Reklaam sulgub sekundi pärast

38 KG ALLA VÕTNUD noor naine: “Järjekindlus viib sihile!”

18-aastane Etty Ojamaa kaalus veel kaks ja pool aastat tagasi 107 kg. Ta võttis vahepeal küll 20 kg alla, kuid sellest 9 kg tuli üsna ruttu tagasi. Eelmise aasta sügisel muutis noor naine aga lõplikult oma mõtlemist ning otsustas, et aitab! Kui varem mõtles ta sellest kui lihtsalt dieedist, siis nüüdseks on sellest saanud tema eluviis. Praeguseks on Etty kaotanud 38 kg ning usub, et kõik on võimalik. Küsimuses on vaid selles, kui väga sa seda tahad. 

Etty oli lasteaias ning algklassides normaalkaalus laps. Teismelisena hakkas kehakaal aga vale toidu ning vähese liikumise tõttu tõusma. Kolme aastaga sõi noor naine endale juurde 54 kg. "Esimesed kaalulangetuse mõtted käisid peast läbi 2015. aastal enne põhikooli lõpetamist. Mäletan, et käisin mööda poode ja otsisin endale lõpukleiti. Valik oli väga väike, sest mitte ükski kleit ei mahtunud mulle selga. Peale pikki otsinguid leidsin musta värvi kleidi suuruses 48. 

Lubasin endale, et 12. klassi lõpus saan kanda täpselt sellist kleiti, mis mulle meeldib, mitte sellist, mis mulle lihtsalt selga mahub," sõnas Etty. 

2015. aasta sügisel läks Etty Tallinnasse kooli ning see kolimine oli pöördepuntiks tema elus - ta otsustas endale toitumiskava tellida. "Kava tellitud ning asusin vaikselt toimetama. Minu ülesanne oli lihtsalt kava järgida, tegin seda 100% ja esimesed 10 kg läksid väga kergelt. Paar kuud hiljem sain tuttavaks personaaltreeneri Signessa Kalmusega ning tema tutvustas mulle jõusaali. 2016. aasta kevadeks saavutasin -20 kg. Tunne oli hea, aga siis tuli esimene tagasilöök ja ma lõin käega. Võtsin kaalus 9 kg juurde. Vahepeal üritasin uuesti, aga ma ei suutnud seda eriti pikalt teha."

Eelmise aasta sügisel muutus aga kõik. Etty muutis oma mõtlemist. "Kui varem ma mõtlesin, et see on lihtsalt dieet, siis praeguseks on sellest saanud eluviis. Varem olin väga kinni oma kaalunumbris. Iga väiksemgi kõikumine tekitas stressi ja kohe hakkasin mõtlema, et mida ma valesti tegin. Fakt on see, et ma ei teinud midagi valesti. Kui toitumine on korras, siis tulemused tulevad paratamatult. Praegu jälgin rohkem peegelpilti. Kaalueesmärki mul pole. Hetkel on eesmärk treenida füüsilist vormi paremaks.

Kaalulangus andis tagasi mulle mu enesekindluse. Hea toit ja trenn teevad mind õnnelikuks. Esmalt tuleb toitumine korda saada, sest toitumine on 80% ja trenn 20% kogu protsessist. Paljudel on vale arusaam, et kui kaalu langetada, siis peab lisaks toitumisele ka jõusaalis rasket trenni tegema. Ma soovitan asja võtta rahulikult. Nautida head ilma ja lihtsalt värskes õhus jalutada."

Etty soovitab kirja panna väiksemad eesmärgid ja vastavalt nendele tasapisi toimetada. Ta leiab, et kiiret pole kuhugi, sest imedieedid, mis lubavad kahe nädalaga 10 kg alla saada, ei anna püsivaid tulemusi. 

"Muuda oma eluviisi, sest sa armastad oma keha, mitte sellepärast, et sa seda vihkad. See võib kõlada küll nagu otse eneseabiõpikust rebitud tsitaat, aga nii on lihtsalt. Oluline on leida ka tugiisikud, kellele raskel hetkel toetuda. Leia omale inimene, kes sind motiveerib ja rajale tagasi tõukab.  

Kaalulangetus on pikk protsess ja libastumine selle juures on normaalne. Tugevamad saavad sellest õppetunni ja tõusevad püsti ning lähevad edasi. Kõik on vōimalik. Küsimus on vaid selles, kui väga sa seda tahad? Kui leiad jätkuvalt vabandusi, siis ei taha järelikult piisavalt! 

Motivatsiooni peale ei tasu lootma jääda. See tuleb ja läheb. Järjekindlus on see, mis viib sihile."