Eksperiment kinnitab rämpstoidu ränka mõju tervisele

8 kommentaari
Eksperiment kinnitab rämpstoidu ränka mõju tervisele

Kahenädalane menüüvahetuse eksperiment kinnitab juba teadaolevat – rämpstoit on meie soolestikule ohtlik!
Teadlased palusid inimestel muuta kaheks nädalaks täielikult oma igapäevaseid toitumisharjumusi.

Kahenädalane menüüvahetuse eksperiment kinnitab juba teadaolevat – rämpstoit on meie soolestikule ohtlik!
Teadlased palusid inimestel muuta kaheks nädalaks täielikult oma igapäevaseid toitumisharjumusi. 20 vabatahtlikku Ameerikast asendasid enda tavapärase söögikorra madala rasvasisalduse ning kõrge kiudainesisaldusega roogade vastu, samal ajal, kui 20 Aafrika vabatahtlikul paluti toituda vaid räpstoidust. 

Ehkki eksperiment oli lühiajaline, olid tulemused koheselt märgatavad.
Ameeriklaste tervis paranes märgatavalt ning neil esines tavapärasest palju vähem soolepõletikke, samal ajal aga Aafrika vabatahtlike soolte tervis halvenes olulisel määral.

Teadlased tunnistavad, et sedavõrd põgusa eksperimendi põhjal ei saa teha põhjapanevaid järeldusi. Kuid sellest hoolimata kinnitab eksperiment Läänemaailma toitumisharjumuste kehvi tagajärgi – menüü, mida iseloomustavad kõrge rasva- ja suhkrusisaldus ning madal kiudainete sisaldus on tervisel kahjulik.
Teadlased lisavad ühtlasi, et rohke kiudainete tarbimine, eriti teravilja- ning täisteratoodete, kahandab oluliselt riski haigestuda soolevähki. Samas punase liha tarbimine kõrgendab seda riski (punase liha all peetakse silmas loomaliha, sealiha, lammast, põhjapõdra- ja põdraliha).

Menüüvahetuse eksperimendis pidid Aafrikast pärit vabatahtlikud võtma üle Läänemaailma tüüpilise menüü – hamburgeri ja friikartulid.
Ameerika vabatahtlikud sõid samal ajal aga toite, mis sisaldasid palju kaunvilju ja ube.
Kõik eksperimendis osalejad läbisid nii enne, kui pärast katset mitmeid tervisekontrolle.

Menüüvahetus paistis oluliselt mõjutavat rakke nii soole limaskestal kui veresoonte seintel. Ameerika vabatahtlike vastavad näitajad paranesid kahe nädalaga oluliselt.

Eksperimenti juhtiv teadlane, Pittsburgi Ülikooli professor dr Stephen O’Keefe ütles: “Kõigest kaks nädalat kestnud muutus katsealuste toidulaual, kus läänelik rämpstoit asendus aafrikaliku kõrge kiudaine- ning madala rasvasisaldusega toitude vastu, vähendas oluliselt vähki haigestumise riski. See katse on tõestus, et kunagi pole liiga hilja parema elu nimel muutuseid teha.”

Eksperdid on kinnitanud, et ligi 1/3 soolevähi juhtumeid oleks võimalik vältida, kui inimesed sööksid tervislikumalt.
Inglismaa Vähiuuringute Keskuse kõneisik tunnistas, et vajadus suuremamahulise uuringu järgi on jätkuvalt olemas.
“Menüüvahetuse eksperimendi näol oli tegemist väga drastilise muutusega. Pikemaajaliste tulemuste ning tervislikuma eluviisi elamiseks tuleks esmalt alustada väiksemate sammudega ning tasapisi eesmärgi poole püüelda.”

Hea Buduaari lugeja, kas sina oleksid valmis üleöö oma seniseid toitumisharjumusi täielikult muutma?

Allikas:  bbc.com