Reklaam sulgub sekundi pärast

Mida teha, kui lapsel on madal hemo- globiinitase?

Rauavaegus on tänapäeval üsna levinud nii laste, kui ka noorukite seas. Mida aga teha, kui aneemia on võimust võtmas?

Rauavaegus on tänapäeval üsna levinud nii laste, kui ka noorukite seas. Mida aga teha, kui aneemia on võimust võtmas?
Murelik lapsevanem: Meie pooleteiseaastase tütre vere hemoglobiinitase on 100. Andsime talle rauda sisaldavat toonikut, kuid sellest polnud abi. Miks on hemoglobiinisisaldus oluline? Mida peaksime tegema?

Vastab lastearst Reet Raukas: Hemoglobiin on punastes verelibledes leiduv valk, mis kannab veres hapnikku. Selle abil viiakse hapnik kopsudest teistesse kudedesse ja organitesse. Kui lapse hemoglobiinitase on madal, võib diagnoosida tal aneemiat. Lapse aneemia tekib siis, kui ta saab toiduga liiga vähe rauda. Verevaegusega laps on kahvatu, väsinud, nõrk. Selline mudilane jääb kergemini nakkushaigustesse.

Kui lapsel tehtud vereanalüüsis on hemoglobiinitase madal, kontrollitakse ka teisi näitajaid, mis kinnitavad aneemia diagnoosi. Rauapuuduse korral ei piisa ainult rauda sisaldava tooniku andmisest, selles on rauda liiga vähe. Aneemilisele lapsele tuleks anda rauapreparaati kehakaalule vastavas koguses ja nii pikka aega, et tekib piisav tagavara.

Kindlasti tuleb jälgida söömist. Hea rauaallikas on punane liha, mis peaks olema lapse toidulaual iga päev. Raua imendumisele aitab kaasa küllaldane C-vitamiini sisaldus toidus. Väike laps ei tohiks juua liiga palju piima, mis takistab raua omastamist seedetraktis.
 
/Toimetas: Helena-Reet Ennet/