Reklaam sulgub sekundi pärast

NIPINURK: toitumisterapeudi lihtsad ja oivalised karulauguretseptid

Buduaar

Monika Kuzmina

shutterstock

Toitumisterapeut Jaanika Tapver on oma elus läbinud nii kergemaid kui raskemaid tervisega seotud muresid.

Läbi nende murede on Jaanika saanud tugeva isikliku veendumuse täisväärtusliku toitumise olulisusest tervise hoidmisel. Ennetada haigusi toiduga on Jaanika üks kandvatest põhimõtetest. Jaanika keskendub oma töös inimeste toitumisharjumuste tervislikumaks muutmisel ja aitab oma klientidel ennetada haigusi ja hoida tervist. Lõpetanud on ta Tervisekooli toitumisnõustaja ja toitumisterapeudi eriala ning jätkab õpinguid samas koolis funktsionaalse toitumisteraapia õppes. Jaanika Tapver jagab retsepte, mida karulaugust teha. Sellel aastal korjas Jaanika esimesed karulaugud juba 24. veebruaril ja need läksid vabariigi sünnipäeva kiluleibade maitsestamiseks. Tipphooaeg on karulaugul aga aprillis ja kui karulauk õitsema hakkab, hakkab korjamise aeg läbi saama. Seega on veel jäänud veidi aega seda toitainete poolest rikast taime metsast hankida. Karulauku võib leida niisketest lehtmetsadest varjulistest kohtadest. Oluline on karulauku mitte segamini ajada piibelehtede ja sügislilledega, mis on väga mürgised taimed. Mille poolest on karulauk kasulik? Karulauk on rikkalik C-vitamiini allikas. Kui kevadeks on ületalve hoitud köögi- ja puuviljad ning marjad oma C-vitamiini sisaldust kaotanud, siis karulauk lausa pakatab sellest. Lisaks sisaldab karulauk kaltsiumit, magneesiumit, kaaliumit ja ka veidi rauda. Karulaugul on mikroobe ja parasiite hävitavad omadused, see toetab immuunsüsteemi ja seedimist. Samuti on karulauk suurepärane toidu maitsestaja. Seda saab kasutada toorena külmade roogade valmistamisel ning kuumade roogade valmistamisel. Viimasel juhul küll ei säili toidus C-vitamiin, kuna see hävib kuumutamisel. Karulaugu-lõhe kotletid Kogus: 8 kotletti 400 g lõhefileed või -hakkliha 50 g karulauku 1 suur või 2 väikest küüslauguküünt 1 keskmise suurusega keedetud kartul 1 muna2 kuhjaga supilusikat toortatrajahu sidrunimahla, soola, pipart maitse järgi veidi õli praadimiseks Haki toores kalafilee või lase läbi hakklihamasinast. Kui kasutada poes müüdavat lõhehakkliha, nõruta rasv välja. Haki karulauk hästi peeneks (suured tükid lagundavad kotletti), purusta kartul ja küüslauk, klopi lahti muna ning sega kõik kala segu sisse. Sega korralikult. Lisa jahu, sidrunimahl, sool ja pipar. Vormi kotletid ja prae madalal kuumusel kaane all. Ära üle prae, siis säilib karulaugu kena roheline värv. Kevadine salat karulaugu-avokaado kastmega Salat: 30 g kinoad (või tatar/täisterariis) 2 redist 50 g suvikõrvitsat 0,5 kollast paprikat peotäis rohelisi lehti (spinat, lehtpeet, redise pealsed vms) 3 kirsstomatit 1 küüslauguküüs väike punt karulauku 1 tl õli praadimiseks soola ja pipart maitse järgi Karulaugu-avokaado kaste: 30 g karulauku peotäis basiilikut pool avokaadot 1 sidruni mahl 1 sl oliiviõli soola ja pipart maitse järgi Keeda kinoa. Kuumuta pannil küüslauk, lisa paprika ja suvikõrvits, maitsesta. Kuumuta kergelt läbi, lisa rohelised lehed (spinat, lehtpeet või redis) ja kuumuta veel umbes üks minut. Sega läbi. Viiluta redised ja poolita kirsstomatid ning haki karulauk. Pane taldrikule kinoa, kuumutatud köögiviljad ning tükeldatud salatiosad. Kastme valmistamiseks pane kõik koostisosad blenderisse ja blenderda, kuni muutub kreemjaks massiks. Vala kaste kõige peale.