Reklaam sulgub sekundi pärast

ISTUVAL ELUVIISIL AVASTATI ootamatu tagajärg

Varasematest uuringutest on selgunud, et istuva eluviisiga inimestel on tunduvalt suurem risk surra südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning vähki. Hiljutisest uuringust selgus, et see pole aga veel kõik ning nimekiri on tegelikult tunduvalt pikem, vahendab uudisteagentuur Duodecim

American Journal of Epidemiology poolt avaldatud uuringust selgus, et inimesed, kes istuvad vähemalt kuus tundi päevas, surevad ükskõik millisesse haigusesse lausa viis korda suurema tõenäosusega, kui need inimesed, kes istuvad alla kolme tunni päevas. 

Teadlased vaatlesid lähemalt 22 erinevat surmapõhjust ja neist 14 oli seotud istumisega. Nimekirjas on näiteks vähk, ajuvereringehäired, veresoonkonnahaigused, diabeet, neeruhaigused, enesetapud, Parkisoni tõvi, Alzheimer ning paljud teised närvisüsteemi ning luu- ja lihaskonna häired. 

Uuringust ega analüüsist ei selgunud, miks istumine eluiga lühendab, kuid tõenäoliseid põhjuseid on mitmeid. Vähene liikumine võib olla näiteks üheks põhjuseks. Ka liigne kehakaal, ebatervislik toidulaud ning muud harjumused mängivad suurt rolli eluea pikkuses. Liigne istumine mõjutab ainevahetust ning seegi võib olla põhjuseks. 

Uuringus osales 130 000 esmalt tervet meest ja naist, kellest 49 000 suri 20 aastase jälgimise ajal.