Reklaam sulgub sekundi pärast

Toidud, mis peaksid su laual iga päev olema

Praegusel ajal on kõikvõimalikud allikad täis erinevaid toitumissoovitusi ja nippe, kuidas muuta oma menüü tervislikumaks ning astuda elus edasi julgema ja siredama sammuga. Paljud neist soovitustest võivad osutada aga jälgimiseks liiga keeruliseks, kuna eeldavad vähe kättesaadavate komponentide igapäevast olemasolu. Seetõttu tuletangi meelde, et tegelikult on tervislik toitumine algupäraselt siiski lihtne. Snäkke, mis teevad organismile pai ja aitavad hoida saledat joont, ei pea mööda erinevaid kaubanduskeskuseid tikutulega taga ajama. Piisab sellest, kui leiad iga päev võimaluse suhu pista killukese kõigest järgnevast.


 

Praegusel ajal on kõikvõimalikud allikad täis erinevaid toitumissoovitusi ja nippe, kuidas muuta oma menüü tervislikumaks ning astuda elus edasi julgema ja siredama sammuga. Paljud neist soovitustest võivad osutada aga jälgimiseks liiga keeruliseks, kuna eeldavad vähe kättesaadavate komponentide igapäevast olemasolu. Seetõttu tuletangi meelde, et tegelikult on tervislik toitumine algupäraselt siiski lihtne. Snäkke, mis teevad organismile pai ja aitavad hoida saledat joont, ei pea mööda erinevaid kaubanduskeskuseid tikutulega taga ajama. Piisab sellest, kui leiad iga päev võimaluse suhu pista killukese kõigest järgnevast.

Puuviljad

Me kõik teame, et puuviljade tarbimine käib käsikäes tervisliku toitumisega. Enamik neist on naturaalselt vähese rasva- ja kalorisisaldusega ja peidavad paljusid kasulikke toitaineid ning vitamiine. Näiteks banaanid ja ploomid sisaldavad rohkelt kaaliumi, mis aitab säilitada stabiilset vererõhku. Ühes suures apelsinis peitub aga terve päevane kogus C-vitamiini, mis mängib suurt rolli nahka pingutava kollageeni tootmisel. Enne söömist pese puuviljad kindlasti hoolsalt puhtaks. Jäta ka meelde, et näiteks õunu on kõige kasulikum süüa koos koorega, sest just seal peidavad end kasulikud toitained. 

Marjad

Kuigi praegu on marjade kättesaadavus piiratud sellega, kes kui palju neid suve lõpul endale sügavkülma hoiule pani, siis varsti on suvi taas käes ja marjahooaeg täies jõus. Marjad on täis kiudaineid, mis võivad osutada vajaliku abikäe kaalulangetamisel ja muidugi on ka neil madal kalorisisaldus.  Üheks kasulikumaks marjaks võib pidada mustikat oma suure antioksüdantide sisaldusega, mis aitavad kaitsta meie mälu vananemisprotsessi eest. Samuti on väga kasulikud jõhvikad, mis aitavad ravida ning ennetada erinevaid kuseteede infektsioone ja südamehaigusi.

Jogurt

Suurepärane kaltsiumiallikas. Vali kindlasti maitsestamata ning probiootiliste omadustega jogurt, sest just see aitab haiguste korral taastada su organismi tavapärast mikrofloorat ning tõsta selle loomulikku vastupanuvõimet. Koos erinevate marjade või puuviljadega võid saada jogurtist maitsva hommikueine või siis kasutada seda salatikastmete valmistamiseks. Hea on teada ka, et jogurti kasulikkus ei lõpe su toidulaual, vaid sellest võib valmistada ka erinevaid kasulikke näomaske, millega end kodus hellitada.

Kaerahelbed

Võrreldes teiste helvestega säilitavad nad täiskõhutunde kauemaks ja pakuvad ka suuremal määral energiat. Samuti sisaldavad nad vajalikke kiudaineid ning vitamiine ja reguleerivad su keha glükoosikasutust ehk siis aitavad vähendada diabeediohtu. Nagu jogurtiga, võid ka kaerahelvestega kombineerida erinevaid marju ja sel viisil endale mõnusa hommikuse müsli valmistada.

Šokolaad

Siinkohal ei ole küll silmas peetud tervet tahvlit, vaid hoopis tükikest kvaliteetset (alates 70% kakaosisaldusega) tumedat šokolaadi. Võta seda kui oma igapäevast „patust“ ampsu, mis aitab peletada väsimust, tekitab heaolutunnet ning parandab ajuvereringet.

Pähklid

Kunagi nähti pähklites vaid ebavajalikke rasvu, nüüdseks on ajad muutunud ja me näeme neis palju rohkemat. Pähklid sisaldavad palju E-vitamiini, mis aitab kaasa immuunsussüsteemi tugevdamisele ning vähendab riski südamehaiguste tekkele. Kuigi kasu leiab kõigist pähklitest, siis enim paistavad silma kreeka pähklid, mis sisaldavad endas rohkem Omega 3-e kui lõhe. Omega 3 peidab endas tujutõstvaid omadusi nagu šokolaadki. Nii et kui tuju kisub mõruks, siis krõbista mõned pähklid või kasuta neid salati kaunistamisel.

Midagi rohelist

Suurimate kasuteguritega troonivad teiste ees brokoli, spinat ning lehtkapsas. Kui brokoli sisaldab rohkem C-vitamiini kui apelsin ja samaväärset kogust kaltsiumi kui klaas piima, siis spinatit võib pidada juurviljade superstaariks. Ta sisaldab endas A, C, K ning E vitamiine, kiudaineid, rauda, kaltsiumit, kaaliumi, magneesiumi ning ka luteiini, mis pakub suurt kaitset su silmadele. Lehtkapsas on aga suurepärane A vitamiini allikas, mis hoiab peale su silmade ka su nahka ning võib aidata kaasa immuunsussüsteemi tugevdamisele.

Vesi

Söömise kõrvalt ei tohiks kindlasti unustada ka vedelikutarbimist. Päevas on soovitatav juua 1-1,5 liitrit vett. Keha vajab seda, et teha tasa loomulik vedelikukaotus. Kuigi joogipoolise valik on kasvanud meeletuks, siis on vesi siiski parimaks ja kõige tervislikumaks ning puhtamaks janukustutajaks.

Vaadates seda nimekirja, siis kas sina saad öelda, et just need toidud on leidnud igapäevaselt tee sinu toidulauale? 

 

Buduaarile Britt Tatter