Küüslauk ravib 47 haigust

{:289141 width=100 height=100 align=right}Küüslauk sisaldab praktiliselt kõiki vitamiine ja mikroelemente. Näiteks on küüslauk üks vähestest taimedest, mis sisaldab väävlit. Väävlil on tähtis osa ainevahetuse protsessis.  Indias peeti küüslauku ravimiks 47 haiguse vastu, seda alates pahaloomulistest kasvajatest ja lõpetades nohuga.

Kadri Põldma
kadri@buduaar.ee

{:288707 width=150 height=150 align=left}Küüslauk sisaldab praktiliselt kõiki vitamiine ja mikroelemente. Näiteks on küüslauk üks vähestest taimedest, mis sisaldab väävlit. Väävlil on tähtis osa ainevahetuse protsessis.  Indias peeti küüslauku ravimiks 47 haiguse vastu, seda alates pahaloomulistest kasvajatest ja lõpetades nohuga.  Küüslauku ei tasu tema lõhna pärast karta, sellest lahti saamiseks on lihtsad nipid!

Küüslaugus leidub germaaniumit. Viimasele panevad õpetlased suuri lootusi raskes võitluses mitmesuguste kasvajatega.

Küüslaugu aurud on võimelised tapma mikroobe ja viirusi 20 cm raadiuses. Lisaks omab küüslauk laia tegevusspektrit: hävitab kõik haigusttekitavad bakterid ning ei mõju toksiliselt organismile.

Vanad kreeklased nimetasid küüslauku haisvaks roosiks ja rõhutasid tema tähtsust meeste mehisuse säilitajana.

Kui regulaarselt küüslauku süüa, tuleb tagasi elujanu, paraneb tegelikkuse taju, töövõime ning organismi üldine toonus. Küüslauk sisaldab ka alliksiini (mida rohkem küüslauku muljuda või lõigata, seda rohkem seda eraldub) ehk ühendit, mis mitte ainult ei kaitse organismi vähi eest, vaid kindlustab ka vastupanu stressile.

Küüslaugus sisalduv adenosiin normaliseerib trombotsüütide hulka veres ning takistab vere hüübimist. Rasestumisvastaste tablettide tarvitamisel (suurendavad trombi ohtu) või halbade veenide puhul (varikoos, tromboflebiit, hemorroidid) võiks kasutada küüslauku.

Jaapani teadlased tõestasid, et vaid 1 küüs küüslauku on võimeline organismist välja viima soliidsel hulgal kaadmiumi, elavhõbedat ja seatina. Peale selle takistab küüslauk ateroskleroosi arenemist ning puhastab veresooned juba olemasolevatest ladestustest. Kasutades 3 kuu jooksul küüslauku, võib alandada kolesteroolinaastude hulka 12-20% võrra.

Varustades ajurakke intensiivseks tööks vajalike ainetega, aktiviseerib küüslauk mõttetegevust, soodustab loometegevuse ning tähelepanuvõime kasvu. Kui küüslaugule oma toiduratsioonis aukoht anda, paraneb tunduvalt ka mälu. Efekt saavutatakse ajuveresoonte "puhastamise" arvel.

Küüslauk suurendab hemoglobiini hulka veres, parandab kapillaarset vereringet ning viib kudedest välja toksiinid. Tulemuseks – puhtam ja tervem nahk.

Küüslaugu antioksüdantne toime säilitab kudede elastsuse, parandab ainevahetust ning pidurdab kudede vananemisprotsesse. Seda teatakse juba iidsetest aegadest. Ühes mahajäetud Tiibeti kloostris avastati tõeline "nooruse eliksiiri" retsept: riivitud küüslaugust ja piiritusest valmistatakse ekstrakt, sellele lisatakse mett ning taruvaiku. Tõmmist tarvitatakse teatud kindla skeemi järgi. See vahend on võimeline viima inimese bioloogilise kella 5-15 aastat tagasi.

Küüslaugul on imeline omadus hoida kauem täiskõhu tunnet. Samuti vähendab see magusaisu, põletades samal ajal suhkrut. Muide, küüslauk on efektiivne ka juhul, kui on soov suitsetamine maha jätta, kuid kardetakse kaalus juurde võtta.

Kuidas küüslaugulõhnast kiiresti vabaneda?

Küüslaugulõhnast on võimalik vabaneda, kui ettevaatlikult puhastatud või hoopis puhastamata küünt kergelt keeta. Need aga, kes eelistavad küüslauku toorelt tarvitada, soovitaks pärast küüslaugu söömist närida peterselli, sellerit, sidrunit või hoida kohviuba kompveki kombel suus. Paljud joovad küüslaugusöömise järel piima/koort.

Pärast küüslaugurohke lõuna- või õhtueine söömist ma nätsu närida ei soovita, see teeb lõhna hoopis hullemaks. Toorena soovitaks küüslauku kasutada kindlasti söögi alla, sest nii kaob lõhn kiirelt.

Retseptid küüslaugust

Küüslauk õunamahlas

Puhasta küüslauguküüned ja lao purkidesse. Soovi korral puista vahele veidi sinepi- või koriandriseemneid.
Marinaadi valmistamiseks lahusta 1 l hapumas õunamahlas 2 dl suhkrut ja 1,5–2 spl soola. Aja marinaad keema ja vala see kuumalt purkidesse küüslauguküüntele. Sulge purgid õhukindlalt, lase aeglaselt maha jahtuda. Hoia jahedas.

Küüslauk rosmariiniga

Võta 4–5 terve küüslaugu kohta 1 dl veiniäädikat, 1 dl vett, 2 tl soola, 4–5 spl suhkrut, 2 loorberilehte, 1 spl värskelt jahvatatud pipart, 0,5 dl (oliivi)õli, värsket rosmariini.
Puhasta küüslauguküüned. Lase marinaad keema ja lisa küüslauk. Keeda 5 minutit. Keetmise lõppjärgus lisa õli ja rosmariin. Vala segu purkidesse, sule õhukindlalt ja lase aeglaselt jahtuda. Hoia jahedas.

Paari päeva küüslauk

Vala purki sorts valge veini äädikat ja oliiviõli, lisa veidi suhkrut ja soola, värskelt jahvatatud valget või musta pipart ning mõni basiilikuleht. Sega läbi. Soovi korral võid panna ka pisut vett või valget veini. Pane marinaadi ka puhastatud küüslauguküüned.
Mõne päeva möödudes on küüslauk söömiseks valmis.

Küüslauk meemarinaadis

Võta 10 terve küüslaugu kohta 2 dl vett, 1 dl veiniäädikat, 1 spl soola, 1–1,5 dl mett, 1 dl oliiviõli, poole sidruni mahl, 3 tl roosa pipra terasid.
Puhasta küüslauguküüned. Keeda neid vee, veiniäädika ja soola segus 5 minutit. Võta pott tulelt, lisa mesi, oliiviõli, sidrunimahl ja pipar. Sega läbi. Tõsta potist purki paras kogus küüslauguküüsi ja vala marinaad peale. Sulge purgid õhukindlalt ja pane jahedasse. Küüslauk on söömiskõlblik paari päeva pärast.

Küüslauguõli

Lisa 1 l toiduõlile 100–150 g peeneks hakitud (mitte pressitud) küüslauku, soovi korral maitse järgi ka veidike kuivatatud basiilikut, tüümiani või rosmariini. Lase segul nädal toasoojas seista, kurna ja kasuta salatiõlina.

Küüslauk õlis

Variant 1: aeglasem valmistamisviis, aga maitsvam tulemus.
Puhasta küüslauguküüned, aseta sõelale ja tõsta minutiks keeva vette. Jahuta jooksva külma vee all.
Aseta küüned väiksematesse purkidesse, vahele raputa veidi värsket peenestatud basiilikut, tüümiani või rosmariini. Vala peale külmpressitud oliiviõli. Sulge purk õhukindlalt ja aseta kuuks ajaks toasooja pimedasse seisma. Hiljem säilita jahedas.
Variant 2: kiirem valmistamisviis, aga mitte nii maitsev tulemus.
Puhasta küüslauguküüned, aseta sõelale ja tõsta minutiks keevasse vette. Jahuta jooksva külma vee all.
Täida küüslauguküüntega väiksemad purgid ja lisa maitse järgi veidi värsket basiilikut, tüümiani või rosmariini. Vala peale külmpressitud oliiviõli.
Tõsta purgid koos hoidisega 60 °C veevanni ja tõsta temperatuuri 2 tunni jooksul kuni 90 °C. Võta purgid veevannist ja sule õhukindlalt. Hoia kaks päeva toatemperatuuril ja hoidis ongi valmis. Säilita jahedas.