Reklaam sulgub sekundi pärast

Ayaan Hirsi Ali – mosleminaine, kes keeras islamile selja

Ayaan Hirsi Ali (38) on üks maailmakuulsamaid islamivastaseid mosleminaisi. Ayaan sündis Somaalias tuntud revolutsionääri ja poliitiku Hirsi Magan Isse tütrena, kuid kolis 1992. aastal Hollandisse, et võidelda naiste vabaduse ja valgustatuse eest.

Ayaan Hirsi Ali (38) on üks maailmakuulsamaid islamivastaseid mosleminaisi. Ayaan sündis Somaalias tuntud revolutsionääri ja poliitiku Hirsi Magan Isse tütrena, kuid kolis 1992. aastal Hollandisse, et võidelda naiste vabaduse ja valgustatuse eest.

Hollandis elades tegeles Ayaan poliitikaga, kuuludes ka Parlamenti, tema missioon oli islamivastane võitlus. Ali tegi koos kaasprodutsendi Theo Van Gogh'ga filmi islami radikaalsusest, mille järel 2004. aastal van Gogh tapeti ja ka Ayaani ähvardati tappa. Nüüd elab noor naine juba aastaid pideva hirmu all, varjates end islamistide eest ja saades riiklikku kaitset Hollandi võimult. Ajakiri Time valis Ayaani 2005. aastal 100 maailma mõjukaima inimese hulka.

Kuidas on sinu negatiivsed islamiusuga seotud kogemused mõjutanud sinu maailmavaadet?
Ma ei teadnudki Somaalias elades, et need on mingit moodi valed ja negatiivsed. Ette planeeritud ja sunnitud abielud on Somaalias kultuuri osa ja traditsioon ja ma ei teadnud, et see võiks kuidagi teistmoodi olla.

Mis tunne on omada nüüd nii palju vabadust?
Ühest küljest on see kergem, kui sulle öeldakse ette, mida peab tegema. Paljud mosleminaised saadavad mulle kirju ja ütlevad, et elu Ameerikas ja Euroopas on vabana palju keerulisem, kui see oli elades kodumaal pere juures.

Mis tunne on elada end varjates?
Klanniühiskonnast tulnud inimesele on ellujäämine loomulik eluülesanne. Mina olen õppinud oma emotsioone alla suruma.

Sinust kui moslemist sai anti-islamist?
Jah, see muutus oli hirmutav ja läks mulle palju maksma. Aga vaatama sellele, ei muudaks ma mitte midagi peale Theo surma. Mulle on vastuvõetavamad läänemaailma arusaamad, kus on seadused tehtud nii, et sind ei saa sundida abielluma. See on sinu enda vabadus. Kui sa teed häid tegusid,s iis tunned uhkust ja tänulikkust. Ja kui sa teed vigu, siis sul on väärikust õppida nendest.

Kas sa tunned end süüdi, et sina jäid ellu ja tema tapeti?
Jah, iga kord, kui ma sellel mõtlen. Ma kõik teadsime, et olukord on pingeline, aga me ei osanud täpselt arvata, mida see endaga kaasa toob. Me alahindasime ohtu ja ma kahetsen seda.

Kas nüüd, kui sellest on mitu aastat mööda läinud, on kergem seda taluda?
Ei. See ei lähe üle, see mõjutab kõike, mida ma teen.
 
Kuidas sa muutunud oled?
Olen muutunud kannatlikumaks. Olen leppinud sellega, et osasid asju ei saa muuta ja seda mitte seetõttu, et inimesed on moslemid, vaid seetõttu, et inimesed on lihtsalt inimesed.

Mis üllatab teisi inimesi sinu juures kõige rohkem?
Inimesed ütlevad ”sa oled väga erinev tuldpurskavatest feministidest, keda me kohanud oleme”, nad kirjeldavad mind kui pehmelt rääkivat tagasihoidlikku inimest.

Mis tunne on, kui sind vihatakse?
Kohutav. Mõnes mõttes on see isegi kohutavam kui tapmisähvardused. Mõned inimesed vihkavad mind vaid seetõttu, et neile on öelnud, ma ütlen Prohveti ja koraani kohta seda või teist. Mees, kes tappis Theo, ei olnud teda kunagi enne kohanud ja ei tundnud teda.

 

Intervjuu ajakirjast Psychology Today