ARVAMUS: MIKS MA HAKKASIN uuesti liha sööma

12 kommentaari
ARVAMUS: MIKS MA HAKKASIN uuesti liha sööma

Paljud räägivad sellest, kuidas nad oma keha kuulavad ja keha ütleb neile, et lihasöömine pole hea. Räägitakse ka sellest, et lihast loobumine on enesetunnet parandanud ja energiat juurde andnud. Minagi loobusin lihast 1.5 aastat tagasi. Esialgu oli mul tunne, et see oli hea otsus, sest seedeorganitele oli see kindlasti kergenduseks, kui sööd peamiselt köögivilju ja puuvilja. Võiks isegi öelda, et energiat tuli juurde. Aga umbes nii poole aasta pärast tekkisid terviseprobleemid, mis kunagi varem mind ei olnud tülitanud. 

Teadsin, et lihast loobudes tuleb vaadata, et rauavarud kehas oleks piisavad ja käisid regulaarselt seda ka mõõtmas, aga keegi polnud rääkinud ühestki muust kõrvanähust. Umbes pool aastat peale lihaga lõpparve tegemist hakkasid esimesed märgid välja lööma ning esialgu ei seostanud ma seda kuidagi oma uue toitumisega. Mul hakkas pea ringi käima kiire püstitõusmise peale, tekkisid unehäired ning tekkisid probleemid mäluga. Lisaks võtsin aastaga 5kg juurde ning sellest vabanemine tundus lausa võimatu. Tegin sama palju sporti ja sõin väga tervislikult, aga lihast loobumine tõi hundiisu- sõin taimetoitlasena umbes 30% rohkem kaloreid sisse. Lisaks tekkis suur magusavajadus, mida ma küll üldiselt taltsutada suutsin, aga psühholoogiliselt ei olnud mul enne sellist probleemi olnud. Ühel hetkel hakkasid ka menetaalsed proboleemid tekkima, kui elasini üle oma esimese ärevushäire ja selle põhjuseid otsides juhtusin lugema informatsiooni, et lihas olevad aminohapped tekitavad neurootilisi probleeme, siis otsustasin hakata taas liha sööma. 

Ma ei saaks öelda, et liha mulle väga maitseks ja et ma ei saaks ilma selleta elada. Ma ei söö igasugust liha, söön kanaliha, lamba karreed ja väga head veiseliha. Ja nüüd, mil ma söön jälle liha, tekib täiskõhutunne palju kergemini ning  kogused, mida ma päevas söön, on palju väiksemad. Taimetoitlasena sain selle kogemuse, et ka tervislikult süües võib end paksuks süüa- pähklid, rosinad ja muud seemned, mis täitsid mu kõhtu liha asemel, panid kaalu tõusma ja kõhu kinni. 

Olen korduvalt mõeldnud, et kust võtavad taimetoitlased info, et inimene ei ole loodud liha sööma. Inimesed on liha söönud oma algusaegadest ja vanasti, kui inimesed sõid palju liha, ei olnud neil diabeeti, vähki, verehaiguseid ega luuhõrenemist. Meie geenid olid välja arenenud enne seda, kui inimene köögivilju kasvatama hakkas ning teadlaste sõnul on inimeste genofond viimase 40 000 aasta jooksul muutunud vaid 0.02%. Seega on ebareaalne, et nii väikese muutuse puhul on just lihast loobumine see, mida keha vajada võiks. Tihti räägitakse, et liha pole tervislik, aga ühtegi mõistlikku põhjust sinna juurde ei tooda.  Räägitakse, et liha põhjustab kõrget vererõhku, südamehaigusi, kõrget kolesterooli ja ülekaalu, aga tegelikult tuleks selles kõiges ikka suhkrut süüdistada. ja loomulikult ka näiteks kartulit ja teravilju, mis palju süsivesikuid sisaldavad, kuigi neid tervislikuks peetakse. 

Ma ei ole ainuke, kes on taimetoitlusest tagasi lihasööjaks muutunud. Üks minu sõber, kes katsetas taimetoitlust 2 aastat, kinnitab sarnast efekti. Lisaks tema kasvanud kehakaalule tekkisid tal isegi potentsiprobleemid. Kui hakkas jälle liha sööma, siis probleemid lahenesid ja kaal langes normaalseks. 

Nüüd võin kinnitada omast kogemusest, et lihasöömine aitas mul kaalust alla võtta ja sellel on ka teaduslik selgitus olemas. Nimelt aitab liha hoida veresuhkru taset stabiilsena ning omakorda aitab hoida energiataset ning vähendab näljatunnet ja nn isutamist maiustuste ja snäkkide järele. 

Inimesed ärge minge kaasa igasugu liikumistega ja uskumistega. Kuulake oma keha ning ärge sööge üle- ei lihast ega ka mitte pähklitest või  mandariinidest. 

 

Buduaarile Janikalt
Ilmunud ajakirjas Buduaar