Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS KÄID LIIGA TIHTI tualetis? 4 põhjust, miks see nii on

Kas tunned, et külastad liiga tihti tualetti? Kas ärkad öösiti korduvalt üles, sest pissihäda piinab? Tasuks järele mõelda, mis võib probleemi põhjuseks olla. Kui oled terve ja jood normaalselt, siis peaks tualetti külastama keskmiselt 3-5 korda päevas. Tiheda urineerimisvajaduse taga võib peituda mitmeid põhjuseid.

1. Jood liiga palju

Kui oled terve ja jood normaalselt, moodustad päevas umbes 1-2 liitrit uriini. Kui jood rohkem kui vaja, siis loomulikult ka pissid rohkem. Lisaks võivad teatud joogid nagu kohv ja alkohol suurendada uriini eritumist.

Vastavalt toitumissoovitustele peaks lisaks toidule jooma päevas 1-1,5 liitrit vett. Suurem kogus pole kasulik. Vedelikuvajadus siiski varieerub. Näiteks trenn ja füüsiline töö lisavad vedelikuvajadust.

2. Põis töötab liiga aktiivselt

Tihe urineerimisvajadus võib olla seotud ka liiga aktiivse põiega. Kas näiteks närveerid kergesti? See võib suurendada pissihäda, kuid uriini ei teki siiski normaalsest rohkem. Üliaktiivse põie taga ei peitu tavaliselt mingeid põhjuseid. Meeste puhul võib liigne urineerimisvajadus olla seotud suurenenud eesnäärmega ja naistel kuiva limaskesta ning vaagnapõhjalihaste nõrgenemisega. 

3. Põiepõletik

Põletikuline põis on üsna tavaline nähtus. Põiepõletiku tunnuseks on suurenenud urineerimisvajadus. Põletikku esineb sagedamini naistel, sest naise ureetra on lühem kui meestel. 

4. Sul võib olla mõni haigus, näiteks diabeet

Sagenenud urineerimisvajadus on ravimata diabeedi tunnuseks. Ka neerupuudulikkuse tunnuseks on suurenenud pissihäda.

Mis aitaks?

Kui külastad tualetti rohkem kui kaheksa korda ööpäevas ning ärkad öösiti tihtipeale pissihäda peale üles, tasuks pöörduda arsti poole. Kui urineerimisega kaasneb ka valu, põletustunne või veri, tuleks viivitamatult arstiga kontakteeruda.

Mis siis, kui pissihäda pole seotud haiguse või põletikuga? Harjuta tualetis käimise vahesid pikemana hoida ning väldi kohvi, teed ja alkoholi. Treeni vaagnapõhjalihaseid. Üliaktiivset põit saab ravida ka ravimitega. 

allikas: Men's Health