Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS OLED VÄSINUD JA TUNNED, ET EI JAKSA? Õige toitumine annab energiat

Kiire elutempo, stress ja unepuudus võtavad energiat ja teinekord on tunne, nagu oleksid bussi alla jäänud. Kas teadsid, et õiged toitained aitavad väsimusega võidelda?

Tänapäeva kiire elutempo, magamata ööd ja stress võtavad meilt energiat ja teinekord on tunne, et jõudu lihtsalt pole. Oled küll teadlik, et trenn ja liikumine võiksid olukorda paremaks muuta, kuid sul pole nende jaoks lihtsalt piisavalt aega. Aeg-ajalt võtad end kokku ja teed otsuse, et aitab - järgmisest nädalavahetusest hakkad käima trennis ja iga päev kasvõi korra jalutamas. Aga kui saabub vihmane ja hall nädalavahetus, tundub soe diivaninurk palju ahvatlevamana.

Kiire argipäev toob endaga kaasa ka selle, et söögi kvaliteedile, regulaarsusele ja koostisele ei pöörata piisavalt tähelepanu. Lõunasöök asendatakse tihtipeale kiirtoiduga. Ampsatakse kohvi kõrvale vaid võileib ning jätkatakse nagu orav rattas. Samal ajal vajutakse aina sügavamale probleemi küüsi, sest oluliste toitainete saamine on tähtis organismi mitmete funktsioonide toimimisele, enda heaolule ja jõuvarudele.

Tervik mõjutab

Söö regulaarselt ja sageli, iga 3-4 tunni tagant väikeseid eineid, et hoida keha pidevalt energiaga varustatud. Pööra tähelepanu toitainete kvaliteedile ja koostisele, et saada õiges koguses süsivesikuid, kiudaineid, valku ja rasva. Kas teadsid, et juurvilju, köögivilju, marju, puuvilju ja seeni tuleks tarbida vähemalt 500 g päevas ehk 5-6 annust? 

Energiat lisaks ka vitamiinidest

C- ja E-vitamiin ning seleen toimivad kehas antioksüdandina, kaitstes rakke stressi eest. Lihtsamini öeldes, siis tegutsevad antioksüdandid keha kaitsesüsteemina. On tõestatud, et C-vitamiin vähendab väsimust ja kurnatust. Looduslikud C-vitamiini allikad on tsitruselised, värsked köögiviljad ja marjad. Seleen, C- ja D-vitamiin mõjutavad ka vastupanuvõimet ehk aitavad kaasa immuunsüsteemi normaalsele tegevusele. Hea lihastoonus on oluline, et püsiksime terve elu vältel aktiivsena. D-vitamiin mõjutab muuhulgas ka lihaseid, nimelt aitab see kaasa normaalsete lihasfunktsioonide toimimisele. Peamine toidust saadava D-vitamiini allikas on kala, näiteks forell, koha, heeringas ja siig ning samuti D-vitamiiniga rikastatud piimatooted.

Kala on ka tähtis oomega-3-rasvhappe allikas. Meie keha on antud rasvhappest sõltuv ja vajab seda tähtsas elutegevuses. Piisav kogus oomega-3-rasvhapet stimuleerib südame normaalset tegevust.