Reklaam sulgub sekundi pärast

Sefiirikorvikesed ehk elu on roosa ka ilma prillideta

Sain eelmisel nädalal jälle aastakese vanemaks ja selleks puhuks sai terve nädal küpsetatud erinevaid hõrgutisi ja nii uskumatu kui see ka poleks, siis kõige rohkem teenis kiidusõnu just sefiirikorvike. Tuleb vist tunnistada, et vanakool teeb väga jõuliselt oma comeback`i.


Sain eelmisel nädalal jälle aastakese vanemaks ja selleks puhuks sai terve nädal küpsetatud erinevaid hõrgutisi ja nii uskumatu kui see ka poleks, siis kõige rohkem teenis kiidusõnu just sefiirikorvike. Tuleb vist tunnistada, et vanakool teeb väga jõuliselt oma comeback`i.

 

Tulemus: kõrgem pilotaaž küpsetamise maastikul

Kalorid: 1 korvike annab umbes 250 kilokalorit

Kogus: Mina sain 10 sefiirikorvikest, aga kreemi jäi nii 5 korvikese jagu üle. Probleem lahendatud, kui sul on kodus sellised maiasmokad nagu mul, kes söövad sefiiri paljalt. Teine lahendus on aga  see, et sa teed muretaigent veidi rohkem (korruta 1,5-ga ).

Muusikasoovitus: Eddie Jefferson "There I Go, There I Go Again"

 

Vaja läheb:

Muretainas

150 g nisujahu

100 g võid

1 spl suhkrut

1 muna

Munavalgekreem

3 munavalget

300 g suhkrut

80 g vett

1 sidrun või 1-1,5 tl sidrunihapet

Veidi roosat toiduvärvi või peedimahla

Korvikeste sisse:

hapukam moos (minul oli kreegi-kirsimoos)

1 banaan

 

Muretaina valmistamine

Kõigepealt mõõda kaussi jahu ja suhkur ning sega see läbi. Pärast seda lisa külmad võitükid, näpi segu kiirelt purutaoliseks  ja kui see tehtud, löö sisse muna ja töötle mass kiirelt ühtlaseks tainaks. Valmis tainast tee pisike pätsike ja aseta see külmikusse tunniks puhkama. NB! Soovitan sul taina valmis teha üks päev varem, kuna siis läheb korvikeste tegemine palju libedamalt.

Meeldetuletus:

1) Toorained olgu külmad

2) Töötle tainast võimalikult vähe

3) Tainas peab olema enne töötlemist külm

4) Tainas säilib külmikus nädal aega kindlasti

Korvikeste küpsetamine:

Korvikeste tegemisel rulli tainas õhukeseks, lõika sellest paraja suurusega kettad välja ja aseta vormidesse. Mina isiklikult kaalun välja pisikesed tainakuulikesed ja surun need lihtsalt vormi.  Enne küpsetamist torka taignapõhja sisse ka õhuaugud ja küpseta korvikesi 200-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit või kuni need on kuldpruunid. Valmis korvikestel lase veidi vormis jahtuda ja alles siis võta need sealt välja.

Munavalgekreemi tegemine ehk vaese mehe sefiir:

Ütlen sulle ausalt, et koos hea sõbraga on seda tunduvalt lihtsam teha, kuna siirupi keetmine ja munavalge vahustamine toimub umbes  ühel ja  samal ajal, aga hea planeerimise korral suudad seda kõike teha ka üksinda.

1) Kõigepealt  mõõda keedunõusse suhkur ja  vesi ning aseta see pliidile (keskmisele kuumusele).

2) Sega segu kuni  suhkur on  täielikult sulanud ja umbes nüüd võiks hakata ka munavalgeid vahustama. Munavalgeid vahustada suuremas nõus, kuna vahustamise lõpuks on meil kauss munavalgekreemi täis.  Vahustamise alguses lisa munavalgele veidi soola ja alusta siis kõigepealt ikka aeglasel ja alles siis kiirel käigul. Vahusta seni, kuni oled saavutanud tugeva vahu. Nüüd tagasi siirupi juurde.

3) Lase siirupil keema minna ja kui ta on sul seal mõned minutid podisenud, tee esimene kuuliproov ehk võta teelusikaga  veidi siirupit ja lase sel külma vee sisse kukkuda. Kui sul õnnestub siirupist veeretada pehme kuulike ehk silikoonilaadne pallike, on siirup valmis. Termomeetriga on sinu töö tunduvalt lihtsam ja meie soovitud kraadid on 118-120. Minul kulus siirupi keetmise peale 15 minutit ja munavalge vahustamise peale 6 minutit.

4) Valmis kuum siirum vala kohe peene joana tugeva munavahu hulka. NB! Vahustamine ja siirupi valamine toimub samal ajal. Kui siirup on valatud, lisada sidrunimahl(/hape) ja toiduvärv. Vahustada tuleks  vähemalt 15 minutit. 

Sefiir vormitakse soojalt!

Vormimine:

Täida jahtunud korvikesed kõigepealt mõne hapukama moosiga, tõsta peale üks banaaniviil ja siis pritsi sinna peale uhked roosad sefiiritornikesed. Asi pole üldse nii keeruline, kui sulle tundub. Lihtsalt sisenda endale pidevalt, et sa saad sellega hakkama!


Tasub teada:

Kui nüüd veidi norida, siis  õige sefiir sisaldab keedist ja ilma selleta on tegemist hoopis munavalgekreemiga.  Olgu selle kreemiga, kuidas on, aga minu korvikesed maitsevad sellest hoolimata suurepäraselt!

 

Johanna