Reklaam sulgub sekundi pärast

ÕIGE TOIDULAUD AITAB vistrike vastu võidelda

Lõug on üks levinumaid kohti, kuhu vistrikud tekivad. Kõige lihtsam põhjus on näo puudutamine - kätega viid nahale baktereid ja mustust, need ummistavad nahapoorid ning tulemuseks on punnid näol.

Teinekord ei aita isegi näonaha puudutamise vältimine, hoolikas puhastamine ja niisutamine - kui üks vistrik kaob, tekib asemele uus. Näohoolduse ekspert Renée Rouleau kirjutas oma blogis, et põhjus, miks lõuale vistrikud tekivad, peitub sageli hormoonides. Hormoonid reguleerivad naha rasutootmist ja paljude naiste vistrikud käivad käsikäes menstruaaltsükliga. Punnid on tavaliselt veel need kõige hullemad ehk nahaalused, seetõttu mõjuvad ka kuivatavad nahahooldustooted aeglaselt.

Seetõttu soovitab Rouleau paar nädalat proovida, kas toidulaua muutus aitab vistrike vastu võidelda. Ekspert usub, et piimatooted põhjustavad punne ning seetõttu tasuks neid vältida. Lisaks piimale on paljud rääkinud, et on abi saanud ka traditsioonilise halva söögi ehk suhkru ja nisujahu eemaldamisega oma menüüst. Lisaks tasuks kasutada ka salitsüülhapet sisaldavaid tooteid. See ei kuivata nahka, kuid hoiab aknet tekitavad bakterid kontrolli all.

Esmalt saa õige diagnoos

Dermatoloog Harold Lancer tuletab Hello Giggles'i veebilehel meelde, et punnid võivad tekkida ka muudel põhjustel kui vaid akne tõttu. Üsna tavaline põhjus on perioraalne dermatiit ehk suuümbruse põletik. Perioraalsele dermatiidile on iseloomulik kihelevate või tundlike väikeste punetavate sõlmekeste teke suu ümbrusesse, lõuale, ülahuulele ja põskedele. Dermatiiti võivad põhjustada hormonaalsed vahendid, kortisooni sisaldavad kreemid või kosmeetika.

Kuna tegu ei ole aknega, siis tavalised vistrikuravimid seal ei aita.

Soovituslik on vahetada kosmeetikafirmat ja pesta nahka õrnatoimelise seebiga vähemalt kaks korda nädalas. Kui kodune ravi ei aita, tuleks pöörduda nahaarsti poole. Harold Lancer julgustab patsiente ka ranget dieeti järgima. Lisaks piimatoodetele on keelatud ka kohv ja peaaegu kõik süsivesikud.

Kuid enne radikaalsete muudatuste tegemist tasuks siiski kindlaks teha õige diagnoos ja rääkida arstiga parimatest ravivõimalustest. 

 

allikas: Me Naiset