Reklaam sulgub sekundi pärast

TOMI RAHULA AVALDAS põhjuse, miks nad kunstviljastamise teema saladuses hoidsid

Jalgpallikohtuniku ametit pidav Anni Rahula ja tema muusikust abikaasa Tomi Rahula said eelmise aasta suvel imearmsa pisitütre vanemateks. Lapse saamise nimel tuli paaril läbida raske ja keeruline teekond ning nad on sellest lähemalt rääkinud nii Anu Välba hommikusaates kui ka kirjutanud raamatu "Tule meie juurde." Hiljuti külastas paar telesaadet "Suud puhtaks," kus tuli samuti juttu kunstlikust viljastamisest. 

"Naised on avatud. Naised julgevad rääkida, küsida ja seda toetust otsida, aga mehed on nagu – Eesti mehed," rääkis Tomi saates, et kuigi tema ja Anni on avameelselt lapse saamise loost rääkinud ja kirjutanud ka kunstliku viljastamise teemal raamatu, ei ole suhtumine temasse kuidagi muutunud ning keegi pole ka otseselt sellest rääkima tulnud. 

Tomi selgitas, et Eesti mehe all peab ta silmas meest, kes saab ise kõigega hakkama ja ei vaja teiste abi. "Tegelikult aga mehed kõigega ikkagi ise hakkama ei saa - vahel on ka teisi vaja," tunnistas ta. 

Teiste seas sai saates sõna ka pereterapeut Küllike Lillestik, kes avaldas, et mehed tõepoolest omavahel ei räägi. "Pole kombeks rääkida sellistel intiimsetel teemadel ja kui me vaatame veel ajaloos tagasi, siis oli arvamus, et kui naine ei saa lapsi, siis on see naise probleem, mitte mehe oma. Nüüd kui mehed julgevad aina rohkem teraapiasse tulla, siis kuulen ma aina rohkem meeste hingemuresid ja ka seda, et nad tegelikult vajavad teineteist ja vajavad ka jagamist. Mitte siis ainult enda naisega, vaid ka mees mehega," sõnas terapeut. 

Tomi avaldas, et nad ei soovinud seda koormust alguses lähisugulaste kanda anda. "Ka ei soovinud me, et meile seesama kandub, et kuidas siis läks ja kui ei õnnestu, siis kõik elavad seda läbi. Seetõttu hoidsimegi seda suht pikalt enda teada."

Põhjus, miks nad lõpuks kunstlikust viljastamisest rääkima hakkasid, oli see, et andsid märku, et neil võib vaja minna finantsilist abi. "Kuna me läksime välismaale erakliinikusse edasi proovima, siis oli vaja, et juhul kui me vajame abi, siis oleks inimesed olemas. Ja kelle poole sa ikka pöördud, kui mitte lähedaste juurde," sõnas Tomi. 

Ka rasedusest andsid Rahulad enda perekondadele teada suhteliselt hilja. "See on väga tähtis, et kohe alguses öelda, mida ma vajan sellel momendil. Alguses saab teema lahti rääkida ja siis saab selle kõrvale panna. Kommunikatsioon on oluline nagu igas suhtes," lausus Anni.