Reklaam sulgub sekundi pärast

Pardiliha meie toidulaual!

Pardi kodustamine ulatub 2000 aasta tagusele Hiinamaale. Kodulinnutõud Euroopas ja Põhja-Ameerikas on kõik oma alguse saanud Mallardi-nimelisest suure kohanemisvõimega metspardist. Kodupart on metspardist suurem ning ta ei ole lennuvõimeline. 

Seni on pardiliha olnud eestlastele suhteliselt kättesaamatu, mistõttu seostub see pigem gurmeetoidu, mitte aga tavapäraseks toidukorraks valmistatava roaga. Pardiliha lihtsa valmistusviisi tõttu võiks ka selle linnu liha rohkem kasutama hakata. 
Part on väga luine, enamus tema lihast pärineb linnu jalgadelt ja rinnakust. Liha pardi jalgadel on mõnevõrra tumedam rinnafileest. Ka liha üldine värvus on pardil mõnevõrra tumedam kui teistel lindudel. Tänu tumedamale konsistentsile on pardilihal rikkalikum ja tugevam maitse kui näiteks kana- või kalkunilihal. Kuna part on veelind, siis on ta kogunud soojust isoleeriva rasvakihi naha ja liha vahele. Seda rasvakogust saab hästi eraldada grillides fileetükki koos nahaga pannil (algselt madal kuumusel!). 


 

 

 

 

 

Pardi kodustamine ulatub 2000 aasta tagusele Hiinamaale. Kodulinnutõud Euroopas ja Põhja-Ameerikas on kõik oma alguse saanud Mallardi-nimelisest suure kohanemisvõimega metspardist. Kodupart on metspardist suurem ning ta ei ole lennuvõimeline. 

Seni on pardiliha olnud eestlastele suhteliselt kättesaamatu, mistõttu seostub see pigem gurmeetoidu, mitte aga tavapäraseks toidukorraks valmistatava roaga. Pardiliha lihtsa valmistusviisi tõttu võiks ka selle  linnu liha ka meil rohkem kasutama hakata. 
Part on väga luine, enamus tema lihast pärineb jalgadelt ja rinnakust. Liha pardi jalgadel on mõnevõrra tumedam rinnafileest. Ka liha üldine värvus on pardil mõnevõrra tumedam kui teistel lindudel. Tänu tumedamale konsistentsile on pardilihal rikkalikum ja tugevam maitse kui näiteks kana- või kalkunilihal. Kuna part on veelind, on ta kogunud soojust isoleeriva rasvakihi naha ja liha vahele. Seda rasvakogust saab hästi eraldada grillides fileetükki koos nahaga pannil (algselt madal kuumusel!). 

Rannamõisa kaubamärgi tootejuhi David Pärnametsa sõnul on tänu tarbijate toitumisteadlikkuse ja tervislikkuse tõusule linnuliha tarbimine iga aastaga pidevalt kasvanud. „Ma arvan, et tänane turg on pardiliha jaoks küps, sest tarbija vajab traditsioonilisele broilerilihale vaheldust,“ hindas linnuliha turuolukorda David Pärnamets. Ta lisas, et praegu on suuremates kaubanduskettides müügil terveid parte, pardikoibasid ja pardifileed. Kuna Rannamõisa näeb pardiliha tarbimises kasvus suurt potentsiaali, siis on kindlasti tulevikus plaanis pardiliha tootevalikut ka laiendada. Rannamõisa tootevalik täienes uue linnuliha liigiga - jahutatud pardilihaga. 
Rannamõisa kokk-blogija Ragne Värgi hinnangul peetakse pardiliha valmistamist sageli keerukaks. „Pardi rinnafilee valmistamine ei ole sugugi raske ning mõningaid oskusi ja nippe omandades saab pardilihast kiiresti ja lihtsalt valmistada suurepärase roa,“ kinnitas Rannamõisa kokk-blogija Ragne Värk. Esmakordselt pardiliha valmistades soovitab Rannamõisa kokk siiski kindluse mõttes kätt proovida pardi rinnafilee või siis pardikoibade valmistamisega.

Siit ka mõned lihtsamad pardiliha retseptid! 

 

Ahjus röstitud pardikoivad valge veini ja ananassiga (kahele)

Koostisained:

2 Rannamõisa jahutatud pardikoiba
1-2 mugulsibulat
1 väike ananassikonserv
soola, pipart
2 loorberilehte
2,5 dl valget veini

Kuivata pardikoivad majapidamispaberiga. Tee noaga nahale ruudustik (jälgi, et liha ei kahjusta). Hõõru koivad kokku soola ja pipraga. Aseta koivad naha poolega all ahjuvormi. Laota nende ümber viiludeks lõigatud sibulad, ananassitükid ja loorberilehed. Kata ahjuvorm fooliumiga ning küpseta 180 kraadi juures 1 tund. Võta ahjust, lisa vein ning küpseta veel 20 minutit. Serveeri kartulilaastudega. Kastmeks on ideaalne vormi sisse tekkinud kaste.

 

Pardifilee kirsikastme seltsis (kahele)

Koostisained: 

2 Rannamõisa jahutatud pardifileed
meresoola
pipart

Kaste:

1 dl valget veini
1 dl vett
0,5 dl kirsikompoti vedelikku
50 g kompotikirsse
0,5 tl sidruni riivitud koort
näpuotsatäis kaneeli
näpuotsatäis soola
näpuotsatäis suhkrut
0,5 dl vett
1 tl maisitärklist

Pardifilee valmistamiseks kuivata fileed majapidamispaberiga. Seejärel tee nahaga poolele noaga umbes 1 cm vahega sisselõiked (jälgi, et ei kahjusta pardiliha). Aseta pardifilee nahaga pool all, keskmise kuumusega pliidile, kuid külmale pannile. Küpseta liha ca 8 minutit, kuni naha pool on ilusti kuldpruun. Maitsesta nahata poolt meresoola ja pipraga. Seejärel keera liha ümber ning pruunista paar minutit, pruunista ka fileetüki küljed. Küpsemise lõpupoole suurenda pliidi kuumust. Paki fileed eraldi fooliumitesse, raputa peale meresoola ja pipart ning küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 5-10 min. Ahjust välja võetud jäta liha fooliumisse järelküpsema umbes 10 minutiks. Seejärel raputa filee meresoolahelvestest puhtaks. 

Kastme valmistamiseks pane vein, vesi, kirsikompoti vedelik ja pooled kirsid pliidile madala kuumusega keema. Lisa sidruni riivitud koor, kaneel, sool ja suhkur ning kuumuta ca 20 minutit. Seejärel lisa ülejäänud kirsid. Vajadusel maitsesta. Sega omavahel külm vesi ja tärklis ning lisa peene joana kastmele. Kastet pidevalt segades kuumuta seni, kuni kaste pakseneb. Serveeri pardifilee lõikude ja kartulipüreega.

 

Vaata lisaks www.linnuliha.ee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[gallery ids="1927802,1927809"]