Reklaam sulgub sekundi pärast

NIPINURK: Nippe, kuidas soolaga hõrgutised põnevamaks muuta

Monika Kuzmina

erakogu

Soolaeksperdid jagavad nõuandeid, kuidas ja millist soola kasutada, et toidul oleks põnev maitse ja huvitav väljanägemine.

Soolal ja soolal on vahe Salt’s Up on asutatud 2015. aastal, suunaga rohkem ekspordile. Aga kuna neid Eestis nii kenasti vastu võeti, avati eelmisel aastal soolapood ja sel aastal ka Kalamajas soolakohvik. Salt’s Up on eriline selle poolest, et soolad on kogutud käsitsi traditsioonilisel viisil ja ilma igasuguste lisaaineteta. Nii nagu need maapõuest tulevad või mereveest. Koduköögis on aga gurmeesoola tarbimise mõte see, et soola lisatakse minimaalselt ning maitsestatakse vahetult enne sööma hakkamist – kokkuvõttes tarbid soola vähem ja kvaliteesemalt. Gurmeesoola tarbimise mõte on see, et toiduvalmistamise ajal lisatakse soola minimaalselt või üldse mitte ja maitsestatakse vahetult enne sööma hakkamist. Kokkuvõtteks tarbid soola vähem ja kvaliteetsemalt. Sooladel on väga suur vahe. Mõni on mahedam, mõni soolasem. Tekstuurid on erinevad ja kasutusalad. Soolahelbed on mõeldud toidu garneerimiseks ja maitsestamiseks vahetult enne roa nautimist. Igal soolal on oma nägu tulenevalt geograafilisest asukohast – Salt’s Up’is on soolasid Tasmaaniast, Jaapanst, Peruust, Hawaiilt, Namiibiast, Indiast, Pakistanist, Prantsusmaalt ja mujalt. Millised soolad võiksid kodus olemas olla? Kodus võiksid põnevate soolaste elamuste jaoks olla kindlasti soolahelbed, üks hea teraline sool liha jaoks alaea coarse - sellega jääb kanafilee ja muud lihatükid mahlased, savi hoiab liha liiga kuivaks küpsemast. Salatite peale on hea Flor de sal - kerge ja mõnus sool. Lauasoola asenduseks peeneteraline sool - sweet salt on rikas mineraalide ja rauasisalduse poolest. Erilisi soolasid on aga valikud mitmeid. Näiteks Jaapanist tuleb pulbriline sool, mis on oma tekstuurilt eriline. Küproselt aga valged soolahelbed. Sool pole vaid maitseelamuse jaoks, vaid selle abil saab ka dekoreerida. Näiteks musti soolahelbeid saab kasutada kasutada garneerimiseks, erinevate võide ja määrete puhul. Musta teralist soola on hea kasutada ka näiteks kokteiliklaaside äärte dekoreerimiseks. Kaks retsepti soolasõpradele Soolaplaadi abil on hea teha soolakala. Võtad kaks soolaplaati, paned punase kala kahe soolaplaadi vahele, toidukilega ümbert kinni ja lased terve öö külmikus seista. Hommikuks on värske ja mõnus soolaforell olemas! Häid soolekurke saab aga Flor de sal soolaga. Lõikad kurgi viiludeks ja siis raputad flor de sali peale ja 10 minutiga on kurgil maitse nagu oleksid teinud üleöö soolatud kurki.