Klassikaline sakslaste jõulusai stollen ei sisalda tegelikult martsipani, ent teisalt lisab see suhkrune maius küpsetisele mahlasust ning muudab selle veelgi hõrgumaks. Stollen sisaldab suures koguses likööris või rummis leotatud rosinaid, vahel ka jõhvikaid, apelsinikoort ja isegi sidrunikoort, mis martsipaniga moodustavad imelise koosluse. Seda, kas soovid stolleni keerata pärjaks või kringliks, otsustab igaüks ise. Siinkohal toome välja lihtsa stolleni retsepti, mis nagu eelnevalt mainitud sai, sisaldab ka martsipani. Vaja läheb: 500 g jahu1 pakk kuivpärmi1 dl suhkrut½ tl soolaNäpuotsaga jahvatatud kardemoni1 sidruni ja 1 apelsini riivitud koor50 gr rosinaid50 gr kuivatatud jõhvikaid0,5 dl rummi 85 g võidUmbes 0,2 l käesooja piima2 muna (üks taina jaoks, teine määrimiseks)200 g martsipani Tee nii:Riivi sidruni- ja apelsinikoor, sega kokku kuivatatud jõhvikad ja rosinad, kalla peale rumm ja jäta kaetud nõusse üleöö ligunema. Sega suures kausis jahu, kuivpärm, sool, suhkur ja kardemon. Lisa väikeste tükkide haaval toasoe või ja sega läbi. Järgmisena sega teises kausis omavahel toasoe piim ja 1 muna, klopi lahti ning kalla piima-munasegu jahusegule lisaks. Sega kuni näed, et moodustub ühtlane tainamass. Jätka sõtkumist kuni saad läikiva, kausi küljest lahti löönud tainamassi. Vormi sellest tainapall, jäta see kaussi, kata kauss rätikuga ning jäta kerkima sooja kohta umbes üheks või kaheks tunniks. Kerkinud tainast sõtku paari vajutusega natuke tagasi, aseta jahusele tööpinnale ja rulli lahti ristküliku kujuliseks (ristküliku pikem külg peaks olema nii pikk, kui pikka saia lõpptulemust tahad, lühem külg umbes pool pikemast küljest, näiteks 40cmx20cm). Kalla rummis leotatud rosinad-tsitrusekoor-jõhvikad taina keskele ning keera tainas kokku nii, et ääred jääksid puhtaks. Suru kõik ääred tainarulliga peale vajutades hoolikalt kokku. Rulli nüüd tainas koos seal sees oleva täidisega uuesti sama suureks kui eelmine ristkülik oli. Nüüd vormi martsipanist taina pikemast küljest veidi lühem “vorstike” ning aseta see taina keskele. Keera tainas veelkord kahekordseks nii, et martsipan jääb keskele. Suru ääred kokku ja vormi ühlase jämedusega rull. Lõikekoht keera rulli alla ning moodusta kas kringel või ring. Tõsta ahjuplaadile ning lase veel kerkida 45 -60 minutit ehk umbes kahekordseks. Kerkinud sai määri lahtiklopitud munaga. Küpseta 180 -200 kraadi juures (pöördõhuga) ahjus ca 25 minutit ehk kuni sai on pealt kuldpruun.
Reet Härmat ja Brigitte Susanne Hunt — FOTO: Erakogu Buduaari sõnumid Brigitte Susanne Hunt avaldab oma kaalulanguse nipid ja numbrid
Mees ja naine — FOTO: 123rf.com Suhted ja seks TOP 3: KAVALAD trikid, mida mehed naiste vallutamiseks kasutavad
Liis Lemsalu — FOTO: Liis Lemsalu/Instagram Seltskonnauudised ELU NAGU FILMIS: Liis Lemsalu jagas erilisi hetki puhkusest koos mehe ja pisipojaga
kasvuhoone — FOTO: 1A.ee Sisuturundus Kasulik juhis: kuidas valida kasvuhoone, mis sobib rõdule või katuseaeda?
Puhitus ja IBS - miks seda just naistel rohkem esineb? — FOTO: Biocodex Sisuturundus Puhitus ja IBS – miks seda just naistel rohkem esineb?