Reklaam sulgub sekundi pärast

Miks rabarber tervisele kasulik on?

Keskajal tunti rabarberit ainult mürgitaimena. Veidi hiljem kirjutati taimest aga juba ka raamatutes – seda tema ravi ja kaalu langetavate omaduste pärast. Praeguseks on rabarberist saanud meie aedades vohav köögivili, kuid mõnel pool kasvatatakse seda ainult ilu pärast.

Keskajal tunti rabarberit ainult mürgitaimena. Veidi hiljem kirjutati taimest aga juba ka raamatutes – seda tema ravi ja kaalu langetavate omaduste pärast. Praeguseks on rabarberist saanud meie aedades vohav köögivili, kuid mõnel pool kasvatatakse seda ainult ilu pärast.

Rabarber sisaldab rikkalikult K-vitamiini, kaltsiumi ja kaaliumit, mis on kasulikud luudele, lihastele ja närvisüsteemile. Rabarberis on minimaalselt süsivesikuid, puudub rasv ja valgud. Tugevale maitsele vaatamata sisaldab taim kuni 93% vett. Samuti leidub taimes rohkelt kiudaineid ja C-vitamiini. Rabarber alandab kolesteroolitaset ning läbi aegade on taime kasutatud ka loodusliku kõhulahtistina.

Rabarberidieedist on esimesed märkmeid juba Vana-Hiina meditsiiniraamatus. On leitud, et dieet suurendab toiduainetes sisalduvat raua hulka, mis pidurdab rasvade ladestumist. Dieet ise on lihtne:

Süüa tuleb kolm korda päevas, neist kaks esimest koosnevad kohustuslikust rabarberi-toidukorrast ning kolmas on tavaline õhtusöök. Rabarber olgu keedetud ning süüa tuleb koos piimaga või mõne piimatootega. Väidetavalt on antud dieediga võimalik kaotada kuni 4 kg kuus.

Samuti ergutab värske rabarber maotegevust, sapiteid ja peensoolt ning on kasulik kehvveresuse, tuberkuloosi ja nahahaiguste puhul.

Siiski ei tasu aga rabarberi söömisega väga liialdada, sest selles on oblikhapet, mis võib ladestuda organismis soolade või kividena. Rabarberikoogi kõrvale tasub juua piima, mis aitab oblikhappe kahjuliku mõju vastu.

Rabarbrikali

- 1 kg rabarbrit

- 5 l vett

- 300 g suhkrut

- 1 sidrun

- 1 ½ sl rosinaid

- purustatud kaneelikoort

Pestud rabarbrivarred lõigake terava noaga tükkideks, lisage jämedalt purustatud kaneel ning valage keev vesi peale. Laske vähemalt kolm tundi kaane all tõmmata. Siis kurnake vedelik ja lisage suhkur, õhukesteks viiludeks lõigatud sidrun ning pestud rosinad. Hoidke viile kuni aktiivse käärimise alguseni toasoojas, seejärel sulgege nõu õhukindlalt ja viige jahedasse ruumi. Nädala pärast on kali joogivalmis.


Rabarbrikaste suvisele salatile

- 4 keskmist rabarbrivart

- ½ dl mett

- 1 dl vett

- ½ dl punast veiniäädikat

- 2 tl riivitud sidrunikoort

- ½ dl õli

- ½ tl purustatud musta pipart

- ½ tl soola

Kuumutage mett veega, kuni see peaaegu keema tõuseb, lisage rabarbrilõigud. Keetke keskmises kuumuses umbes viis minutit, valage juurde veiniäädikas ja riivitud sidrunikoor. Keetke tasasel tulel kogu aeg liigutades, kuni pool vedelikust on ära aurustunud. Siis võtke keedunõu tulelt ja laske kastmel maha jahtuda. Kui lisate õli, tehke seda pidevalt kloppides. Sobiva paksusega kaste maitsestage pipra ja soolaga. Rabarbrikastet võib külmikus säilitada paar päeva.

Allikad: Maaleht, Delfi.ee

 

Anneli Allikas-Parv