Reklaam sulgub sekundi pärast

MINU ELU KULDREEGRID: Sirje Eesmaa

„Ära pelga ette võtta seda, mida hing ihkab – kui on tugev soov, tuleb sinuni ka tee, kuidas selleni jõuda,“ usub TV3 reporter-saatejuht Sirje Eesmaa (67).

Põhimõtted, ehk elu kuldreeglid, mille kodust sain, algavad kindlasti sellega, et ära tee teisele seda, mida endale ei sooviks.
Ole aus enda ja teiste vastu.
Pea lugu teisest inimesest sellisena, nagu ta on.
Suhtu kaaslastesse heatahtlikult ja sa näed, et nad muutuvadki paremaks.

Vii alustatu lõpule.

Ära raiska vaimu viha või kättemaksu peale, keskendu sellele, mis edasi viib.

Võta asju huumoriga.

Ära tänita, ära parasta, ära suru nõrgemat ja väetimat alla, pigem tõsta tema eneseväärikust ja naudi, kuidas ta eneseteadvus kasvab.

Näe asjade positiivset külge ja jäta negatiivne kõrvale.

Ära pelga ette võtta seda, mida hing ihkab – kui on tugev soov, tuleb sinuni ka tee, kuidas selleni jõuda.

Väärtusta iseennast.

Oma nulltolerantsi ülekohtu ja labasuse suhtes.

Hoia loodust ja hooli loomadest. Me pärineme loodusest, kuid inimese võimuses on see hävitada. Tee oma väike osa: kasuta vähem plasti, ära reosta loodust, tarbi vähem, taaskasuta. Kõike seda olen silmas pidanud ka oma lapsi ja nüüd ka lapselapsi kasvatades. Kõige tähtsam on pere, ja lisaks on oluline pidada lugu oma ämmast ja äiast, sest nemad on kasvatanud mehe (või naise), kellega sa oled pere loonud. See lugupidamine kandub ka lastele, lastelastele ja nii ikka edasi ning annab neile kindlustunde ja rõõmu, et kõik siin elus on paigas. Ka oma raadio ja teletöös olen kõiki eelnevalt toodud põhimõtteid rakendanud: pidanud kuulajast-vaatajast lugu, püüdnud teda tõsta vast kõrgemale, kui tema haridus või eelnev elukogemus on võimaldanud, kasutanud õiget emakeelt, et see ei mattuks võõrväljendite, lühendite jmt alla. Sellised sõnamängud on ju kohati väga lõbusad, kuid kes siis hoiab alles meie emakeelt? Ilma eesti keeleta pole enam ka rahvust.  

Ja veel üks kuldreegel: ole tänulik. Mina tunnen südames tõesti suurt tänulikkust kõikide heade kaasteeliste suhtes, kellega elu on kokku viinud!

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar september-oktoober 2019.