmiselt 125 miljonit karaati teemante, siis turuhind on pidevalt kasvutrendis ja viimase 50 aastaga on see enam kui kümme korda suurenenud.

Mõned kalliskivid on alati moes, turuhind on tõusvas trendis ja nendesse investeerimine tasub end seetõttu ära. Nagu näiteks sinine safiir, mis maksab umbes 300–400 USA dollarit karaadi kohta. Rohelised smaragdid on väärtuslikumad kui värvitud teemandid ning nende hind karaadi eest on umbes 4500 USA dollarit. Ka rubiin on kindel valik – üks karaat puhast ja kvaliteetset kivi maksab 1000–3000 USA dollarit. Tsavoriitgranaadi hind oleneb selle kivi rohelise värvi intensiivsusest – mida tugevam ja tumedam roheline, seda hinnalisem. Ühe karaadi korraliku rohelise kalliskivi hind on umbes 600–750 USA dollarit.

* Toodud kalliskivide hinnad on ainult juveelide turuhinnad, millele ehete puhul lisanduvad väärismetalli ja ehete valmistamise kulud.

 

Täismahus ilmunud ajakirjas Buduaar