Mida peidab endas kiirtoit?

Mida peidab endas kiirtoit?

Praekana tegemine pole iseenesest just suur kunst. Sa kastad kanfileelõigud muna ja piima segusse, rullid neid koore ja ürdikastmes ning küpsetad seni, kuni lihatükid on kuldpruunid ja krõbedad. Kuid kuidas jõuavad kananagitsad kiirtoidukohtades prae juurde? Mitte nii lihtsalt.  

Praekana tegemine pole iseenesest just suur kunst. Sa kastad kanfileelõigud muna ja piima segusse, rullid neid koore ja ürdikastmes ning küpsetad seni, kuni lihatükid on kuldpruunid ja krõbedad. Kuid kuidas jõuavad kananagitsad kiirtoidukohtades prae juurde? Mitte nii lihtsalt.

Kiirtoidukettides lisatakse kanalihale vahutamisvastast ainet dimetüülpolüsiloksaani (E900). See on sünteetiline polümeer, mida kasutatakse ka kosmeetikatööstuses. Lisatakse veel tertsiaarbutüülhüdrokinooni (TBHQ), mis on üks keemilisemaid säilitusaineid. Seda leidub isegi butaanis (tulemasina süütevedelikus). TBHQ kõrvaltoimeteks võivad olla iiveldus, oksendamine, deliirium ning lämbumistunne. Üle viie grammi TBHQ võib muutuda inimesele eluohtlikuks.

Uskumatu, aga miljardid inimesed üle maailma söövad neid eluohtlikke aineid endale iga päev sisse. Maailma üks suurimaid kiirtoidufirmasid McDonald’s väidab, et nende kananagitsad koosnevad tervenisti valgest kanalihast, mis on tainas krõbedaks praetud, kuid kanaliha võib sealt tegelikult leida vaid 50% ulatuses. Ülejäänud 50% on mais, suhkur, erinevad juuretised ja teised keemilised koostisosad, mis ei jõua meieni mitte põllult ega farmist, vaid hoopis nafta koostisest.

Kiirtoidu söömine on halb harjumus, mida saab muuta. Sul tuleb lihtsalt endale teadvustada, mida see “ahvatlev” eine endas sisaldab. Peale väsitavat tööpäeva on kiirtoiduputka tõesti kõige kiirem ja odavam viis keha kinnitamiseks, kuid hind, mida sa selle eest maksad, ei rõõmusta kedagi peale sinu rahakoti. Eriti aga sinu tervist ning eluiga.

Järgmine kord, kui auto kiirtoiduputka ees kinni pead, siis mõtle, kas sa ikka tahad seda? Peale eelneva jutu lugemist ei tohiks isu enam väga suur olla.

 

allikas: http://www.organicauthority.com

 

Triin Tisler