Aniis on üks maailma vanimaid maitsetaimi, mis on oluliseks lisandiks nii mõnelegi toidule. Aniisi tuntakse juba iidsetest aegadest kui imelist ravimtaime. See aitab kõhuhädade korral, isutuse vastu ning ravib ka mitmeid külmetushaigusi. Lisaks on sellel maitsetaimel veel teisigi häid omadusi. Aniis on üks maailma vanimaid maitsetaimi, mis on oluliseks lisandiks nii mõnelegi toidule. Aniisi tuntakse juba iidsetest aegadest kui imelist ravimtaime. See aitab kõhuhädade korral, isutuse vastu ning ravib ka mitmeid külmetushaigusi. Lisaks on sellel maitsetaimel veel teisigi häid omadusi. Tänaseks on aniisi Egiptuses kasvatatud vähemalt 4000 aastat. Algselt kasutati seemneid seedeprobleemide korral ning hambavalude kergendamiseks. Täna kasutatakse aniisi kõikjal maailmas ka toitude maitsestamiseks ja rahvameditsiinis. Eurooplased avastasid, et aniis meelitab ligi hiiri ning seepeale hakati aromaatset taime lisama hiirelõksude juurde. Aniis kuulub ka paljudes riikides keelatud alkohoolse joogi absindi retsepti sisse. Aniisi seemneid tuntakse mitmete heade omaduste tõttu – need aitavad vähendada kõhugaaside teket ja rahustavad seedetegevust. Aniisi seemnetest tehtud tee leevendab ägedat kõhuvalu ja -krampe ning mõjub hästi iivelduse vastu. Teed võib anda ka lastele. Aniis ergutab seedemahlade voolu kõhus ja sisikonnas, mis omakorda tõstab rasvade rasvhapeteks lagunemise kiirust. Maitsetaim sisaldab mitmeid eeterlikke õlisid, millest on abi külmetuse, köha, bronhiidi ja palaviku korral. Vanarahvas kasutas aniisi seemneid ka rinnapiima tootmise stimuleerimiseks ning lastele isutuse puhul andmiseks. Lisaks usub vanarahvas, et aniisiviljad mõjuvad soodsalt paari viljakusele. Enim kasutatakse aniisi kalasuppide, ahjuroogade, puuviljasalatite, õunapirukate ja keediste-kompottide maitsestamiseks. Aniis sobib ka küpsiste, kookide ja soolakringlite sisse. Aniisi külvamine Aniisi võib kevadel ise külvata, kõige paremini sobib veidi lupja sisaldav muld. Taim kasvab umbes poole meetri kõrguseks ja on õrna välimusega. Valged sarikjad õisikud ilmuvad suve jooksul ja levitavad kerget lõhna. Kui aniis kasvab peenras, tuleb äraõitsenud õied ära näpistada, vastasel juhul võib järgmisel aastal terve aed aniisiga täidetud olla. Viljad võib kuivatada ja pärast paljude roogade valmistamisel kasutada. Materjal kogutud siit ja siit Imelihtne ning maitsev retsept: Kanarind mee ja aniisiga kahele Vaja läheb: 2 kanafileed 50 g mett 1 avokaado 2 küüslaugu küünt 2 spl oliivõli 0.5 tl sidrunimahla Oma maitse järgi soola, purustatud musta pipart, hakitud maitserohelist ja purustatud aniisi. Kuidas teha: Kanafileed määri kokku aniisi, mee, sidruni ja soola seguga ning lase sellel marineerida kümme minutit. Kanafileed küpseta kuumal pannil, ent nõrgal tulel, et ei tekiks ülekõrbemist. Lisandi tegemiseks lõika avokaado pikkupidi pooleks ja eemalda kivi. Eemalda viljaliha, haki see väikesteks kuubikuteks ning vala üle küüslaugust, sidrunimahlast, piprast ja oliivõlist tehtud kastmega. Kana kõrvale aseta avokaado lisand ning garneeri enda poolt valitud maitserohelisega.
Katrin Lust — FOTO: Katrin Lust/Instagram Pere ja kodu KATRIN LUST keerulisest raseduse algusest: võtsin 5 kilo alla
Anita Sibul — FOTO: Taavi Luhamaa Keha ja vaim RIKKA MEHE KULUL elav Anita Sibul: olen nii õnnelik, et ma rinnasuurendusoperatsioonile ei läinud
Maskis laulja finalistid — FOTO: AS All Media Eesti Lahedat lugemist Rahvas valib „Maskis laulja“ võitja juba sel pühapäeval!
— FOTO: Nordenbeauty.ee Sisuturundus Telenägu Anneli Lahe: „Ma tahtsin vaadata, et kas ma nädalaga saan selle seeliku luku kinni! Sain!“
Puhitus ja IBS - miks seda just naistel rohkem esineb? — FOTO: Biocodex Sisuturundus Puhitus ja IBS – miks seda just naistel rohkem esineb?