Reklaam sulgub sekundi pärast

Millised toidud võivad põhjustada lapse lämbumist?

Ajakiri Live Science vahendas USA-s läbiviidud uuringut, milles uuriti, millised toiduained põhjustavad kõige sagedamini laste lämbumist.

Ajakiri Live Science vahendas USA-s läbiviidud uuringut, milles uuriti, millised toiduained põhjustavad kõige sagedamini laste lämbumist.

Kaheksa aastat kestnud uuringus uuriti neid visiite traumapunkti, kus alla 14aastane laps või noor oleks peaaegu mingi toiduaine söömise tõttu ära lämbunud. Uuringus keskenduti olukordadele, mis nõudsid külastust traumapunkti, aga mis polnud lõppenud surmaga.

Keskmine vanus lastel, kes traumapunkti toodi, oli 4,5 aastat. Üle poolte lastest olid poisid.

Kõige levinumad toiduained olid:

1. Kõvad kommid (15 protsenti kõikidest juhtumitest)
2. Muud kommid
3. Liha
4. Luu
5. Puu- ja köögiviljad
6. Piim, piimasegu või rinnapiim
7. Seemned, pähklid või nende koored
8. Kartulikrõpsud, soolaküpsised või popkorn
9. Küpsised
10. Hotdog
11. Leib või kondiitritooted
12. Friikartulid

Ameerika lastehaiguste akadeemiast soovitatakse, et alla viie aastastele lastele ei antaks kõvasid komme ega nätsu.

Puu- ja köögiviljad peaks samuti viiludeks lõikama. Akadeemia loodab ka, et vanemad jälgivad laste söömist, ning et lapsed ei tohiks kunagi mängida või joosta toit suus.

 

Anneli Allikas-Parv