Reklaam sulgub sekundi pärast

VESKI MATI SOOVITAB: oad liha asemel!

Oad on moodne liha! Meie armastame ube ja herneid just nende kümnete toredate kasutusvõimaluste pärast – hauta, tambi, püreesta ja serveeri nii soojalt kui külmalt nii lisandi kui põhitoiduna ning söö alati täie naudinguga! Siin on sulle kolm maitsvat retsepti, kus oad on pandud rohkem kui särama. Tühja see liha!

KÜPSETATUD OAD

Neljale (või kaheksale põhiroa lisandiks)

250 g Veski Mati kuivatatud valgeid ube, üleöö leotatud
50 ml oliiviõli
1 keskmine sibul, hästi peeneks hakitud
4 küüslauguküünt, hästi peeneks hakitud
½ tl jahvatatud valget pipart
1 sl tomatipastat
200 ml punast veini
400 g purk tükeldatud tomateid
1 loorberileht
2 sl pruuni suhkrut
magusat või tulist jahvatatud paprikat (soovi korral)

VALMISTAMINE

1 Pane nõrutatud oad suurde potti, kalla üle külma veega ja kuumuta keemiseni. Vähenda kuumust ja hauta madalal tulel 30–40 minutit, kuni oad on pehmed. Kurna ja pane kõrvale (kui kasutad konservube, alusta kohe 2. sammust).

2 Kuumuta ahi 180 kraadini. Kalla oliiviõli paksu põhjaga kuumakindlasse ahjupotti. Pane potti sibul ja küüslauk, puista peale valge pipar ja 2 tl meresoola. Prae madalal kuumusel umbes 10 minutit või kuni sibul on pehme.

3 Lisa tomatipasta ja kuumuta 2 minutit, seejärel lisa vein ja keeda, kuni kolmandik vedelikust on maha keenud. Kalla potti konservtomatid, lisa loorberileht, suhkur ja oad. Täida tomatipurk veega ja kalla loputusvesi potti. Kuumuta keemiseni, kata pott kaanega ja küpseta ahjus 1½ tundi, iga poole tunni järel segades ja vajadusel veidi vett lisades. Kui oad on pehmed, maitsesta meelepäraselt ja puista peale jahvatatud paprikat (kui soovid).

DAL

Dal’i tehakse kõigis India kodudes ja kõige sagedamini läätsedest. Meie aga kohandasime seda retsepti eestlastele kodusemaks ning valmistame selle kollaste hernestega. Mõni armastab lisada dal’ile tomateid, aga meile meeldib, kui läätsede maitse särama jääb.

Neljale

350 g Veski Mati kollaseid kooritud herneid
1 tl kurkumit
3 sl ghee’d
1 tl vürtsköömneid
1 roheline tšilli, seemnetest puhastatud ja hakitud
½ keskmist sibulat, kergelt hakitud
1 kuivatatud punane tšilli
½ tl jahvatatud Kašmiiri tšillit

VALMISTAMINE

1 Pane herned kaussi, kalla üle külma veega ja loputa hästi läbi; kui vesi muutub häguseks, siis vaheta see ära ja loputa uuesti, kuni hernestest ei eraldu enam tärklist. Vala hernestele 0,7 l vett ja jäta üleöö seisma.

2 Kalla leotatud herned koos veega potti, kuumuta keemiseni ja vähenda kuumust. Riisu pinnalt vaht, lisa kurkum ja näputäis soola. Hauta 30 minutit, kuni herned on pehmed, pane kõrvale. Vajadusel lisa veidi vett, et saaksid parajalt vedela dal’i.

3 Aja ghee potis kuumaks. Kalla vürtsköömned potti; kui need praksuma hakkavad, lisa sibul ja kuivatatud tšilli. Sega paar sekundit, seejärel hauta madalal kuumusel, kuni sibul on pehme ja kergelt kuldne. Lisa roheline tšilli ja jahvatatud tšillipulber, sega kõik hästi läbi, kalla soojale dal’ile ja serveeri koos India leiva, näiteks roti või chapati’ga.

KÜPSETATUD LAMBALIHA UBADE JA KÜÜSLAUGUGA

Restoranis Le Paul Bert kasutatakse selle roa valmistamiseks kõiki Püreneede lamba jaotustükke, muuhulgas ka karbonaadi, nagu võid näha meie fotol. Paul soovitab lihal enne valmistamist kindlasti toatemperatuuril seista, siis jääb see küpsedes ühtlaselt mahlane.

Kaheksale

500 g Veski Mati valgeid ube, üleöö ohtras külmas vees leotatud
praadimiseks oliiviõli või pardirasva (veel parem)
1 suur sibul, hästi peeneks hakitud
2 küüslaugumugulat, ühel küüned kooritud, teisel koorimata
2 l naturaalset kanapuljongit (või vett)
kimp lehtpeterselli, varred nööriga kinni seotud, lehed rebitud ja kõrvale pandud
1 lambakoot (umbes 2,9 kg; lase lihunikul koodist kont välja lõigata ja liha nööriga kinni siduda)
300 ml kohvikoort
150 g võid
väike kimp tüümiani, ainult lehed
väike kimp majoraani, ainult lehed

VALMISTAMINE

1 Nõruta leotatud oad, loputa, kalla üle külma veega, kuumuta keemiseni ja keeda 10 minutit. Vähenda kuumust ja lase 1–2 tundi haududa, kuni oad on pehmed.

2 Kuumuta ahi maksimumvõimsuseni. Kalla suurde roostevabasse või emailpotti sorts õli, prae sibulat ja küüslauku madalal tulel 20 minutit, lisa puljong ja petersellivarred. Kuumuta keemiseni, vähenda uuesti kuumust ja hauta madalal tulel 1½–1¾ tundi. Veendu, et oad oleksid korralikult vedelikuga kaetud (kui vaja, lisa veidi vett), riisu ära liigne vaht.

3 Määri lambaliha õliga ja hõõru maitseainetega. Tõsta küpsetusplaadiga ahju ja küpseta 1 tund 20 minutit. Võta ahjust ja lase 30 minutit „puhata”.

4 Kui oad on pehmed, suurenda kuumust, et osa vedelikust saaks maha keeda. Lisa köögikoor ja või. Õngitse petersellivarred välja, pane tüümian, majoraan ja petersellilehed potti. Kuumuta kiiresti keemiseni ja sega kõik hästi läbi. Maitsesta ja kalla soojendatud serveerimisvaagnale.

5 Eemalda lambakoodilt nöör, lõika liha paksudeks viiludeks ja tõsta ubadele. Serveeri kohe koos rohelise salatiga.

 

Retseptid ilmusid ajakirja Jamie aprill-mai numbris.