Kes ütles, et sool on paha?

Kes ütles, et sool on paha?

Oleme kõik kuulnud, et arsti soovitavad võimalikult vähe soola tarbida. See vastab tõele, sest valge sool sisaldab keemilisi elemente, mis pole tervisele kaugeltki kasulikud. Tavaline lauasool koosneb 97,5% naatriumkloriidist ja 2.5% erinevatest keemilistest elementidest nagu suhkur, jood ja absorbendid, see aga tähendab, et tegu on tootega, mis mõjub kehale toksiliselt ehk teisisõnu on mürgine. Tavalist soola kuivatatakse nii kõrgel temperatuuril, et see hävitab kõik naturaalsed keemilised struktuurid, mida keha võiks vajada. Seetõttu ei sisalda tavaline sool midagi kasulikku meie tervisele ja täidab peamiselt toidu maitsestamise rolli.

Oleme kõik kuulnud, et arsti soovitavad võimalikult vähe soola tarbida. See vastab tõele, sest valge sool sisaldab keemilisi elemente, mis pole tervisele kaugeltki kasulikud. Tavaline lauasool koosneb 97,5% naatriumkloriidist ja 2.5% erinevatest keemilistest elementidest nagu suhkur, jood ja absorbendid, see aga tähendab, et tegu on tootega, mis mõjub kehale toksiliselt ehk teisisõnu on mürgine. Tavalist soola kuivatatakse nii kõrgel temperatuuril, et see hävitab kõik naturaalsed keemilised struktuurid, mida keha võiks vajada. Seetõttu ei sisalda tavaline sool midagi kasulikku meie tervisele ja täidab peamiselt toidu maitsestamise rolli.

Kuna see on ka kõige odavam sool, siis kasutavad ebatervislikku soola ka kõik masstootmised ning töödeldud kaup, mis on niigi tervisele kahjulik, sisaldab palju tavalist lauasoola. Näiteks isegi leib, mille poest ostad, võib sisaldada mitu protsenti soola. Nii me siis elame oma igapäevast elu ja mürgitame end järjepidevalt ja järjekindlalt, selleasemel, et osta poest valgeks kullaks peetavat  roosat Himaalaja soola, mille järele keha januneb. Jah, see on tõsi- kuigi pidevalt räägitakse soola kahjulikkusest, siis inimene ei suudaks ilma soolata eksisteerida, sest meie keha vajab soola ning sisaldab palju soola. Küsimus on vaid selles, millist soola me tarbime ning millisel kujul seda oma kehale pakume. Kui sa tarbid tervislikke töötlemata toiduaineid, näiteks värskeid köögivilju,  siis õige soola tarbimine ei põhjusta mingisuguseid terviseprobleeme, pigem vastupidi. 

Himaalaja soolas leidub 84 keemilist elementi, mida leidub ka inimese kehas ja on seetõttu vajalik ja kergesti omastatav. See muidugi ei tähenda, et nüüd võib soola meeletutes kogustes tarbida – mõõdukuse reegel kehtib endiselt iga toiduaine ja ka soola kohta. Roosa sool sisaldab ka looduslikku joodi ning on rikas mineraalainete poolest. Juba aastaid tagasi, mil eestlase toidulaualt puudus Himaalaja sool, hakkasid tekkima meie kodudesse roosad soolalambid, mis aitas toaõhku puhastada. Nüüd aga on see roosa sool vallutamas ka kogu meie toidulauda.  Himaalaja soola teeb eriliseks tema tekkimine ja eriline puhtus. Himaalaja sool on ladestunud rohkem kui 260 miljoni aasta eest ning kliimamuutuse tõttu kuivas ürgmeri ja soolakiht sattus maakoore alla ning on tänapäeval ladestunud 600-800 meetri sügavusele soolasoontesse. Seetõttu on Himaalaja sool olnud erinevalt ookeanisoolast  inimeste, saaste  ja toksiinide poolt puutumatu.

Teadlasid väidavad, et Himaalaja sool pakub inimesele palju vajalikku. 

* Kontrollib ja reguleerib inimese keha veetaset

* reguleerib stabiilset pH-taset rakkudes ja isegi ajus

* hoiab kontrolli alla veresuhkru taset

* pidurdab vananemist

* aitab kehal seedetraktis toitaineid omastada

* hoiab korras veresoonkonna toimimist ja vähendab vererõhku

* vähendab krampe ja tõstab luude tugevust

* soodustab seedimist ja peaaegu kõikide siseorganite tööd

* tõstab liibidot ja  soodustab head und

*  aitab kehast väljutada toksilisi metalle

*  tekitab elektrolüütilist tasakaalu

 

Kuigi roosa sool tuleb meie toidulauale kõrgmäestikest, on ka selle päritoluks merevesi ja tegu on meresoolaga. Erinevus seisneb eelkõige soola puhtuses ja töötlemise viisides. Himaalaja sool pole mingi imeasi ning enamus suuremaid toidupoode pakuvad seda kallima raha eest eksklusiivsemas pakendis kui ka lihtsas kilepakendis kilohinnaga pisut üle kolme euro. Ka Andide sool on tervisele kasulik, aga Andide roosa sool ei ole nii rikas mineraalide poolest kui Himaalaja sool.  

 

Buduaar.ee