Reklaam sulgub sekundi pärast

Tarmo Kruusimäe: “Naised – suhtuge armukesse kui anonüümsesse vibraatorisse”

Muusik ja poliitik Tarmo Kruusimäe aka Kojamees on ansambli Kulo laulja, jalgpallifänne ühendava Jalgpallihaigla juht ning ka Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Tallinna Linnavolikogu liige. Tarmo on Kaiga õnnelikus abielus ligi 15 aastat ning peab abiellumist väga oluliseks osaks traditsioonide hoidmisel. Lahutuste põhjustajaks peab Kojamees aga meediat ning samastumist seriaalide tegelaskujudega!

 

Muusik ja poliitik Tarmo Kruusimäe aka Kojamees on ansambli Kulo laulja, jalgpallifänne ühendava Jalgpallihaigla juht ning ka Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Tallinna Linnavolikogu liige. Tarmo on Kaiga õnnelikus abielus ligi 15 aastat ning peab abiellumist väga oluliseks osaks traditsioonide hoidmisel. Lahutuste põhjustajaks peab Kojamees aga meediat ning samastumist seriaalide tegelaskujudega!

Tarmol täitub selle aasta 20. juulil 15 aastat abielu, kuid enne seda oli ta Kaiga nn lähisuhtes 6 aastat. Tarmo jaoks tähendab abielu seaduslikult registreeritud kooselu. "Muu tundub minu jaoks selline "tule eile meile" jutt. Tegemist on minu esimese abieluga ja algul ikka väga pikalt mõtlesin, kas öelda JAH. Loomulikult on minu jaoks oluline ka perekonnanime edasikandumine, aga siiski, kui armastad inimest ja tead, et kõikide naiste unistus on kanda pulmakleiti, siis mis mõtet vastu puigelda!" Tarmo ei tea õnneliku abielu saladust, vaid hoopis, mis on õnn ise. "Õnn on see, et abielu on kestnud tänase päevani ja et vähemalt minu lapsed ei ole purunenud perekonnast. See vast ongi õnn!"

Oma abikaasa Kai juures armastab Tarmo enim nende erimeelsusi. "Meie puhul on see, et nn vastandid tõmbuvad. Loomulikult on meil äärmiselt suur ühisosa, aga paras katsumus on pidevalt leida seda va kuldset keskteed, mis kõigile sobib. Minu naine on mind väga paljuski täiendanud ja rikastanud minu maailma, selle eest olen ma tänulik ja ilmselt armastan seda visadust, millega ta on mind üritanud ümber muuta," lisab ta.

Tarmo arvates on abielutraditsiooni edasiviimine väga oluline. "Meie kultuuriruumis on abielu traditsionaalne kooselu vorm. Kui me soovime, et meie eesti keel, kultuur ja rahvus säiliks ka aasta sadade pärast, tuleb meil kinni hoida oma traditsioonidest. See on igaühe väikene, aga märkimisväärne panus. Ma ei mõista neid, kes ütlevad, et mis mõtet on abielluda. Muidugi pole mõtet – kui ei tunta ennast kindlana, et võtta see vastutus. Siis tulekski niimoodi välja öelda, et mul ei ole seda jõudu ja jaksu, et võtta vastutus," arvab ta. Kuidas aga teada, millal on õige aeg tähtis samm teha? "Siis, kui tundub õige olevat. Arvan, et abielu annab uue lisaväärtuse. Õiget aega ei ole olemas, küll aga on olemas takka järgi tarkus a’la – vot siis oleks olnud õige aeg. Abielluge esimene kord ikka siis, kui veel viisaka ja viksi pulmafoto saab ja pruut on kõigile hullupööra ahvatlev!" soovitab Kojamees. 

 

Lahutusi põhjustab meedia

Põhjus, miks üle poolte abieludest lahutatakse, on Tarmo meelest suures osas kindlasti meedia pärast.  "Põhjuseid on mitmeid, aga mina paneksin nätaka meediale. Kui meie meelelahutuslik meedia promob meeste edukuse võtmena nn noort armukest. Toon näite – meedia annab hinnangu. Edukas ärimees leidis endale uue noore armastuse ja tunneb ennast taas õnnelikuna. Mina isiklikult tõlgendan seda vastupidi – mees heitis oma naise ja laste ema kõrvale, kui naine oli tühjaks pigistatud nagu sidrun. Naine pani oma nooruse parimad aastad kodu korrashoiule ja laste kasvatamisele, nüüd selgub, et naine vana ja temast vabanetakse sama lihtsalt ja kergekäeliselt kui vanemast automudelist. Lapsed ka juba suured ja küll nad ilmselt mõistavad." 

Kuid egas kõikides lahutustes ole süüdi ka mehed. "On naistelgi siin suur roll. Imetakse endasse kõikvõimalikku odavat saasta a’la „Meeleheitel ja seks kohe ja keset küla" seriaale ja kas või nui neljaks, püütakse samastuda seriaali tegelaskujudega. Kombelõtvusest on saanud elu etalon. Ei suudeta enam reaalselt anda hinnanguid oma lähedalseisvale inimesele. Parem ükskõik kes, kui oma abikaasa, ja nii ongi see kerge tulema. Aetakse segamini puhas seks ja kooselu. Armukesed on ju täpselt nii palju hoolivad, kui Sul on võimalus neid motiveerida! Pärast motivatsioonivahendite lõppu aga on kuidagi löödud tunne ja siis on süümekad need, mis panevad mõtlema lahutusest. Naised – suhtuge armukesse kui anonüümsesse vibraatorisse ja ärge laske teda oma igapäevaellu, sest Te ei suuda vahet teha reaalsusel ja unelmatel," soovitab Tarmo.

Tarmo meelest on võimalik lahutuste statistikat muuta samuti läbi meedia. "Meedia kui neljas võim võiks rangemalt anda hinnanguid perelõhkujatele ja idealiseerida abielu. Abielu on ränkraske töö ja meeletute kompromisside jada. Loomulikult on abielu paljudest harjumustest, vajadustest ja asjadest loobumine, aga ühise pere nimel on seda tänapäeval vähesed nõus lõpuni vedama."

Tene Sommer