Reklaam sulgub sekundi pärast

Lahutatud ja lapsega – Kuidas naised lähevad uuele ringile?

Ajakirjas "Pere ja Kodu" tõstatati teema "Naised uuel ringil". Lahutatud ja lapsega – kas uus ja parem kooselu on võimalik? Küsimus, mis kummitab lahutus-kibedusega maadlevat naist nii või teisiti. Nõu annab perenõustaja Helgi Toomsalu!

Ajakirjas "Pere ja Kodu" tõstatati teema "Naised uuel ringil". Lahutatud ja lapsega – kas uus ja parem kooselu on võimalik? Küsimus, mis kummitab lahutus-kibedusega maadlevat naist nii või teisiti. Nõu annab perenõustaja Helgi Toomsalu!

Perenõustaja Helgi Toomsalu ei näe uue suhte sõlmimisel takistust selles, kui vana naine on või kui palju lapsi tal on. Võtmeküsimus on hoopis see, kas naine tunnetab oma väärtust, ega hinda end kellegi teise, tavaliselt abikaasa järgi. Sest “meid tahetakse alati, kui me ise ennast tahame”, ütleb perenõustaja.

Haavavalu on loomulik
Lahkuminek on alati valus. Ka siis, kui asja algatajaks on naine, ei saa ta möödunut maha raputada. Märksa kibedam on hommikuti silmi avada sellel, kes mahajäetu silti kannab. “Meeleheiteaeg pärast lahutust on loomulik,” ütleb Helgi Toomsalu. “Haiget saanud naist kannustab vajadus tõestada endale ja oma ekskaasale, et ta on endiselt ihaldusväärne.” Perenõustaja ei tauni lahutusvalust tingitud ajutist elupõletamist, ka mitte napsutamist, ega esmaabisuhteid, kuid pärast esimese valu möödumist soovitab ta leida tuge mujalt. “Mina näiteks otsisin pärast lahutust taas üles oma vanemad. Kinnitasin endale, et neil on mind tarvis, kuigi tegelikult vajasin mina neid.” Helgi Toomsalu räägib muigamisi, et ta “imes tühjaks” oma sõbrad, kuid ei jätnud end ilma ka professionaalsest abist, saades psühhoteraapiat kolleegide käest. Ta teadvustas endale, kui väärtuslik on võimalus olla jagamatult oma poja päralt, ega kartnud üksiolekut. “Ära oota, et keegi tuleks ja istutaks sinu aeda lilled. Sina ise paned lilled endas kasvama,” sõnastab Helgi Toomsalu enda peal järeleproovitud retsepti. “Alles siis, kui su aed on korras, tullakse seda imetlema.”

Vanast suhtest priiks
Naist võib takistada uut suhet sõlmimast eelmise kooselu kogemus. “Vahet ei ole, kas naine on oma ekskaasa peale vihane või armastab teda sisimas edasi,” arutleb Toomsalu, “mõlemal juhul on tegu lõpetamata suhtega ja uut püsisuhet nii sõlmida ei saa.” Ka ekskaasa vastandi ihalemine on valik vana suhte najal: kui eelmisest kooselust puudusid lilled ja põlev kamin, saab kindla plusspunkti romantilise hingega mees. “See on näljase reaktsioon toidulauale,” hoiatab perenõustaja, “ega rahulda meid enam pärast esimese nälja kustutamist.”

Meest ja isa
Kuigi alateadlikult otsib iga naine mehes potentsiaalset isa, jääb lasteta naise puhul isasobivus tavaliselt tahaplaanile. “Lahutatud, lapsega naisel on uut suhet sõlmides kahekordne vastutus: naine jälgib meest ka selle pilguga, kuidas ta sobib minu lapse isaks,” ütleb Helgi Toomsalu. Üks osa mehi veedab küll naisega meelsasti aega, kuid naise lapsi omaks ei võta. Nad justkui loodavad, et saavad kenasti läikivast munast võtta endale ainult poole. Saavad küll, aga muna pole siis enam seesama kena ümarik.

Helgi Toomsalu tunnistab, et naise laps(ed) võivad mehe jaoks olla lisaprobleem. “Mees on olemuselt stabiilne ega muudaks üldse naljalt oma abielulisi suhteid. Veel vähem tahab ta endale vabatahtlikult probleeme juurde.” Kõige meelsamini alustaks mees uut suhet valge paberina uue naisega, ega võtaks enda kaela naise last, sugulasi ega keerulisi suhteid eksperega. Aga õnneks ei saa kõiki mehi ühe mütsiga lüüa. Teised tunnevad hoopis seletamatut kergendust, kui kohtavad lapsega naist," arutleb anonüümseks jääda soovinud kunstiinimene. “Laps annab ürgse tõendi sellest, et naine on elujõuline ja võimeline sünnitama terveid järglasi. Pealegi ei ole kooselukogemusega naine enam plikalikult pirtsakas ja mõistust on rohkem peas.”

Kust teda leida?
Helgi Toomsalu on kindel, et õige mees võib sisse astuda ka koju tellitud korstnapühkija näol. Ta on kuskil olemas, kuid tee temani tuleb sul astuda läbi iseenda. Hoia astudes süda ja silmad avali.

Enne uue suhte sõlmimist
• Vabane eelmisest suhtest, kuid ära takista isa ja lapse suhteid.
• Ära haletse ennast, õpi ennast armastama.
• Sa ei ole maailmas üksi: suhtle sõpradega, tegele oma hobidega, loe eneseabiraamatuid, õpi seda, mida oled ammu õppida tahtnud.
• Küsi vajadusel abi psühhoterapeudilt.
• Ära karda üksiolekut, see on aeg sulle ja lapsele.
• Ole avatud uutele suhetele.

/Toimetas: Helena-Reet Ennet/