Maasikas

18 kommentaari

Enamik inimesi sööb maasikaid nende suurepärase maitse pärast, ega tea, kui palju häid toitaineid igas maasikas on. Näiteks, kas te teadsite, et 8 maasikat sisaldab rohkem C-vitamiini kui apelsin? Nii see on.

Enamik inimesi sööb maasikaid nende suurepärase maitse pärast, ega tea, kui palju häid toitaineid igas maasikas on. Näiteks, kas te teadsite, et 8 maasikat sisaldab rohkem C-vitamiini kui apelsin? Nii see on.

Lisaks sellele, peitub maasikates tohutult erinevaid ravivaid omadusi. Juba antiikajal ülistati maasika ilu, aroomi ja raviomadusi. Muide, maasika ladinakeelne nimi Fragaria tuleneb ladinakeelsest sõnast 'frago', mis tähendab 'lõhnan'. Pole vist raske arvata, milline maasikataime osa oli nimeandja rollis. Keskajal kasvatati metsmaasikat ja kuumaasikat lossi- ja kloostriaedades nii ilu- kui ravimtaimena. Mineviku peolaudadel oli maasikas hinnatud delikatess, mida pakuti koos teiste magustoitudega.

Maasikas jääb oma C-vitamiini sisalduselt alla ainult mustsõstrale. Viiest keskmise suurusega maasikast saab sama palju C-vitamiini kui ühest suurest apelsinist. Foolhapet on selles maitsvas marjas isegi rohkem kui vaarikates või viinamarjades. Ja teadmiseks rasedatele – 8 maasikat sisaldab 20 protsenti päevasest fooliohappe vajadusest.
Maasikaga on juba meie vanaemad väikesi haavandeid ja ekseeme ravinud. Piisab, kui purustatud maasikas haigele kohale asetada. Maasikatega maiustamine tugevdab veresooni ja immuunsüsteemi. Oma tugeva põletikuvastase toimega on ta suurepärane ravim haigele kõhule, rahustab maksa ja aitab reumahaiguste puhul, vabastab talvel kogunenud liigsest rasvapolstrist.

Maasikalehtedest valmistatud tõmmist soovitavad arstid ateroskleroosi, unetuse, vererõhu kõikumiste ja ainevahetushäirete puhul. Ka neeru- ja kuseteede haiguste puhul söö seda suvenaudingut nii sageli kui võimalik, neeruhädade puhul joo maasikajuurtest valmistatud tõmmist. Sapikivihaiguste puhul võta tühja kõhuga 5 spl värsket maasikamahla.

Maasikas sisaldab joodi ja kompenseerib joodivaegust igapäevases toidus ja joogivees. Maasikmari sobib ka suhkruhaige toidulauale — tal on suhkrutaset alandav toime. Kehvveresuse ja liigesevalude puhul saab samuti maasikast suurt abi, kuna sisaldab salitsüülhapet ja rauda. Kuna maasikal on bakteritevastane toime, ravib ta ninaneelupõletikku ja kõrvaldab suust halva lõhna.

Kel on probleeme näonahaga, saab samuti maasikast abi — ta eemaldab pigmendilaike ja tedretähne. Lõhenenud näonahale tee järgmine protseduur: määri nägu maasikamahlaga, aseta siis maasika viljaliha 20 minutiks näole ja hõõru see vatitopiga nahasse. Pese sooja veega või külmas piimas niisutatud vatitopiga. Hea on ka kohupiima-maasika mask.

Maasika-kõrvitsamahlal on verdpuhastav toime. Pressi 3 osa maasikaid ja 1 osa kõrvitsat mahlaks. Paljud Hollywoodi iludused peavad maasikadieeti, süües kolm päeva kuus ainult maasikaid. Muide, portsjon maasikaid annab ainult 50 kalorit, ei sisalda kolesterooli ega küllastunud rasvu. Maasikadieediga säilivat naha hea jume. Maasikale omistatakse ka stressivastast toimet, 200 grammist piisavat.

PS! Sagedasel välispidisel kasutamisel kuivatab maasikas nahka. Pea silmas sedagi, et maasikas on tugev allergeen, eriti väikelastel. Allergeeni mõju neutraliseerivad jogurt ja keefir.
Ka gurmaanid oskavad maasikaid nautida: Prantsusmaal serveeritakse neid punase veini kõrvale, Itaalias koos sidruniga, Kreekas juustude juures ja rohelistes toorsalatites, Mehhikos lisatakse lihaga serveeritavatesse kastmetesse.

Kasuta suve maasikatega maiustamiseks, üksiti parandad oma tervist ja välimust. Et neid kasulikke marju oleks käepärast talvelgi, pane neid ka sügavkülma, sest seal nad oma väärtust ei kaota, küll kahaneb väärtus keedistes.

Head isu, kuniks marju jagub!

/Teele Tuul/