Reklaam sulgub sekundi pärast

VEREGRUPP ANNAB VASTUSE, mis haigused sind ähvardada võivad

Missugust mõju avaldab veregrupp meie tervisele? Leidub inimesi, kes usuvad, et veregrupp mõjutab näiteks seda, mida peaksid sööma ja millist spordiala harrastama. Erinevad uuringud kinnitavad aga, et veregrupidieeti ei pea ilmtingimata jälgima ja samuti pole leitud seost veregrupi ja iseloomu vahel. Selle asemel usutakse, et veregrupp võib määrata, missugustesse tõvedesse inimene haigestub, vahendab ajakiri Me Naiset. 

Verd võib grupeerida mitut moodi, kuid kõige tuntum on AB0-süsteem, mille järgi on inimestel A-, B-, AB- või 0-grupi veri. Peale selle jagatakse verd reesusfaktori järgi RhD negatiivseks ja positiivseks. Nii saadakse kokku kaheksa põhilist veregruppi.

A+ või A-

A-veregrupiga inimestel on suure tõenäosusega kõrgem kolesteroolitase. Samuti on A-, B- ja AB-veregrupiga inimestel suurem risk saada südameinfarkt kui 0-veregrupiga inimestel. Hollandis uuriti kõnealust väidet ka lähemalt ning selgus, et A-, B- ja AB-veregrupiga inimesed ei sure sellest hoolimata sagedamini südameveresoonkonna haigustesse kui 0-grupi verega inimesed. 

B+ või B-

Hiinas läbi viidud laialdasest uuingust selgus, et võrreldes A-veregrupiga pakub B-veregrupp tõenäoliselt paremat kaitset kõikide vähiliikide eest. A-, B- ja AB-veregrupiga inimeste veri on paksem ja hüübib kergemini kui 0-rühma veri. Vere paksus võib olla ka erektsiooniprobleemide põhjustajaks, mida A-, B- ja AB-veregrupiga mehed kogevad. 

AB+ või AB-

AB-veregrupiga inimestel võib olla teistest sagedamini mäluhäireid. Risk haigestuda erinevatesse mäluga seotud haigustesse on lausa 82 protsenti suurem kui teistel veregruppidel. Tõenäoliselt põhjustab kergemini hüübiv veri ajus väikeseid ummistusi.

0+ või 0-

Võrreldes teiste veregruppidega on 0-veregrupiga inimestel väiksem risk haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse. Näiteks nakatuvad selle veregrupiga inimesed harvemini malaariasse ja noroviirusesse. Ühest Jaapanis läbi viidud uurimusest selgus, et raskelt vigastatute hulgas oli 0-veregrupiga inimeste suremus kõige suurem. See võib olla tingitud sellest, et 0-grupi veres on vähem teatud hüübimist soodustavaid aineid.