Reklaam sulgub sekundi pärast

Kas ka sinu rahakotis haigutab auk?

Esimesel jaanuaril oli mul rahakotis täpselt 2 krooni. Millegipärast usun, et minusuguseid laristajaid, kes oma eelarvet kuidagi ei planeeri on kindlasti veel! Paljud inimesed raiskasid enamuse oma säästudest ära juba jõulude ajal ning kõik mis üle jäi, sai aastavahetuse pidustustel magama pandud! Mida siis nüüd peale hakata ja kuidas säästlikumalt toime tulla?

[email protected]

Esimesel jaanuaril oli mul rahakotis täpselt 2 krooni. Millegipärast usun, et minusuguseid laristajaid, kes oma eelarvet kuidagi ei planeeri on kindlasti veel! Paljud inimesed raiskasid enamuse oma säästudest ära juba jõulude ajal ning kõik mis üle jäi, sai aastavahetuse pidustustel magama pandud! Mida siis nüüd peale hakata ja kuidas säästlikumalt toime tulla?

Külli (22) oli vaid 14 kui ta iseseisvasse ellu astus. Peale põhikooli läks särasilmne ja alati rõõmsameelne Külli oma kodukohast eemal asuvasse Türi Tehnika- ja Maamajanduskooli ning elas kogu selle aja ühiselamus. Peale seda kolis neiu Tallinnasse ning peale mitmeid seiklusi ja elukohamuutusi, üürib ta nüüdseks koos oma väikese laigulise  koeraga 1-toalist korterit ning  majandab end täiesti ise. Sellises olukorras peab hoolikalt vaatama, mille peale raha kulutada ning mille pealt kokku hoida. Uurisin Küllilt, kuidas ta enda majandamisega toime tuleb.

Kas üksi end ära majandada on raske või mitte?

See oleneb kõik sellest kas oled laristaja või kokkuhoidja ja loomulikult palga numbrist. Kui tahta, saab kõigega hakkama, eneseusk peab hea olema.

Kuidas mõjus aastavahetus Sinu rahakotile?

See aastavahetus oli säästlikum kui eelmised. On palju inimesi, kes meisterdavad jõuludeks ise kingitused ja peavad aastavahetuse koos sugulastega või vanematega, siis saab odavamalt hakkama.

Kuidas toimid olukorras, kus väga tahaks uusi riideid ja aksessuaare, kuid raha pole just priisata?

Sel momendil kaalun kui kaugel on palgapäev, kas kodus süüa on ja kas on midagi tähtsamat kui see ost. Kui ei siis käin mööda erinevaid poode vaatan hindu ja siis teen otsuse. Aga enamjaolt kui on ikka vaja siis ostan.

Mis on põhilised asjad, mida Sa säästlikult toime tulemise juures silmas pead?

Kuna ma pudi-padi ei osta siis tean, et selle peale mul raha ei lähe. Toitu ostes võtan seda, mis meeldib, aga kui on valida erinevate hindade vahel siis ikka odavama.

Kas ostad söögi nädalaks ette, sööd üldse väljas või ostad iga päev poest süüa?

Kuidas kunagi, kuna ma ei tea kunagi mida ma süüa tahan siis käin peaaegu iga päev poes ja ostan õhtuks süüa.

Mille pealt kõige rohkem kokku hoiad?

Võibolla riiete. Vahest harva ka toidu.

Mille pealt Sa kunagi kokku ei hoia?

Oma koera toidu ja lelude pealt.

Kas Sul on mingid säästliku elamise nipid? Näiteks et pesed öösel pesu, siis on elekter odavam vms?

Paraku mitte. Pesu pesen nii kui nii nädalavahetusel. Aga elektri pealt olen küll kohati suht haige inimene. Mulle ei  meeldi kui üleliigselt kuskil miski lamp põleb või kui teler ja raadio korraga mängivad. Isegi töö juures käin ja kustutan tulesid.

Mis sa arvad, kas üksi elades on rohkem kulutusi kui kahekesi?

Pigem vähem sest sa ostad kõike ainult endale ega pea arvestama kas teistele ka meeldib, eriti just toidu kohapealt.

Mida soovitad neile, kellel peale aastavahetust ja jõule näpud nüüd täitsa põhjas on ning oma elamisega kuidagi toime ei tule?

Sööge sülti ja kartulit. Sõitke ühistranspordiga või käige üldse jala. Aga elu läheb edasi. Elu koosnebki mõõnadest ja tõusudest, nii on ka rahaga.

Siin on sulle nippe, kuidas ökonoomsemalt toime tulla

Plaani ette

Plaani juba nädal või kuu ette, kuidas sa oma raha kulutad ning pane kõik kirja. Märgi üles tulud ja kulud, siis tead palju sa kulutada võid.

Kui oled üliõpilane, siis ära unusta küsida soodustusi

Meil on palju restorane, poode, juuksureid ja kinosid, kus üliõpilastele on soodustused kuni 50%. Kui lähed välismaale, siis küsi samuti soodustust, sest üliõpilastele mõeldud soodustused kehtivad ka mujal maailmas.

ära kuluta raha raamatute ostmisele, laenuta need raamatukogust

Tõenäoliselt loed sa neid ju ainult ühe korra, raamatud on aga kahjuks üsna kallid. Parem laenuta oma lemmikraamat raamatukogust ning säästad vähemalt paarsada krooni.

Korralda pidusid ja koosviibimisi oma kodus

Selle asemel, et välja klubidesse minna, kutsu sõbrad enda juurde ning tehke midagi lõbusat. Pole vaja peale tööd kallitesse restoranidesse lõõgastuma minna, ka kodus võib väga mõnusa olemise luua. Kui kutsud külla inimesi, keda sa eriti ei tunne, siis pane oma väärtuslikud esemed kuskile peitu- võõraid ei tasu pimesi usaldada.

Ela säästlikult

Kui lähed kodunt ära, siis lülita elektriseadmed, lambid, soojapuhurid ja arvuti välja. See võib kõlada juba tuttavalt, aga kas oled ka tegelikult nii toimida proovinud? Võta end kätte ja jälgi üks kuu hoolega, et lülitaksid kodunt lahkudes välja kõik elektriseadmed ning näed oma elektriarvelt kui suurt rolli see mängib.

Tööle minnes tee lõunasöök kodus kaasa

Selle asemel, et iga lõuna pubis süüa, tee kodus võileivad kaasa ja lase need tööl uunis soojaks. Kui on ilus ilm, võta oma võileivad kaasa ja mine söö neid pargis värske õhu käes. 

Kui kõike neid nippe mõnda aega järgid, peaks sinu rahakotti märkimisväärne summa alles jääma!

Säästlikku elamist!