Reklaam sulgub sekundi pärast

Milline leib on tervislik ja milline mitte?

Eestlaste jaoks on leiva söömine vana ning austatud traditsioon, millest ka tänapäeval lugu peetakse. Kui vanal ajal küpsetati kodus ise leiba, siis tänapäeval ostetakse seda enamjaolt poest. Kui aga kaupluses riiulite vahel ringi vaadata, siis tekib sageli küsimus - millist leiba võtta ja millist jätta? Milline leib on tervislik?

Eestlaste jaoks on leiva söömine vana ning austatud traditsioon, millest ka tänapäeval lugu peetakse. Kui vanal ajal küpsetati kodus ise leiba, siis tänapäeval ostetakse seda enamjaolt poest. Kui aga kaupluses riiulite vahel ringi vaadata, siis tekib sageli küsimus - millist leiba võtta ja millist jätta? Milline leib on tervislik?

Suurt rolli mängib leiva maitse - see peab olema hõrk! Kõige parem on muidugi kodus ise leiba küpsetada - lisades sinna nisukliisid, seemneid, pähkleid või kuivatatud puuvilju, saad valmistada täpselt sellise leiva nagu ise soovid. Just lisandid muudavad leiva tervislikumaks - nisukliid sisaldavad 100grammi kohta lausa 40grammi kiudaineid, seemned ja pähklid on samuti kiudainerikkad ning sisaldavad ka kasulikke rasvu. Kuivatatud puuviljad annavad mõnusa maitse ning paraja koguse suhkrut. Lisanditega tasub muidugi piiri pidada!

Kui aga kodus ise leiba küpsetada ei jõua, siis millist leiba tasuks poest valida?

Kindlasti tasub eelistada täisteraleiba, mille kiudainetesisaldus 100grammi kohta on minimaalselt 9grammi. Kiudained täidavad kõhtu ja hoiavad veresuhkru normis. Soovitav oleks valida leib, mille kalorisisaldus 100grammi kohta ei ületa 300 kalorit ent see pole kõige suurem näitaja. Just kiudainetesisaldusele tasub tähelepanu pöörata! 

Leib peab kõhtu täitma, sest muidu saame sealt vaid tühje kaloreid, mille tulemusena kasvab ka kehakaal. Leiva näol on tegu üsnagi süsivesikuterikka toiduga! 

Karin Karu