Reklaam sulgub sekundi pärast

Johanna köögis: kapriisne makroon

Makroon on mandlijahust, tuhksuhkrust ja munavalgetest luksuslik maius, mis on pealt krõbeda koorikuga ja seest mõnusalt suussulav. Makroon on maiustuste kuninganna ja igati oma trooni vääriline.

Makroon on mandlijahust, tuhksuhkrust ja munavalgetest luksuslik maius, mis on pealt krõbeda koorikuga ja seest mõnusalt suussulav. Makroon on maiustuste kuninganna ja igati oma trooni vääriline.

Makroonide taga peitub üks ilus lugu, nimelt 1533. aastal tuli Catherine de` Medici Prantsusmaale, et abielluda Henry II-ga. Ta võttis endaga kaasa ka oma isikliku koka, kes tutvustas õukonna liikmetele neid imemaitsvaid küpsetisi, mis ka koheselt võitsid kõigi südamed. Tänapäeva makroonid sündisid XX sajandil ja need on tippu viinud Ladurée ja  Pierre Hermé. Kui sa kunagi peaksid Pariisi sattuma, siis külasta kindlasti nende kondiitripoode. 

Kapriisne makroon

Kalorid: 1 pisike makroonike peidab endas 115 kilokalorit

Kogus: 2 plaaditäit

Tulemus: maapealne paradiis

Muusikasoovitus: Edith Piaf "La Foule"

Vaja läheb:

90 g munavalget

110 g mandlilaaste

200 g tuhksuhkrut

30 g peeneteralist suhkrut

Kuidas teha:

Kõigepealt jahvata mandlilaastud. Jahvata kohe julgelt 3 korda. Edasi sega omavahel mandlijahu ja tuhksuhkur ning sõelu läbi tiheda sõela. Kui osa massist jääb sõelale, siis jahvata see uuesti peeneks ja korda sõelumist. Nüüd on aeg hakata vahustama munavalgeid. Vahustamist alusta keskmisel kiirusel ja alles siis, kui munavalge meenutab sulle vannivahtu, lisa 30 grammi suhkrut ja jätka vahustamist. Vaht peab olema läikiv, kõva ja õhuline. Nüüd on õige aeg maitsestada ja  värvida! Mina patustasin seekord ja kasutasin toiduvärvi, mida ma üldjuhul püüan vältida.

Järgnevalt sega kokku vahustatud munavalge ja mandli-tuhksuhkru segu. Eesmärgiks on munavalgetest piisavalt õhk välja segada, et need küpsemisel kuplisse ei kerkiks.  Õige taigen on magma konsistentsiga. Edasi tuleb appi võtta kas  kondiitriprits, lusikas või isetehtud küpsetuspaberist tuutu, kuid kõige mugavam ja kindlam on siinkohal kasutada siiski kondiitripritsi (ümmargune 1 cm läbimõõduga otsik on selleks täpselt sobiv). Kui sul seda pole, siis ehk saad kelleltki laenata või tellida (suhkrukunst.ee on üks väga lahe koht:) Hoia kondiitripritsi küpsetuspaberi suhtes otse ja alusta makroonide pritsimist! Rõngad võiksid olla umbes 2,5 cm laiused. Ära unusta hingamist ja kui lähebki mõni sassi, siis ära lase oma tujul langeda. Kui oled pritsimisega valmis saanud, siis jäta oma kallikesed tunniks tahenema. See protsess on vajalik, et makroonide pealispind jääks siledaks, nii et varuda tuleb veel natuke kannatust. 

Nüüd võid makroonid ahju pista ja küpsetada neid 160 kraadi juures 8-10 minutit. Kuskil 3-5 minuti pärast ootab sind ees tõeliselt mõnus vaatepilt, nimelt moodustuvad makroonidele jalad. Nüüd tuleb sul veel õige natuke oodata ja siis ruttu need ahjust välja võtta.

Kuna makroonid ise on nii magusad, siis otsustasin täidiseks teha midagi hapukat. Siin siis minu uus  ja parandatud sidrunikreem.

Täidis:

1 sidrun

1 muna

50 g toasooja võid

75 g suhkrut

1 sidruni riivitud koor

65 g valget šokolaadi

Vastavalt maitsele konjakit

Riivi sidrunilt peene riiviga koor, seejärel  poolita sidrun ja suru mahl välja. Vahusta või ja suhkur heledaks kreemiks, lisa järk-järgult muna ja mikserda edasi. Peale seda lisa juurde sidrunimahl, -koor ja kuumuta segu  umbes 15 minutit pidevalt segades. Võta pott pliidilt ja sega juurde šokolaad ja maitsesta konjakiga. Tõsta kreem purki jahtuma. Nüüd on vaja ainult makroonid täidisega ühendada ja peale seda teha endale üks pai;) Oled olnud väga tubli!

NB! Minul kulus makroonide vahele ainult pool kreemist.

 

Soovitused:

  • Enne makroonide tegemist loe veel üks kord läbi kõik nipid ja pisidetailid
  • Joonista küpsetuspaberile pliiatsiga rõngad ette
  • Kui makroonidele jäävad pritsimise ajal tipud, siis võid neid märja näpuga julgelt siluda
  • Jäta makroonide vahele ruumi
  • Valva oma makroone pidevalt, kuna need kõrbevad väga kiiresti

Nipp!

  • Lase munavalgetel seista toatemperatuuril 24 h. Tänu sellele on munavalgevaht püsivam
  • Kaalu kindlasti kõik komponendid
  • Varu endale kindlasti aega ja kannatust
  • Säilita makroone kinnises karbis jahedas
  • Makroonid säilivad kuni nädal

 

Julget pealehakkamist ja ära unusta, et ebaõnnestumised käivad kokkamisega käsikäes!

Johanna

 

[gallery ids="1972316,1972320"]