Reklaam sulgub sekundi pärast

MAKSIM KARTŠEVSKI: noor edukas ärimees, kes ei pea raha tähtsaks

Maksim Kartševski (24) on eduka sushirestoraniketi omanik, kes oma noore ea kohta on palju saavutanud. Ta on kena, edukas ja vallaline - mis edasi? 

Maksim teadis juba nooremana, et ta soovib töötada toitlustusvaldkonnas ning omada kunagi oma restorani. Ta on hea näide vanasõnale, et oma soovidega tuleb ettevaatlik olla, sest Maksim avas oma esimese restorani juba 2012. aastal. "Sushi oli esimene valdkond, mis mulle ette sattus ja tundsin, et vähese ajaga oskasin seda väga hästi - sealt tuli ka idee teha oma äri," sõnab Maksim, kes õppis sushit meisterdama ülikooli kõrvalt töötades. "Toona hakkas sushi Eestis just oma populaarsust koguma," meenutab ta.
 
Maksim on vaatamata oma noorele eale asutanud juba kaks erinevat sushiketi kaubamärki Eestis. "Alustasime esimese ettevõttega koos kolleegiga estoranist, kus ma tol ajal töötasin. Peakokk Toomas Lember ning omanik Raul Reemet olid need inimesed, kes inspireerisid mind ettevõtet rajama. Toomas oli heaks sõbraks ja õpetas, kuidas töötajatega suhteid hoida ning andis mulle mu esmased teadmised. Ta oskas vähehaaval mind alati üllatada - uue nipi, triki või teadmisega Jaapani köögist, mis pani kohe mu silmad särama. Teine ülemus Raul näitas mulle, millist hoiakut tuleb äri tehes hoida ning kuidas oma äri eest seista. Arvan, et mitte ainult sushi meisterdamisel, vaid ka kõige muu puhul, mida sa teed, on tähtis anda endast kõik, et see hästi välja tuleks. Meil Eestis ei ole suurt valikut kvaliteetset toorainet, seega me hingame oma sushidesse palju armastust, et see teistele meeldiks." Tänaseks on Maksim avanud parima versiooni sushirestoranist, mis Eestis tema silmis olla saaks.
 
Maksimi edu aluseks ei ole raha, vaid teadmised ning kirg. "Usun, et igaüks, kes on noor ja edukas, teab, et parim tunne on muuta maailma, kinkida rõõmu, aidata ning teha head meie inimestele. Minu meelest on nii, et kui suudad oma energia suunata positiivsele ning toimetada hea kavatsusega, siis piisab siirast emotsioonist ja tänulikust aitäh sõnast, et saada elujõudu oma asja ajamiseks. See on kõige tähtsam ning raha tuleb alati järele," räägib noor ettevõtja, kelle sõnul pole ta kunagi rahale rõhku pannud. "Minu jaoks on raha energiaallikas nagu elekter, mis lihtsalt aitab sul jõuda sinu unistusteni selles materiaalses maailmas."
 
Selline tagasihoidlik suhtumine tuleb Maksimi lapsepõlvest ja kodust. Ta elas Lasnamäel ning õppis Laagna Gümnaasiumis, kus temasse kui ettevõtjasse või tulevikuvisionääri usku ei olnud. "Läksin kohe pärast keskkooli sõjaväkke ning kohe pärast seda sain mundrivormis tasuta koha Eesti Hotelli- ja Turismikõrgkoolis, mis tänaseks enam ei tegutse. Kooli kõrvalt alustasin juba esimese projektiga, mis võttis kogu mu aja, seega ülikool jäi pärast aastat mul pooleli. Samuti mõistsin, et kool ei õpeta sind elama ja äri tegema. Õppetunde, mida saame pärismaailmas, ei asenda ükski kool. Ilmselt tulevikus tahaksin tegeleda millegagi, millega tõeliselt maailma liigutada suudaksin ja tuua sellesse maailma veel rohkem rõõmu ja positiivsust oma tegevustega. "Ma ei ütleks, et teadsin, et tahaksin olla ettevõtja, aga kindlasti teerajaja ning hea kavatsusega liider," kinnitab ta ning kiidab meeskonda, kellega igapäevaselt töötab. Ennekõike, et südameid võita, tuleks oma südant jagada."
 
Milline peaks olema üks meeskonnamängija, kes südameid võidab? "Meeskonnaliikmelt hindan kõige rohkem siirust, tahet teha head, hästi oma tööd ja produktiivsust. Esimene näitab kui abivalmidust ja positiivsust elust, teine näitab mulle edasipürgivust ning kolmas näitab mulle hinge suurust. Mida produktiivsemad me oleme, mida rohkem me suudame luua ja näitame tulemusi, seda suurem ja võimsam on hing meie sees."
 
Ettevõtja elutempo on kiire ning tööpäevad pikad. Maksim maandab enda sõnul pingeid mediteerides: "Pärast tööpäeva leian aega iseendale ja tegelen enda täiustamisega. Kõik, mis on seotud vaimse arenemisega - see pakub mulle õudselt huvi. Minu hobideks ja pingete maandamiseks on kindlasti jooga ja mediteerimine. Need on head hinge ja keha tasakaalustamiseks."
 
Mida soovitab noor ja edukas ettevõtja noortele? "Soovitaksin mõelda oma kavatsustele, eetikale ja väärtustele. Eesmärk ei ole raha, vaid muuta midagi paremaks. Kavatsus peab olema siiras ja hea, mida sa lood."
 

Maksimi unistuseks on olla hea eeskuju ja inspireeriv inimeste jaoks. Vägagi inspireeriv ning kadestamisväärne on asjaolu, et ta avab juba oma neljanda restorani. "Näen ennast kindlasti juba suurema keti omanikuna, mis on laienenud üle Euroopa. Samuti sooviksin selleks ajaks leida oma ellu armastust ja luua pere."
Sushikuningal aga hetkel pereloomise plaane ei ole: "Olen hetkel vallaline ja avatud suhtlemiseks. Aeg ei ole probleemiks, vaid prioriteedid on need, mis me enda jaoks ette seame."