Reklaam sulgub sekundi pärast

ILUHOOLIKUTE päevitamise nipid ja päikesereisi ülevaade

Aprilli lõpus olid iluhoolikud Anu Saagim ja Reet Härmat ammutamas päikeseenergiat Türgis. Reisifirma Kidy Tour lennutas ilulembelised kaunitarid Antalya lähistel asuvasse maalilisse Side linna. Suured päikesesõbrad andsid Buduaarile korraliku ülevaate nii reisist kui sellest, mida päikesevõtmisel silmas pidada.

Side on Türgi tuntumaid antiikaja Kreeka linnu ning tähendab kreeka keeles granaatõuna. Side oli omal ajal tuntud kui orjakaubanduse keskus ja piraatide pelgupaik. Nüüd on Sidest saanud populaarne, paljude mugavate ja õdusate hotellide ning liivarandadega kuurort idüllilise Vahemere ääres. Olgu mainitud, et maitsvat värskelt pressitud granaatõunamahla saab Sides igal tänavanurgal ja igal sammul kohtab ka mälestisi antiikajast.

Side lähedal on Manavgati kosk. See on haruldaselt kaunis koht, kus jõgi tohutust kõrgusest merre langeb. Puhtad rannad ja mõnusad vabaõhukohvikud – Side on tõesti tõeline päikesenautleja paradiis. Iluhoolikud peatusid väga armsas viietärni hotellis The Raga Side Fine Dining Ultra All Inclusive  Adult Only (+16). Päikesekummardajad nautisid hotelli eraranda ja suurepärast spaakeskust.


Esimesel puhkusepäeval tasubki külastada hamami ja teha läbi tradisiooniline Türgi pesemise rituaal. Teist parimat naha ettevalmistust päevitamiseks ei oska soovidagi. Saunas kooritakse spetsiaalse seebivahu ja nuustikutega terve keha pealaest varbaotsteni krudisevalt puhtaks. Päevitus saab siis ühtlasem ja kestab kauem.

Mida pidada silmas päikese käes mõnuledes?

Kõik on kogenud päikesevalguse soodsat toimet kehale ja meelele. Päike tõstab toonust ja elujõudu, parandab vereringlust ja soodustab organismis D-vitamiini teket. Kas teadsid, et D-vitamiini aktiivne hormonaalne vorm reguleerib vähemalt 200 geeni aktiivsust organismis, mistõttu on sel ainulaadsel vitamiinil organismis palju tähtsaid rolle? Selle esmane ja olulisim funktsioon on tagada tugevad luud ja hambad. D-vitamiin aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele, tugevdab vöötlihaseid ning mõjub hästi lihaste ainevahetusele, tagades kehaasendi kontrolli ja tasakaalu ning toetades südamelihase funktsiooni. Aitab kaasa ka vererõhu reguleerimisele ja insuliini tootmisele ning osaleb mitmesuguste haiguste riski vähendamises.
Ent tasub meeles pidada – heaks enesetundeks piisab mõõdukast päikesevalgusest!

Ülemäärane ultraviolettkiirgus toob kaasa nahakahjustusi. Kuna UVA-kiirgus tungib nahaalustesse kudedesse, võib selle üledoos põhjustada päikeseallergiat, inetuid pigmendilaike ja naha enneaegset vananemist. UVB-kiirgus omakorda annab küll päevitunud jume, kuid soodustab nahavähki ja DNA-kahjustusi.

Pane tähele! Tugev punetus annab märku, et päikesekiirgus on naharakkude DNA-d kahjustanud ning seeläbi põhjustanud naha enneaegset vananemist. Viimast kinnitavad elastsuse kadu ning silmanurga kortsukeste, päikeseplekkide ja kareda naha ilmnemine. Nahk on organ, mis ei unusta kunagi midagi. Liiga suured ultraviolettkiirguse annused jäävad ja kahjustavad naharakkude DNA-d pöördumatult.

D-vitamiini tootmiseks vajaliku UVB-kiirguse, juhul kui ¾ nahast on riietega katmata ja kreemitamata, saab päevase D-vitamiini doosi kätte vaid 15 minutiga. Mida pilvisem on aga taevas ja päevitunum või tumedam on nahk, seda vähem D-vitamiini nahas loomulikul teel tekib.

Päikesereisil on tõhusate päevitustoote valik väga oluline. Siiski ei tohi unustada, et kuigi päikeseblokaatorid on suurepärased kaitsevahendid, ei paku isegi kõige suurema faktoriga päevituskreem UV-kiirguse eest täielikku kaitset.

Kaitse end õigesti! Päikesekaitsekreemi pealekandmisel tasuks jälgida teatud reegleid. Tea, et päikesetoodete kaitse saabub alles pool tundi pärast nahale kandmist. Kui määrida kehale päevituskreemi alles rannas, on nahk esimesed pool tundi kaitseta ning päikesepõletus võib tekkida vaatamata kaitsevahendile. Seejuures peaksid heledanahalised blokaatorit kasutama koguni 30–45 minutit enne päikese kätte minekut.

Päikesekreemi valikutest. Igal aastal jõuab ookeanitesse umbes 25 tonni päikesekaitsekreemi, mis mõjutab korallriffe üle maailma. On tähtis kasutada tooteid, mis on ohutud nii keskkonnale, kui ka inimese tervisele. Hooli endast ja loodusest ning vaheta keemilised päikesekaitsetooted ohutute ja looduslike toodete vastu! Iluhoolikud soovitavad näiteks Belgias toodetud looduslike päikesekaitsevahendite sarja Biosolis, mis on valmistatud looduslikest mineraalidest ning puhastest taimeõlidest. Toodetes ei ole kasutatud nanoosakesi ega naftakeemia produkte – silikoonõlisid, parafiine ega sünteetilisi lõhnaaineid. Mahedalt kasvatatud taimeõlid ja -ekstraktid niisutavad, kaitsevad, rahustavad ja toidavad nahka.

Kasuta päikesekaitsekreemi ka päikesevarju all istudes, sest paraku tungib UV-kiirgus sügavatesse nahakihtidesse ka läbi auto- ja aknaklaasi, mütsi ja kergete riiete ehk otsese päikese käes viibimata (kaasaarvatud pilves ilmaga). Isegi meetrisügavuses vees säilib UVB-kiirguse intensiivsus peaaegu 50% ning seda ei tohiks mere kosutavat karastust nautides samuti unustada.


Mida võiks teha enne päikesereisile minekut?

Esimene oluline etapp on naha ettevalmistus, et nahk või organism ei saaks šokki ega kannataks kahju. Tänapäeval on saadaval lai valik ettevalmistavaid tooteid kreemide, seerumite ja kapslitena. Tavaliselt sisaldavad kapslid rohkesti beetakaroteeni, mis on tugevad antioksüdandid. Ettevalmistus võiks alata juba paar nädalat enne päikesereisi.

Kokkupuude päikesekiirgusega võib kahjustada ka sinu kiharaid. Juuste värv tuhmub ja sära kaob. Õnneks on saadaval spetsiaalsed hooldussarjad, mis tõhusalt ravivad päikese käes vatti saanud juukseid. Kaitse kiharaid kerge ja mitterasvase pihustatava palsamiga või juukseõliga, mis on õige vahend kotti pistmiseks. Kasuta päikesekaitset kogu päeva jooksul! Lõpetuseks üks samuti mitte vähemtähtis soovitus: ükski kaval kaunitar ei välju toast päikeseprillideta, kui taevas sirab päike!

Vaata galeriist ka pilte Iluhoolikute reisist.

Buduaarile iluhoolikud

[gallery ids="2052484,2052486,2052488,2052490,2052492,2052494,2052495,2052497,2052500,2052502,2052504,2052506,2052508,2052510,2052512"]